Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Din cauza corupţiei şi sărăciei zeci de mii de bulgari continuă protestele

Duminică, zeci mii de bulgari au ieşit în stradă să protesteze şi să ceară înlocuirea clasei politice pe fondul corupţiei şi sărăciei.

În aproximativ zece oraşe din Bulgaria s-a protestat, oamenii afişând bannere pe care se putea citi: “Mafioţii la închisoare”, “Ei sunt mulţi, sunt bogaţi, sunt insolenţi, dar nu vor mai rezista”.
La ceremonia organizată duminică, la Sofia, cu ocazia Zilei Naţionale, publicul a fost absent, iar piaţa, blocată şi protejată de poliţişti.

După tentativa eşuată, vineri, preşedintelui Rosen Plevneliev încearcă formarea unui guvern în urma demisiei cabinetului Boiko Borisov.

Manifestanţii cer acces gratuit la presa publică în timpul campaniei electorale, alegerea deputaţilor prin scrutin majoritar, iar o parte dintre ei chiar şi o nouă Constituţie.

Juristul Ivan Hristov, un protestatar activ, a afirmat că “se vor forma comitete cetăţeneşti în cartiere pentru a înlocui partidele şi organizaţiile neguvernamentale corupte”.

“Vom manifesta miercuri în faţa Parlamentului pentru a-l împiedica să se dizolve înainte de amendarea legii electorale pentru a le oferi drepturi egale partidelor şi organizaţiilor civile”, a declarat el.

De câteva săptămâni protestatarii ies în stradă zilnic, fiind revoltaţi de dublarea preţului la electricitate şi acuzând atât monopolurile din energie, cât şi guvernul şi clasa politică. Treptat, protestele sociale s-au transformat într-o revoltă împotriva sărăciei.

Duminică, premierul demisionar Boiko Borisov a fost internat la spital, pentru a doua oară în această săptămână, după o nouă criză hipertonică.

autor: Luiza Vasile
sursa: cotidianul.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • “Ei sunt mulţi, sunt bogaţi, sunt insolenţi, dar nu vor mai rezista”.
    IN BULGARIA