Politică

Dilema lui I.L. Calagiale revine: Eu ce „ofiţer acoperit” votez?

eu-cu-cine-votezGenial a surprins I.L. Caragiale, acum circa 130 de ani, dilema votantului român, „Cetăţeanul Turmentat”, în piesa de teatru „O scrisoare pierdută”. Şi atunci ca şi acum românul are o gravă problemă de conştiinţă în preajma alegerilor electorale: Eu cu cine votez? Se pare că din punct de vedere electoral nimic nu s-a schimbat substanţial în democraţia şi societatea românească. Atunci, electorul nu ştia pe cine să aleagă între liberali şi conservatori, toţi percepuţi ca o „apă şi un pământ”, şi astăzi când „cetăţeanul turmentat” nu ştie cu cine trebuie să voteze dintre ofiţerii acoperiţi, candidaţi la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014.

Furtuna politică declanşată de Traian Băsescu pe tema ofiţerului acoperit dintre candidaţii la Preşedinţie a bulversat electoratul românesc şi aşa destul de indecis. Auto-deconspirarea jurnalistului Robert Turcescu ca ofiţer acoperit al serviciului de informaţii al Armatei Române a aruncat un văl de ceaţă groasă, neînţelegere şi deznădejde în minţile românilor, care nu ştiu ce să mai înţeleagă. Pe cine să voteze ca preşedinte al ţării, pe Victor Ponta, Monica Macovei sau Klaus Iohannis, acuzaţi pe surse că ar fi ofiţeri acoperiţi. Din ce în ce mai mult, românii nu mai înţeleg nimic din ce se întâmplă pe scena politică a ţării, pe care dintre „ofiţerii acoperiţi” să-i voteze? Asistăm la o degradare a democraţiei româneşti şi la o neîncredere a românilor ca să-şi exprime votul liber, deoarece trebuie să voteze un candidat presupus ofiţer acoperit, deci o marionetă a serviciilor secrete. Asistăm la o destructurare a statului de drept şi la o diluare aproape ireversibilă a democraţiei în România, încă, dar până când, stat membru UE şi NATO. Se pune întrebarea pe cine ajută această telenovelă a ofiţerilor acoperiţi pe scena prezidenţiabililor?

Se doreşte ieşirea României din UE? Poate! Mai grav e că o parte a serviciilor secrete româneşti, cu sechele ceauşiste, au contribuit sistematic la degradarea democraţiei româneşti prin înfiltrarea în toate structurile politice, sociale, economice şi jurnalistice din România, contribuind la pervertirea agendei publice şi la neîncrederea românilor în procesul electoral democrat. Toate acestea au creat o tensiune vizibilă în rândul românilor, care nu mai au încredere în libertatea votului exprimat şi, altfel, “cetăţeanu turmentat” se poate transforma ca Adrian Sobaru, într-o maşină plină de butelii, îmbibată cu benzină, care să intre în clădirea Guvernului. Doamne fereşte! Atunci retorica “cetăţeanului turmentat” nu va mai fi doar verbală şi asta numai datorită unei clase politice corupte şi a unor servicii secrete incompetente, ce-şi depăşesc atribuţiile constituţionale sau joacă cum cântă străinii.

Autor: Ionut Tene

Sursa: Ziarul Natiunea