Politică

Despre drama românilor dezrădăcinați și condamnați la uitare

im1În curând va mai trece încă un an din calendar și din viața noastră. 2015 a fost un an la extreme pentru români, liniștit în prima parte și perturbat de evenimente tragice în a doua parte. Dacă începutul era promițător, având în vedere că s-a ajuns la o creștere economică semnificativă, viața socială și politică aparent liniștită a degenerat în coflicte imprevizibile.

Ceea ce știm este că …tot noi, românii, marea masă a oamenilor sau prostimea cum ni se spune, tragem ponoasele. Dacă am fost obișnuiți să credem că doar cei din fruntea țării poartă toată responsabilitatea pentru eșecurile noastre, treburile stau taman invers. Începând de la cel mai înalt nivel de conducere până la cel mai de jos, există același etalon al ,,omului’’ uns cu funcții de conducere, în absolut toate domeniile, adică o caracatiță a mafiei generalizate.

Zilele trecute am auzit o gogoriță spusă de o duduiță instalată recent într-o funcție din fruntea unui minister.Ministreasa cu pricina afirma răspicat că noul guvern tehnocrat ne-a înrobit cu alte împrumuturi luate de la marea finanță mondială, pentru a ajuta învățământul să se relanseze. Într-adevăr, învățământul românesc are mare nevoie să fie pus pe picioare …dar nu prin modelul oferit de ei de-a introduce reforme pe baza unor programe europene total incompatibile cu modelul clasic și eficient prin care învățământul românesc a reușit să pregătească oameni de elită.

Cu alte cuvinte, se irosesc bani pentru a-i încuraja pe tineri să nu mai abandoneze studiile, deci reformele lor n-au nici o treabă cu îmbunătățirea performanțelor intelectuale ale tinerilor încadrați în învățământ. Ei urmăresc performanța cantitativă și nu pe cea calitativă. Un sistem de învățământ bine dezvoltat nu scoate la iveală oameni cu capacități intelectuale extraordinare. Cel mai bun exemplu îl avem de la țările civilizate, țări în care educația și învățământul sunt foarte dezvoltate și cu toate acestea performanțele absolvenților sunt slabe comparativ cu cele din țara noastră. Acesta fiind și motivul pentru care occidentalii vin în țară la noi cu oferte de muncă atrăgătoare pentru a recruta tineri absolvenți bine pregătiți.

Pe lângă instruirea și formarea adecvată a elevilor și studenților mai contează mult ca aceștia să aibă inteligență nativă și dorința de a se pregăti conform cerințelor…iar aceste deziderate au la bază motivația. Din ce cauză s-a ajuns la abandonul școlar frecvent? Lipsa disponibilităților de ordin material, cadre didactice slab pregătite, lipsa perspectivelor de viitor. Domnii din guvern, înainte să dea ordonanța reformei în invățământ s-au gândit la lipsa locurilor de muncă ca fiind unul dintre principalele motive pentru care tinerii renunță la studii? Degeaba investesc ei bani în invățământ dacă nu creează locuri de muncă…!

O gândire deficitară ce va avea repercursiuni asupra celor vizați de schimbări. Pentru încadrarea în câmpul muncii, candidații trebuie să aibă calificarea necesară…dar câți absolvenți de studii superioare există în raport cu numărul locurilor de muncă? Mai demult, un fost președinte de țară care a câștigat alegerile prin urarea ,,Să trăiți bine’’ adresată tuturor celor ce l-au votat, a făcut o declarație publică șocantă, dar oarecum adevărată…,,Învățământul românesc fabrică proști cu diplome pe bandă rulantă!’’Cine se mai încumetă să urmeze o facultate decât foarte mulți dintre cei care știu că prin intermediul relațiilor și al aranjamentelor cu șpăgi grase vor avea asigurat un loc de muncă într-un domeniu…chiar cu riscul de a nu face față angajamentelor din lipsa crasă de competență.

De ce nu se investesc bani și timp pentru categoria tinerilor capacitați intelectual? Pentru că aceștia nu sunt puțini la număr….mulți dintre ei pleacă cu burse de studii să urmeze o facultate în afara țării…ca după absolvire să fie preluați și integrați in sistemul țărilor care-i formează. Câți dintre acești tineri se gândesc ca după absolvirea studiilor superioare să se întoarcă în țară și să profeseze? Avem mulți elevi și studenți câștigători la olimpiadele internaționale de matematică, fizică, literatură, arte, istorie. Avem câștigători la saloanele internațională de inventică…avem, avem, dar cu toate acestea nu se schimbă nimic pentru binele societății.

Ne pleacă mințile luminate ca să dea roade altor civilizații care știu să aprecieze valorile. Și chiar dacă o mică parte dintre aceștia se hotărăsc să rămână în țara lor, ca să-și facă utilă inteligența și pregătirea societății, ei vor fi nevoiți să facă compromisuri dureroase… Pentru tinerii absolvenți din provincie, un pas luminos către viitor il reprezintă mutarea în capitala țării. În vremurile noastre nu ți se mai cere un buletin de București ca în vremurile comuniste, acum se impun alte criterii de selecție. Nu contează inteligența și profesionalismul, pe cât contează tupeul nesimțit și pupincurismul dus la extrem. Întotdeauna provincialii vor fi priviți cu reticență și superioritate chiar dacă au toate calitățile necesare să fie încadrați profesional. Sau dacă ai ghinionul să vii din partea de nord a țării, poți să spui din timp adio unui loc de muncă mai bine plătit.

Pentru mine, formula de adresare cu întrebări de genul ,, Ești moldovean, ardelean, muntean sau oltean? ‘’ îmi repugnă total, pentru că sună a separatism teritorial. Te poți numi român născut și crescut într-o parte a țării dar fără a fi denumit într-un fel care are menirea de a te discredita. Locuitorii României, cu cetățenie românească sunt români și punct, iar dacă o parte dintre aceștia nu fac cinste cetățeniei pe care o au, aceasta este o altă poveste. Vorbim despre compromisuri și criterii de selecție legate de încadrarea la locul de muncă, menționându-i și pe cei din breasla mai veche a absolvenților de studii superioare care se confruntă cu aceleași dificultăți, deși sunt câștigați în ceea ce privește experiența profesională. Absolvenți de școli militare sau de universități care și-au vândut sufletul făcând compromisul într-ale scrisului, cedând necesității de-a supraviețui.

În România, dacă depășești vârsta de 45 de ani, cu atât mai mult vei fi considerat un rebut social. Un specimen parazitar , inapt de muncă și nefolositor societății. Exodul românilor este într-o continuă creștere. Sunt tot mai mulți care aleg calea străinătății și foarte puțini dintre cei care doresc să se întoarcă la baștină. Intelectualii cu siguranță aleg să rămână definitiv în străinătate pentru că acolo se simt motivați din punct de vedere financiar să muncească.

Prețul dezrădăcinării este costisitor pentru o parte dintre ei… pentru cei care și-au lăsat familiile în țară. Din dorința părinților de a le asigura copiilor o viață lipsită de griji materiale, aceștia își privează odraslele de afecțiune, de educație, de atenția cuvenită, iar efectele acestor privațiuni sunt dezastruoase. Familii destrămate, copiii abuzați fizic și sexual, copii care se sinucid din cauza lipsei părinților, copii care abandonează școala alegând calea prăpăstioasă a dependenței de droguri. Dacă societatea noastră nu se ingrijește de bunăstarea cetățenilor din interiorul țări, atunci ce să mai spunem despre comunitățile românești care trăiesc în jurul României și care luptă din toate puterile să-și păstreze identitatea etnică? Comunitățile românești din țările vecine României (Ucraina, Ungaria, Iugoslavia, Bulgaria), din teritoriile care au aparținut cândva României, sunt supuse unui proces intens de deznaționalizare.

Dacă România excelează ca exemplu de țară care-și tratează minoritățile etnice cu respect, acordându-le acestora libertatea de a se manifesta după cum doresc, nu tot la fel se întâmplă și cu românii care trăiesc pe teritoriul vecinilor noștri mult mai puțin binevoitori. Maghiarii din România au întrecut limita cu pretențiile lor aberante, deși ei se bucură de cele mai multe drepturi ca minoritate etnică, având un partid care-i reprezintă și care a participat atâția ani la guvernare, au deputați și senatori în parlamentul țării, școli cu predare în limba maghiară, plăcuțe bilingve. Tot timpul aceștia cer să li se acorde drepturi care depășesc orice imaginație, le place să instige la ură călcând în picioare regulamentele constituționale, pe când românii “sunt tratați inechitabil și nu ca cetățeni egali în drepturi cu cei din țara de adopție, o discriminare care nu este permisă și nu ar trebui să existe, mai ales în interiorul UE”. Ucigașii, trădătorii și detractorii neamului românesc au ridicat la rang de virtute hoția, minciuna, corupția, crima și trădarea. Regresia demografică a românilor și dezrădăcinarea de la origini vor duce țara și neamul nostru la dispariție, nu vrem să se adeverească unele predicții îngrozitoare, dar pentru Dumnezeu, să ne deșteptăm odată că nu se mai poate trăi în astfel de condiții nedemne, incompatibile cu valoarea ființei noastre naționale!

Autor: Andreea Arsene

Andreea Arsene_Gandeste RomaniaAndreea Vasilica Arsene este scriitoare debutantă și jurnalistă. Debut jurnalistic în 2013.  A publicat articole de atitudine în ziarul Națiunea pe subiecte socio-politice și istorice, a fost redactor la grupul de presă Alcero-Națiunea 2014- 2015. Debut scriitoricesc-2014 în antologia colectivă de poezii ,,Vise Târzii’’ în cadrul evenimentului internațional de lansare de carte Bookfest.

Cărți de autor publicate: carte de poezii ,,Clipă Măiastră’’ publicată în toamna anului 2014 și lansată la evenimentul de carte național Gaudeamus ROMEXPO. Al doilea volum de poezii intitulat ,,Alter ego-uri’’ publicat în toamna acestui an și prezentat în cadrul evenimentului Gaudeamus București 2015.Alte lucrări scriitoricești în curs de publicare pentru anul viitor. ,,Tăcerea mieilor de gheață’’ carte de poezii și o carte de proză ce va cuprinde majoritatea articolelor scrise pentru diverse publicații.

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu