Politică

Din 1 iunie yenul şi yuanul vor fi tranzacţionate direct

Din 1 iunie yenul şi yuanul vor fi tranzacţionate direct finante banci Japonia şi China vor renunţa la finalul acestei săptămâni la tranzacţionare celor două monede naţionale având ca pivot dolarul în stabilirea ratei de schimb.

Conform unei informaţii Financial Times, relatată de tvrinfo.ro, scopul acestui demers este de dinamizare a comerţului şi a investiţiilor bilaterale, aceasta fiind pentru prima dată când Beijingul acceptă ca moneda sa naţională să fie tranzacţionată direct faţă de alta, fără să se raporteze la dolar. În aceste condiţii, statutul dolarului ca principală valută a lumii este ameninţat, cu precădere în Asia.

Ministrul Japonez al Finanţelor, Jun Azumi, a declarat într-o conferinţă de presă că prin această nouă metodă de tranzacţionare şi eliminarea unei a treia monede din calcul, „utilizarea celor două monede va deveni mai uşoară, limitându-se riscul de pierderi pentru bănci, reducând costurile de tranzacţie şi stimulând piaţa din Tokyo”.

În prezent, yuanul se află sub controlul strict al Băncii Populare Chineze, dar se doreşte majorarea utilităţii sale la nivel internaţional. Totuşi, întrucât ea nu este o monedă liber convertibilă, băncile centrale şi investitorii nu îşi pot face rezerve pe termen lung în active ce au la bază yuanul.

Acest pact monetar dintre China şi Japonia reprezintă doar unul din paşii pe care Beijingul îi face către întărirea monedei sale. O dovadă în plus stă în faptul că Thailanda şi Pakistanul au anunţat săptămâna trecută că vor cumpăra 70, respectiv 10 miliarde de yuani prin intermediul operaţiunilor de swap valutar.

sursa: ziuaveche.ro