Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Deciziile în privinţa gazelor de şist se iau cu uşile închise. Detaliile trecute sub tăcere de guvernanţi

Secretomania ar putea fi cuvântul de ordine când vine vorba de gazele de şist. Dezbateri anunţate iniţial ca fiind publice s-au ţinut cu uşile închise. Explicaţiile ministrului Rovana Plumb n-au fost auzite decât de colegii de coaliţie, deoarece presa a fost dată afară de la discuţii.

Guvernanţii pun accent pe scurta perioadă a explorării gazelor de şist şi mai puţin pe exploatare, care se face prin sistemul care îngrozeşte populaţia, de fracturare hidraulică. Ministrul Rovana Plumb susţine că abia după explorare se va lua o decizie privind exploatarea, dar trece sub tăcere faptul că e puţin probabil ca o companie, precum Chevron, să facă cheltuieli uriaşe fără certitudinea că va începe o afacere.

Ministrul Mediului nu explică nici cum va scădea factura, în condiţiile în care firma care face exploatarea este una privată şi nu-i pot fi impuse baremuri de preţuri. Studiile arată că nici în Statele Unite de unde provine tehnologia, nu au scăzut costurile pentru populaţie, întrucât sistemul de extracţie este foarte scump.

La ora actuală, în America nu există nicio sondă de acest tip care să aibă profit şi să poducă sub preţurile energiei tradiţionale. Din contră, toate au pierderi semnificative. Un exemplu este exploatarea din Pennsylvania, care a falimentat şi în urma ei au rămas mediul distrus şi infrastructura la pământ.

Guvernanţii găsesc însă alte exemple când îşi susţin proiectul – Bulgaria, Polonia sau Marea Britanie care sunt în faza de prospectare.

Pentru experţi, aşa-zisa “Uniune de Şist”, care cuprinde Ucraina, Polonia, Republica Moldova, Lituania, Letonia, Estonia, Marea Britanie şi, mai nou, România – nu va produce mai mult 3-5% din importurile anuale de gaze naturale obţinute prin metoda clasică. Ca urmare, speciliştii se întreabă de ce guvernele din Europa pun în pericol sănătatea oamenilor, când această resursă nu schimba în bine în viaţa locuitorilor.

La Bucureşti, deputatul Partidului Verde Remus Cernea, a vrut să sancţioneze decizia Guvernului şi a anunţat că se retrage din grupul PSD. El este nemulţumit că premierul şi-a schimbat brusc punctul de vedere pe acest subiect.

Avizele pentru explorarea gazelor de şist au fost date la sfârşitul lunii aprilie, însă abia după două săptămâni ministrul Rovana Plumb a venit cu precizări. Explicaţiile ministrului au fost numai pentru colegii din parlament. Deşi guvernanţii au anunţat că şedinţa este publică, presa a fost dată afară.

sursA: antena3.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Groapa de gunoi nuclear american se scurge la Vaslui.Cea mai mare parte din productia de bombe nucleare americane sunt stocate in 177 de tancuri in statul Washington.200 de milioane de litri de deseuri radioactive vor lua calea Europei in Romania la Vaslui spune o sursa a Institutului de Studii Politice din WashingtonDC.Deci asta este adevarul cu secretomania politicienilor nostrii.Trebuie sa fim foarte atenti cu acesti criminali de la chevron care intentioneaza sa introduca in subsolul patriei noastre deseuri radioactive in scopul extragerii gazelor de sist.In acest mod americanii scapa si ei de aceste deseuri toxice.Ne infesteaza mediul gaze nu se gasesc si nu mai dureaza mult si totul va fi mort.Politicienii au luat spaga ca sa ne omoare de vii.Ce cauta ministrul mediului din Romania Rovana Plumb la Viena in compania actorului american Arnold S.?Cu ce scop a fost episcopul de Husi PS Corneliu in America?Ce sa planuit?Cata spaga a luat dumitru buzatu presedintele C.J.Vaslui de la americani pentru eliberarea certificatelor de mediu?