Politică

Declar închise Jocurile Olimpice și le deschid pe cele ale foamei!

De după fotoliul lui Putin de la tribuna oficioasă a Stadionului Olimpic se putea zări în transmisiunea live ceva ce aducea cu turul pantalonilor lui Ianukovici. Probabil, reușind să scape din Kiev, Soci i s-a părut destinația potrivită pentru a-i saluta pe cei rămași acasă cu partea acoperită de turul încă prezidențial, după zisele lui.

Putin, tovarășul său, l-a pus ca la fiecare trecere a camerelor de televiziune, și-au fost destule treceri, să se lase în patru labe după fotolii. După boacăna cu cercul olimpic neaprins, un cadru cu cei doi tovarăși la tribună i-ar fi umbrit pentru câteva zile imaginea, nu că i-ar fi păsat prea mult, dar păcat de miliardele aruncate la ceremonia de închidere.

Acum că s-a terminat cu olimpiada, lui Putin i se zbate tâmpla dreaptă, semn rău pentru vecinii de la dreapta sa. C-o flotă la Sevastopol, pe care o va folosi să-și arate mușchii domniței Iulia și boxerului și cu o conductă de gaze cât să pună economia Ucrainei pe butuci, Putin va începe să execute programul liber de patinaj cu cvatruple și triple cât să facă o impresie artistică deosebită pentru stomacul ucraineanului de rând. Și va impresiona nu doar Ucraina, ci și vestului care, pe nepusă masă, s-a apucat să-și bage nasul în cămara lui Ivan, când Ivan se uita galeș la Alina Kabayeva cum ducea flacăra sub mustăcirea răutăcioasă a unei lumi întregi. Cu Ianukovici în valiză și cu gând de răzbunare, cel mai mare pitic din lume își va expedia mesajul către vest și Ucraina de îndată.

La Kiev, după Ianukovici și puterea basculată de partea străzii s-a schimbat … nimic. De pe masa ucrainienilor n-a dispărut peste noapte caviarul rusesc, pentu că nici nu era, și nici n-au răsărit vizele Shengen în pașapoarte alături de un Big Mac gratuit. Nu, odată cu piesa pseudo-dramatică a apariției Iulicăi în cărucior și proptirea în funcția de președinte interimar a unui Ianukovici cu mai puțin păr, omul de rând se întoarce la o viață într-o țară cu aceeași oligarhi și aceeași sărăcie adiacentă umbrei Kremlinului. Separarea Ucrainei se va face în timp, cu costuri mari pentru populație și cu desenarea unei noi Cortine de fier. Partea tristă este că o Ucraină vestică nu va face neapărat parte din UE pentru că procesul de aderare la o uniune cu deja prea multe probleme e sub semnul întrebării. Vestul ucrainian se vrea pro-european, iar Europa are probleme mai importante deocamdată.

Kaizerul de la Berlin va fi chemat la Kremlin cât mai curând, iar jocurile se vor face peste capul Kievului. Până la alegerile din primăvară euforia se va diminua și ambiguitatea est-vest va fi reinstalată. Putin le va impune ucrainienilor o dietă drastică cu prețuri la gaze la nivelul României, ceea ce va duce la falimentul unei economii de mult falimentare. Toamna va scoate din nou lumea în stradă, nu pentru izgonirea Iuliei, ci pentru o separare, separare ce în urma dietei impuse de Moscova va părea soluția viabilă pentru un vest pro-occidental cu pib pe cap de locuitor apropiat de Camerun, dacă excludem regiunea Kiev.

Jocurile Foamei, în care Donețkul corespondent al Districtului 12 îl va avea ca reprezentant pe Ianukovici, iar președintele va fi Iulia, au debutat deja, deși cei de pe maidan încă nu știu sau se fac că nu știu, crezând că avântul patriotic e soluția pe termen lung pentru ostoirea stomacului.

Autor: George Sofian

Sursa text si foto: Analize economice