Analize și opinii Cultură și Familie Politică

De ce nu a fost mediatizata recenta revolutie pasnica a islandezilor?

Stiati de revolutia pasnica a islandezilor care s-a desfasurat in ultimii 5 ani? Daca nu, asta este pentru ca nu s-a vorbit vreodata despre acest subiect nici la televizor si nici in alte medii de comunicare oficiale. Ca sa fi aflat despre eveniment ar fi trebuit sa accesezi pagina de Internet corecta sau sa fii pe pagina de Facebook corecta. De ce se intampla lucrurile in acest mod? De ce se tine secret ceva atat de monumental?

Mai intai ar trebui sa discutam ce anume s-a intamplat in timpul acestei revolutii, apoi va deveni mai clar de ce nu a aparut vreodata la stirile televizate.
S-a intamplat in timpul unei framantari financiare deosebite la nivel mondial, iar stirile despre bancile din toata lumea care primeau ajutoare financiare masive pentru a stinge sau minimiza revoltele populare erau peste tot la televizor. Povestea Islandei este diferita pentru ca nu a existat acest fenomen de intimidare a revoltelor, in schimb masele au luat atitudine si s-au revoltat. Iata motivul pentru care nu s-a dat la stiri nimic, nicaieri. Daca restul lumii ar fi aflat ca poporul a castigat, ar fi putut sa inceapa sa aiba idei.

In timpul dezastrului financiar din 2008 si 2009, populatia islandeza a fortat guvernul si bancile sa se retraga. Cum au reusit acest lucru? Prin metode pasnice. Urmatoarele informatii rezuma care sunt pasii pe care i-au intreprins intr-un proces care a durat mai multi ani si care a inceput prin constientizarea faptului ca asa nu se mai poate.

2008- Principala banca a Islandei este nationalizata. Krona, moneda nationala islandeza se devalorizeaza si bursa se prabuseste. Tara se afla in faliment.
2008- Cetatenii se revolta in fata Parlamentului si reusesc sa obtina demisia primului ministru si a guvernului in functie. Se organizeaza noi alegeri. Cu toate astea, tara inca este intr-o situatie economica dificila. Intra in vigoare o hotarare a Parlamentului prin care poporul islandez plateste lunar, in urmatorii 15 ani, o datorie de 3 miliarde si jumatate de euro catre Marea Britanie si Olanda, cu o dobanda de 5.5%.

2010- Islandezii ies din nou in strada cerand un referendum (cu privire la plata datoriei externe, n. tr.). In ianuarie 2010, presedintele islandez refuza sa aprobe horararea Parlamentului, in schimb anunta organizarea unui vot popular pe aceasta tema. In martie, prin intermediul referendumului, 93% din populatia islandeza isi exprima refuzul de a plati datoria. Intre timp, oficiali ai guvernului initiaza o investigatie pentru a-i deferi justitiei pe cei responsabili de aceasta criza. Mai multi bancheri si reprezentanti ai executivului sunt arestati. Interpol-ul da o dispozitie prin care cei implicati sunt fortati sa paraseasca Islanda.

Se convoaca o adunare pentru a redacta o noua constitutie, bazata pe modelul celei din Danemarca, pentru a evita capcanele indatorarii prin imprumuturile externe. Din cei 522 de candidati sunt alesi 25 de cetateni- fara nicio afiliere politica. Singura calificare necesara depunerii candidaturii sunt maturitatea si sprijinul a 30 de persoane. Adunarea constitutionala incepe in februarie 2011 si se materializeaza in asa-numita “carta magna” din prezent care contine recomandari ale mai multor adunari organizate prin tara. In ultima instanta, ea trebuie sa fie aprobata atat de Parlamentul actual cat si de cel creat la urmatoarele alegeri legislative.

Foarte interesanta povestea, nu-i asa? Aproape ca se poate intrevedea in acest moment motivul pentru care nu a ajuns pe prima pagina nicaieri, si nici nu s-a dat la radio sau la televiziune. Imaginati-va cum ar fi sa vedeti acesta stire de mai multe ori in fiecare zi, oriunde traiti in acesta lume, nu credeti ca oamenilor le-ar veni idei? Poate chiar ar incerca sa faca la fel? Cu siguranta. Intotdeauna exista subiecte care sunt scoase in fata- crime, teroare, violenta, succese ale guvernului, escrocherii medicale si informatii false, dar niciodata nu auzim de evenimente care ar putea fi amenintatoare pentru sistem.

Un alt factor cheie al acestei revolutii pe care trebuie sa-l observam este ca nu a provenit dintr-un loc al violentei, al varsarii de sange sau al terorii. Nu s-a luptat nimeni si nici arme nu s-au folosit! Pur si simplu s-au adunat laolalta cetatenii si au rezolvat problemele. Acest lucru il poate face oricine din aceasta lume, doar ca nu crede ca este posibil. Umanitatea a fost in asa fel programata incat sa nu aiba incredere in asa ceva. Auzim mereu despre nevoia noastra de a fi guvernati, exista prea multi oameni nebuni, avem nevoie de un frate mai mare care sa tina lucrurile sub control. Adevarul este ca, fara limite si anumite reguli pe care le foloseste sistemul, am fi oameni mult mai pasnici pentru ca nu ar trebui sa ne comportam ca si cum ar trebui mereu sa supravietuim. Acum, nu doresc sa afirm ca doar sistemul este de vina, deoarece nu este asa, programarea noastra ca specie este de asemenea foarte predominanta, in ceea ce priveste ce am fost invatati si ce credem despre noi insine. Sunt aici doar pentru a afirma ca aceasta programare poate fi contracarata, iar constiinta noastra de sine poate fi schimbata si chiar se schimba.

De asemenea, cred ca este un pas urias sa vedem cum Islanda a utilizat metode noi de a-si schimba conducatorii. Cineva care este un adult si are sustinerea a macar 30 de persoane poate conduce. Acest lucru este extraordinar, deoarece singurul motiv pentru care politicienii nostri de astazi au la baza o anumita educatie este pentru ca elitele au nevoie sa stie ca acesti oameni sunt programati sa repete acest sistem. In mod general acesti oameni trebuie sa fie afiliati si unor corporatii astfel incat sa poata fi controlati financiar.

Acum Islanda face formalitatile pentru a pune sub acuzare pe unii dintre cei mai puternici fosti bancheri ai lor, iar procurorul islandez care se ocupa in mod special de acest lucru ar putea pune sub acuzare in jur de 90 de persoane. Intre timp, peste 200 de persoane, inclusiv fostul director executiv al celor mai mari trei banci islandeze sunt condamnati deja pentru activitatile lor. Desi nu prea sunt de acord cu factorul justitie, inteleg ca acesti pasi sunt considerati cei mai potriviti pentru a fi utilizati in aceste cazuri.

Sa speram ca modelul islandez va fi preluat de catre cat mai multe tari din intreaga lume!

Autor: Joe Martino
Traducerea: Alina Stredie

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Cautati documentarul Inside job(2010) Filmul explica destul de bine cauzele crizei actuale dar in prima parte a documentarului sunt date detalii f.interesante despre ceea ce s-a intamplat in Islanda.

  • Si la noi s-a facut referendumul pentru reducerea numarului de vampiri dar nu a fost luat in considerare si ne-am oprit aici, nu am mai stiut incotro sa mergem si ce sa mai facem sa scapam de ei.. iar acum s-au inmultit.

  • Da, imi place articolul. Chiar daca nu este 100% de acord cu ideea manifestului, aproba spiritul ce freamata in acesti ani Islanda. Si cred ca cel mai imporntant dintre toate aspectele este faptul ca totul se face intr-o stare de oarecare democratie. Noi l-am impuscat pe ceausescu fara a intreba apoi cine ce o facut sub el, tragand o falsa linie ca acolo s-a oprit raul. Ei condamna 90 de persoane implicate in toata treaba asta si astea sunt strict persoanele de varf.
    Niciodata nu trebuie avuta incredere in sursele externe de finantare. In contextul in care s-ar scufunda barca pe care ei nu se afla, dar marfa ar trebui platita oricum, ce interes ar avea bancherii sa o salveze de la naufragiu?

  • a-ti gresit la traducere…era vorba de 3 miliarde si jumatate de euro datorie,si nu 3 mil. jumate cum a-ti scris…

  • mai terminati cu propaganda asta.si manipulare.ca tot manipulare se numeste prin omisiunea de informatii in mod voit.de ex spuneti ca au fost condamnati cei mai mari bancheri de acolo.insa nu metionati ce pedepse au luat.citeva cu luni cu suspendare.pai aia e pedeapsa.si poprul aplauda vrea sange .ca sa schimbi o societate intii trebui esa te schimbi pe tine insusi asa ca articolul e o propaganda ieftina hai sa nationalizam si noi totul

  • @gigi,
    Analfabetule, angajeaza-ti o invatatoare de clasa a doua care sa te initieze in ale scrisului CORECT pe urma poti reveni pe blog…