Analize și opinii Politică

Decalogul unei campanii eşuate

Campania electorală a fost un eșec pentru noi ca națiune și pentru România ca democrație. Institutul pentru Politici Publice a făcut un decalog al temelor de interes național pe care politicienii le-au evitat în această campanie. Poate pentru că nu aveau soluții pentru ele. Pe locul întâi se află la loc de cinste risipa banului public și modalitățile de stopare a unei hemoragii de peste două miliarde de euro, bani furați anual de o mafie transpartinică, aceeași câștigătoare a licitațiilor publice cu scoruri umflate, indiferent cine se află la guvernare.

În această campanie politicienii nu au vorbit nici despre faptul că 90% dintre localitățile țării nu sunt capabile să se susțină financiar ci sunt susținute de restul de 10%. În loc de soluții pentru un sistem fiscal împovărător ce nu stimulează muncă, în loc de soluții pentru un sistem de pensii ce implicit se îndreaptă spre colaps, politicienii au preferat să vorbească despre creșteri de salarii bugetare și de pensii.

Nu s-a vorbit despre marea fraudă din educație, pentru care cei de la IPP îi consideră responsabili pe profesorii care interesați doar de salvarea propriilor catedre au acoperit minusurile în educație ale elevilor. Atragerea banilor europeni nici nu mai reprezintă o temă de interes, dacă din ei nu se pot face pomeni sociale ci doar afaceri corecte, locuri de muncă cinstite.

Despre sănătate nimeni nu vorbește nimic pentru că nici nu știe nimeni cât ne costă asigurarea unui pachet minim de bază. La sate niciun politician nu are curajul să le spună oamenilor că trebuie să devină fie fermieri, fie angajați la o fermă, nu robi ai unei palme de pământ care nici să trăiască nu-I ajută, nici de foame să moară nu-I lasă.
În fine, cea mai bine evitată temă este bugetul de anul viitor, un an greu pe care statul nu este clar cum îl va trece fără majorări serioase de taxe. Și totuși cineva va trebui să răspundă la aceste întrebări. Dacă nu a făcut-o în campania electorală, o va face după alegeri căci ele sunt aici, sunt reale și de mare actualitate.

Autor: Moise Guran

sursa: biziday.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Eu cred ca tu esti un basist tiritor si urit mirositor !Nu inteleg cum dracu te-au facut vedeta TV prostii aia care fac politica de prsonal la Antena 3 …In rest faptul ca tu si mafia evreiasca din romania militati pentru nationalizarea loturilor agricole mici NU MAI ESTE UN SECRET PENTRU NIMENI !Ce nu stie un evreu ca tine este faptul ca taranii s-au prins si nu vor sa redvina iar argati pe mosiile arendasilor evrei – CA TINE – pentru a reedita 1907 ….poti sa-i spui asta si omului vostru de la banca nationala …masonul ala ifosat…nu-mi amintesc cum il cheama..poate isi amintsc fratii luidin grupul bilderberg ….sau fratii lui din securitate …ca doar n-ai cum sa uiti numeleunui general ,nu ? In rest, mai Moise, Romania NU ESTE PALESTINA SI ROMANII NU SINT PALESTINIENI …! Si partea nationala din servicii ete cu ochii pe voi ! Nu mai bine emigrezi tu in patria ta si faci tu acolo planuri de politica economica ? A,sa nu uit !Daca pleci i-al si pe celalat vreu mascat …MISTER UNGUENT …sa faca acolo spionaj si cheltuieli bugetare ca in Romania CA ESTE BUN RAU LA ASTEA DOUA ! Hai pa ,basistule …papapapapapapapa sau shalom ?

  • Practic nu conteaza cine ne pune pe tapet o situatie dezastruasa in care se afla aceasta tara , nimic nu se schimba si oricine va castiga nu va face decat sa impinga dezastrul inspre guvernarea viitoare acesta este sistemul care se perpetueaza si pentru aceasta ma simt dator sa merg sa-mi anulez votul pentru ca nu-l pot da nimanui .

  • Constatarile sunt cea mai buna dovada a faptului ca suntem nemultumiti la fiecare final de mandat politic. Oricare ar fiel. Stam inchistati sub auspicile lipsei de perspectiva, a sumbrului si tradarii. Nu aud solitdaritate, apel la viziune si la concret, la binete si intelegere. Exista mecanisme de consultare publica care nu sunt reglementate in alte tari. Schimbarile rpofunde se petrec daca ne instalam pe pozitii de supraveghere si control cetanesc la fiecare pas, la fiecare factura platita, la fiecare aprodus contrafacut, la fiecare mita, la fiecare inechitate in instanta. Rigoarea cetateneasca si dorinta reala de imbunatatire a cetatii, a republicii provine numai din fiecare dintre noi uniti, solidari si sub o viziune larg acceptata. Altfel, cei 4 ani devin o poveste relatata succesiv, cu aceleasi conturi neincheiate, cu aceleasi stari depresive si lipsite de orice perspectiva de trai firesc. Sa avem indrazneala sa renuntam la toate cutumule care par ca ne ajuta zilnic, dar care la scara larga are un impact negativ urias. Sa fim vigilenti, curati si sa ne iubim pamantul pe care stam chiar daca locuim la bloc, sa iubim fiecare particica de strada, lac, padure si om si atunci ne vom intoarce spre lumina. Si a iubi inseamna sa ai grija de tot ce te inconjoara.