Politică

DES-TICALOSIREA SISTEMULUI TICALOSIT E INUTILA CACI SISTEMUL SE VA TICALOSI LA LOC

Traian Basescu a lasat deja Romaniei o mostenire de o valoare extraordinara, incomensurabila. Nu este vorba nici de conturi in valuta ca presupusele conturi ale lui Nicolae Ceausescu si nici de ridicarea tarii pe culmi de progres si prosperitate. Nu e vorba nici macar de mostenire in sens peiorativ cum vorbea Emil Boc de “mostenirea “ lasata de guvernul Tariceanu si nici de ceva asemanator “mostenirii ceausiste”. Mostentrea “basista “este de o cu totul alta natura si valoarea ei este atat de mare incat greu o vom putea evalua vreodata.
Astfel, asa cum intotdeauna “gura pacatosului adevar graieste”, asa si din gura lui Traian Basescu a iesit cea mai mare “perla” pe care o putea lasa in dar poporului roman, la iesirea lui rusinoasa de pe scena politica si anume conceptul de “SISTEM TICALOSIT”.
Cind i-a trecut prin cap asta cu siguranta nu s-a gandit la nici una din implicatiile extraordinare pe care le vor avea aceste simple “doua vorbe”.
Una din ultimile perle ale domnului Nicolae Ceausescu era aceea, devenita si banc: “doua vorbe am de spus: ES CLUS” (adica “exclus”). Se referea, evident, la ideea ca Romania nu va deveni niciodata capialista.
Si “perla” domnului Traian Basescu e compusa tot din doua vorbe, ce-i drept intregi de data asta. Vorbe de duh. Vorbe ce ne vor urmari multa vreme de acum inainte.
Ca sistemul era unul extraordinar, unul perfect si “cineva” l-a ticalosit pe drum e una. Hai, mai treaca mearga. Dar sa o spuna unul care a avut la dispozitie atatia ani si atatia bani intr-o perioada de prosperitate si atatea parghii de control de tot felul la dispozitie si n-a facut decat sa-l ticaloseasca de tot si apoi sa se mai si mandreasca cu numele pe care l-a dat maretei sale opere, asta trebuie trecuta in cartea recordurilor. Nu cred sa existe in toata istoria oamenilor politici cineva care sa fi fi facut vreodata o gafa mai impresionanta. Traian Basescu e de departe “numarul unu” detasat. Si cu asta a intrat cu adevarat in istoria Romaniei. Parca vad si un paragraf din Wikipedia de peste citeva sute de ani: “Traian Basescu este recunoscut in istorie ca fiind acel sef de stat care si-a etichetat propriile esecuri politice sub denumirea generica de “sistem ticalosit”.”
Si spuneau batrinii: “Nu te pune niciodata cu omu’ nsemnat!”
Vorba e ca acuma ne-am “pricopsit” si cu Basescu si cu “sistemul lui ticalosit”. Problema e ce facem cu el. Cu sistemul, ca Traian Basescu mai devreme sau mai tirziu isi va pune coada pe spinare, si de buna voie sau silit de toata lumea o sa ne lasa si-n pace in cele din urma. Dar sistemul e aici. Sistemul e aici si ne maninca zilele. Ce facem cu sistemul asta care daca era sau nu ticalosit, acuma Traian Basescu si toata gasca politica l-au TICALOSIT DE TOT.
Pai sa-l DES-TICALOSIM. Sa-l chemam inapoi pe Basescu sa des-ticaloseasca ce-a ticalosit? Sigur ca aproape 30% din votanti se pare ca asta vor.
Sa ne temem ca altii il vor ticalosi mai rau? Nu cred ca sistemul acesta se poate ticalosi mai mult de-atit. Dar vorba evreului din bancuri: “Ma’ Itzic ma’ Nu se stie niciodata, Fereasca Dumnezeu de mai rau ma’!”
Sa gasim pe cineva din sistem sa-l des-ticaloseasca! Nu-i asa? Asa spun toate posturile de televiziune acum. Pai da! Sa cautam! Numai ca Traian Basescu le-a dat sah mat la toti nu numai lui insisi. Pai cum poate crede si-un copil chiar ca “un ticalos” din interiorul “sistemului ticalosit” poate des-ticalosi sistemul? Eticheta e pusa oricum, si greu va putea cineva s-o mai scoata din capul oamenilor, oricat s-ar stradui. Insasi posturile de televiziune sunt de-a dreptul penibile cind pomenesc de asta. Au batut atata apa-n piua ca sistemul e ticalosit ca au ajuns s-o creada pana si ei. Iar acum vin sa caute un ticalos sa-l des-ticaloseasca. Traian Basescu in sfarsit I-A INVINS PE MOGULI. Traian Basescu NE-A INVINS PE TOTI. Traian basescu S-A INVINS PINA SI PE EL INSUSI! Si cu asta a intrat in istorie.

Bun! Hai sa admitem ca vine peste noapte acel personaj mesianic si des-ticaloseste sistemul. E de datoria noastra sa traim cu speranta nu-i asa? In afara faptului ca daca se putea face cu siguranta ca si Basescu si toti cei de dinaintea lui ar fi facut macar ceva ca sa nu se ticaloseasca de tot. De ce oare n-au facut-o?
Nu cumva pentru ca ACEST SISTEM ESTE NE DES-TICALOSIBIL? Ar trebui sa ne gandim foarte serios la asta. Acest sistem nu poate fi des-ticalosit. Va trebui sa ne mai ducem amarul cu el o vreme si intre timp sa punem umarul si sa facem ALT SITEM. Un sistem paralel care incetul cu incetul sa ia locul acestui sistem ticalosit si nedesticalosibil care are deja “loc de veci” in cimitirul istoriei.
Va trebui plecat de la cele mai de jos trepte ale piramidei sociale. Caci “pestele de la cap se-mpute si se curata de la coada”. Va trebui sa demolam piramida asta imaginara ca sa nu mai aibe nimeni unde sa se cocoate. Va trebui sa imaginam un model similar propriului nostru organism biologic, in care fiecare celula isi are locul si rolul ei bine stabilit, Nu va mai trebui sa permitem “capului” sa-si taie picioarele si miinile si sa le-arunce peste gardul vecinului, asa cum a facut clasa politica ticalosita aruncind peste granita peste jumatate din forta de munca activa a tarii.
Va trebui sa ne scoatem din vocabular poate insusi cuvintul “politica” daca nu vom reusi sa-l redefinim ca fiind orice altceva decit “lupta pentru putere”. Cine e obsedat, dependent de “putere” pina la ticalosirea totala, ii putem imagina un tarc, un fel de parc de distractii, un fel de Disneyland, in care sa se joace de-a puterea el si tot neamul lui pana-n pinzele albe daca asta vor, dar sa ne lase pe noi in pace, sa ne vedem de treaba. Pe vremea Greciei antice, a lui Platon si a lui Aristotel, politica insemna “guvernare in folosul poporului” De la Machiavelli citire, s-au schimbat lucrurile, politica a devenit “lupta pentru putere”. Sa se lupte cat or vrea intre ei acolo in parcul de distractii. L-am putea numi “MACHIAVELLI LAND” Este de altfel si impropriu sa-i numim pe acesti indivizi burtosi si cu costum cravata si carisma “politicieni”. Li s-ar potrivi mai mult denumirea de “MACHIAVELIENI”, asa ca sa-i poata deosebi lumea: Parca-l si aud pe Badea: “Ce esti ma’ tu? Politici…ce? Aaa! Asta-i Machiavelist. La Machiavelli-land cu el Accesul machiavelistilor in lumea normala strict interzis”.
Lasind gluma la oparte, am citit undeva ca “INTRE CE STII SI CEEA CE NU STII E CEEA CE PRESUPUI”. Ar trebui poate sa mai lasam la oparte un pic televizorul caci si atunci ca si acum “CU TELEVIZORUL AU MINTIT POPORUL” si sa incepem sa mai stam de vorba intre noi, sa ne mai dam un pic cu presupusul, ce-o sa fie, ce-o sa fie – intre sistemul ticalosit pe care-l stim si ce – o sa fie. Caci o sa fie. Si e bine sa ne facem valiza de pe-acum pentru noul tren al schimbarii, caci e aproape trenul asta. Deja se vede la orizont. E deja anuntat in gara. Sa vorbim mai cu curaj intre noi, sa mai iesim la un gratar, sau in fata blocului, sa mai mergem unii pe la altii si sa dezbatem: “Ba tu cum crezi c-o sa fie? Tu ce-ai vrea sa fii in noul sistem? Am auzit eu ceva de “integratori sociali” sau cam asa ceva! Asta cu ce se maninca? Nu stiu ba’ ca asta cica e prin internet. Pai hai ma sa ne punem si noi d-asta, ca toata lumea are, numai noi mai fraieri. Mai da-l dracu’ de televizor. Ca am auzit ca ai televizor si pa internet. Da’ te uiti la ce vrei tu nu la ce te obliga ei.”

Cristian Adrian Butusina

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu