Analize și opinii Politică

Din nou Isarescu

L-am criticat pe guvernatorul BNR de multe ori pe acest blog. Iata insa o situatie ivita in care trebuie sa-i dau perfecta dreptate. Cei ce au avut dubii in privinta pozitiei mele echidistante, fata de orice, vor spune poate acum ca am devenit isarescian. Am devenit ceea ce am fost intotdeauna, un om care critica constructiv fapte si nu oameni in sine, asta pentru ca imi pasa de tara in care traiesc. Ca atare imi voi permite sa si fiu de acord cu exact aceeiasi oameni, de fiecare data cand vor spune sau vor face ceva benefic pentru patrie.

“Deci vreti sa traiti intr-o tara cu inflatie scazuta. Disciplinati-va va rog, selectati mai bine mesajele, daca vreti sa va spun mai clar, ca nu orice trancanitor din tara aceasta are dreptul sa se duca la televizor si sa-si promoveze interesul. Ca asta faceti.”

Afirmatie absolut corecta a lui Isarescu! Va mai aduceti aminte cand televiziunile au depreciat leu la 7 pentru un euro? Va mai aduceti aminte de panica si cozile de la ghiseele valutare? Va mai aduceti aminte de articolul in care spuneam ca oamenii sunt speriati cu inflatia pentru ca sa-si umple pivnitele si WC-urile cu produse, asta pentru ca vanzatorii vad rezulatate in scadere si sunt constienti de faptul ca romanul nu cunoaste altceva decat preturi in crestre speriindu-se la nebunie doar de auzul cuvantului inflatie?

Trancanitori sunt destui in tara asta si iata ca la un popor needucat ei au o priza de minune. Acestia se gandesc doar la castigurile momentane ca de fapt marea majoritate a romanilor, uitand cu totul pana si de perspectiva medie de timp. Dupa ce romanul o sa-si umple pana si chilotii cu marfa de frica inflatiei oare despre ce o sa mai trancanesca acesti oameni?

,,Se duce producatorul de carne de pui si isi promoveaza interesul. Si doua zile, pentru ca merge foarte bine mesajul pe ideea ca se prabuseste tara, il tot repetati. (…)Aveti oameni care in mod zilnic ne vorbesc despre depreciere. Cautati-i la conturile in valuta si vedeti cata valuta au. Cam despre asta este vorba, nu despre altceva. (…)Voi credeti ca sunteti mimoza pudica si puteti spune ce vreti si nu o sa va zica nimeni nimic. Uite, va zic eu acum!”.

Asta e presa si massmedia romaneasca in 90% din cazuri. Vantura stiri sau mai bine zis senzatii, de foarte multe ori fara nici un fundament. Aceste televiziuni si ziare care ar trebui sa fie educative vorbesc zilnic de democratia post revolutionara, complet inexistenta, tocmai din cauza lor si a politicului pe care il reprezinta. Romania este dupa cum am mai spus tara unui pumn de privilegiati care o mai si distrug. Cand il vad pe Voiculescu si de fapt pe toti ceilalti reprezentati de vaza a fostului regim dand lectii de democratie ma apuca nausea. Voi reveni cu un articol despre rolul distrugator pe care privilegiile le au asupra oricarei societati chiar maine. Pana atunci iata inca un adevar indiscutabil rostit de Isarescu, unul despre care am vorbit si eu de nenumarate ori:

“In tari cu presa profesionista, orice afirmatie scoasa pe gura de un jurnalist are in spate o documentare serioasa, daca nu chiar studii serioase de specialitate.”

Da, dar in aceste tari toate sectoarele incearca macar sa tinda catre profesionalism. In Romania in schimb amatorismul si smecherismul sunt la moda avand toate doctorate si profesuri. Daca romanul si-ar putea exporta mentalitatea si felul de-a trai in Rai, intr-un an toti ingerii ar ramane fara pene, raiul ar deveni un desert, in timp ce Domnul ar cere probabil azil intr-o alta galaxie. Eu nu cred ca sunt multi care inteleg cu adevarat nocivitatea si mai ales efectul distrugator al gandirii pe care o practica. Isarescu exagereaza si el totusi pe alocuri, incercand sa dea impresia unei stari de fapte mai bune decat cea existenta pentru economie.

In opinia mea domnia sa omite si alte lucruri foarte importante acum cand tot s-a apucat de criticat. Daca deschizi gura deschide-o de tot si spune “tutulor” lucrurilor pe nume. Cere numaidecat si abolirea furtului si a minciunii, prin introducerea unor legi drastice care sa si fie respectate de insasi cei care le reprezinta, judecatorii. Cere cu gura mare abolirea privilegiilor si pedepsirea celor care le cauta. Vei obtine rezultate numaidecat. Problema este ca batutul din gura este una faptele cu totul alta.

Din pacate natura omului are si ea o vina imensa, fapt pentru care eu nu prea vad posibilitatea unei societati absolut echitabile altundeva decat pe hartie si teoretic. Omul fuge spre excese, o ia in gura, se sperie, se tempereaza un timp, pentru ca sa revina mai apoi incet dar sigur repetand acelasi ciclu. Oare exista vreo teorie sau metoda care sa poata schimba firea umana? Scandinavii au reusit sa faca acest lucru macar partial.

sursa: horea-m-analizatehnica.blogspot.com

Abonează-te la newsletter