Politică

Declarație halucinantă din partea ministrului tehnocrat al Comunicațiilor: ”Gratuitatea învăţământului este o reminiscenţă a comunismului!”

bostan-patriotMinistrul Comunicaţilor, Marius Bostan este de părere că gratuitatea sistemului educaţional nu oferă calitate. În opinia sa, părinţii ar trebui să plătească pentru educaţia copiilor lor, “100 de lei pe lună, nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis”.

“Eu văd părinţii la şcoală. Eu sunt părinte. Jumătate dintre ei nu se interesează, nu cer calitate profesorului. Profesorii au salarii mici. Nici în partea cealaltă nu se cere calitate. Unii profesori pur şi simplu îşi bat joc de meseria lor şi spun că au salarii mici. Domnule, mergi acasă, dă-ţi demisia. Dar nu să îţi baţi joc de viitorul copilului. Justificarea că “am salariu mic” e o imbecilitate. Am salariu mic, îmi dau demisia, mă apuc de altă muncă dacă nu îmi place meseria asta. Vorbele mele poate sunt brutale. Dacă fiecare părinte ar plăti 100 de lei pe lună, nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis…”, a spus Bostan, citat de Agerpres.

În opinia sa, gratuitatea este o reminiscenţă a anilor de comunism.

“Mentalitatea comunistă a fost aşa: să primesc gratis educaţie. Atunci nu cer în partea cealaltă la ghişeu calitate. Să primesc gratis curent, de exemplu. Nu m-ar deranja foarte mult că s-ar opri curentul la ora 12,00. După părerea mea, orice serviciu trebuie plătit într-o formă sau alta. Pentru foarte mulţi părinţi dacă ar simţi că în fiecare lună dau ceva, o sumă, ar conştientiza că nimic nu e gratis. La noi, în mentalul colectiv, a intrat prea adânc gratuitatea. Atunci nimeni nu mai înţelege cum funcţionează statul de fapt. Ar trebui făcute seminarii despre funcţionarea statului. Atunci nu ar mai veni cu cereri care sunt de neîmplinit sau de nerezolvat. Spunem tot timpul “să se dea”. Nu avem în partea cealaltă “de unde”. Părerea mea este că e o reminiscenţă a celor 50 de ani de comunism”, a mai afirmat ministrul Comunicaţiilor.

Acesta a precizat că munca ar trebui legată de performanţă şi a subliniat că nu este de acord cu sistemul de salarizare existent în prezent în Educaţie.

“Ar trebui legată cumva munca de performanţă. Eu nu sunt de acord cu sistemul de salarizare existent în acest moment (în sectorul Educaţiei n.r.). Bugetul nostru nu ţine (la mărirea salariilor n.r.). În momentul de faţă deficitul bugetar prognozat este de 3%, anul viitor este o prognoză care spune că e undeva de 3,6%, cu toate măririle date de Parlamentul actual, care a tot dat, ceea ce înseamnă posibilitatea intrării României într-o procedură de deficit bugetar excesiv. O mărire de salarii în zona asta de Educaţie nu ar provoca decât pagube pe următorii 2-3-5 ani, dar pagube pe care nu le mai poţi recupera”, a spus Bostan.

Învăţământul gimnazial este obligatoriu şi gratuit, în România.

 Sursa: Economica.net

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Nicaieri in lume sistemul educational nu este setat pentru performanta. Sistemul educational iti ofera doar cultura generala. Atat! Sportul – acolo se cere performanta. Bostanul asta a obtinut vre-o performanta in viata? Alta decat aceea de a fi numit “ministru”?
    100 de lei pe luna nu este “ceva simbolic” pentru majoritatea romanilor!

  • Cretinul asta isi inchipuie ca profesorii “toarna” invatatura in capul elevilor. Dupa ce ca au facut un sistem educational romanesc in care profesorii sunt slugile elevilor si in care se aplica regulile economiei de piata = totul este marfa, vine sa ne spuna ca profesorii trebuie sa faca imposibilul in timp ce pe lelevi ii doare in cursul sapatamanii. Dupa alt idiot numit Curaj – profesorii pot fi schimbati de elevi. Sa vedeti atunci “performante” ale profesorilor. Ce de-a profesori si profesoare o sa vedem ca ies plangand de la ore.

  • Chiar nu-ti este rusine nemernicul dracului sa vii cu astfel de propuneri? Din pacate dupa 1990,toti cei care v-ati perindat la conducerea invatamantului romanesc,ati pus umarul la distrugerea lui,fi-v-ar numele blestemat?

  • Cretinul asta isi inchipuie ca profesorii “toarna” invatatura in capul elevilor. Dupa ce ca au facut un sistem educational romanesc in care profesorii sunt slugile elevilor si in care se aplica regulile economiei de piata = totul este marfa, vine sa ne spuna ca profesorii trebuie sa faca imposibilul in timp ce pe lelevi ii doare in cursul sapatamanii. Dupa alt idiot numit Curaj – profesorii pot fi schimbati de elevi. Sa vedeti atunci “performante” ale profesorilor. Ce de-a profesori si profesoare o sa vedem ca ies plangand de la ore. Vinovata de distrugerea incatamantului si a sanatatii din Romania este aceasta clica de banditi politicieni sau tehnocrati care n-au realizat nimic in viata lor decat jaful asupra tarii. Bostanii astia cu doar doi neuroni intr-o balega de creier vin sa ne invete pe noi cum este “bine”! Dupa ce ca au introdus atatea reglementari aiuristice care pun la zid medicii si profesorii, mai au curajul sa vorbeasca asemenea cretinatati? Chiar nu se gaseste cineva cu cojones in tara asta sa le traga un scuipat? Nu se gaseste funie si sapun pentru un Master Lynch?

  • Adica A.I.Cuza a fost comunist? Ce idiot… Gandire tipica a unui capitalist tembel.

  • bai bostanule, asa te cheama sau este o porecla? ai probleme grave cu mansarda.in ce orfelinat te-a gasit ciolos si te-a pus ministru?si cand te-a numit ministru ti-a facut vreun test psihiatric sa vada cum stai cu biscuitii? sau faci premeditat sa distrugi Romania si invatamantul romanesc?dupa cum arati cred ca ai facut liceul la fara frecventa.

  • Încă mai este ce să furi în România, “privatizăm”, sistemul de sănătate, sistemul penitenciar și educația, să vază rumânul atunci eficiență capitalistă democrată.

  • Ce poti sa-i ceri individului: degeaba are capul mare cat un Bostan, cand creierul i-a fost demult splat de “formatorii” lui Soros!