Politică

De ce ni s-a refuzat intrarea in familia Schengen

de-ce-ni-s-a-refuzat-intrarea-in-familia-schengen-b-de-la-cititori-bAvem un renume mondial de… infractori. Aproape zilnic aparem in presa occidentala cu cate un caz grav de incalcare a legilor in Europa si nu numai. De ce ni s-a refuzat intrarea in familia Schengen? E o intrebare la care putem raspunde in felul urmator:

Pentru ca am mancat lebedele din Viena, pentru ca am comis infractiuni cu nemiluita in tarile Uniunii Europene, pentru ca am ucis oameni in Europa, pentru ca nu ne-am facut temele la timp, pentru ca nu ne-am facut curatenie acasa in justitie de exemplu, pentru ca nu ne tinem de cuvant, pentru ca incercam tot timpul sa inselam.

Pentru ca practicam nepotismul, pentru ca nu pretuim valorile si promovam mediocritatea pe mita si spaga, pentru ca suntem violenti si vulgari, pentru ca suntem superstitiosi, pentru ca ne ascundem dupa religie, pentru ca suntem lenesi si speculanti, pentru ca ne place mai mult mentalitatea de Istambul decat de Viena.

Refuzul de a intra in familia Schengen se datoreaza unui “bad management”, vorba presedintelui Basescu, a resurselor primite din partea UE si nu numai. Sute de primari bat pasul pe loc si rateaza ocazie dupa ocazie de a folosi fondurile europene pentru dezvoltarea comunitatilor arhaice din care fac parte, in care inca se mai merge la “baie” in gradina si in care noroiul domina peisajul, asfaltul fiind un vis frumos. Imagina unei astfel de tari circula printre europeni.

Vina de a nu fi acceptati la masa occidentalilor trebuie sa si-o asume toti, de la presedinte, la ultimul fermier. Romania reprezinta in mod real un pericol pentru spatiul Schengen atat timp cat vamesii nostri iau mita zi si noapte, iar noi pozam cu niste paznici ai granitelor pregatiti de integrare, cum se vehicula in presa de curand.

Putem avea in dotarea granitelor cele mai performante echipamente si tehnologia de ultima ora, daca mentalitatea a ramas invechita, iar generatia tanara de vamesi a mostenit-o. Ravagiile comise de comunitatiile de rromi in Franta sunt un alt indiciu ca nu avem fata de Schengen. Crimele comise in Italia aproape zilnic de romanii plecati la “lucru” fac sa ni se inchida usile in nas si sa parem sperietorile Europei.

Poate si acest moment nedigerabil pentru interesanta noastra politica externa reprezinta un semnal de alarma prin care sa ne trezim ca romani si sa realizam ca mai avem de mers. Inca nu am ajuns si ca nu putem fi gata de Schengen “din toate punctele de vedere pana saptamana viitoare” cum declara un oficial bulgar despre confratii nostri balcanici, codasi la randul lor in ce priveste reforma.

Schimbarea nu este imposibila si irealizabila, insa va fi privita in mod irealist ca posibila in urmatoarele saptamani.

Ovidiu Petric

Sursa: ziare.com


Despre autor

contributor

comentarii

Adauga un comentariu

 • “Avem un renume mondial de… infractori.”
  Suntem noi mai “infractori” decat altii? Detii o statistica in acest sens?

  “Vina de a nu fi acceptati la masa occidentalilor trebuie sa si-o asume toti”
  Din punctul meu de vedere NU trebuie sa ne asumam toti aceasta vina si o sa spun si de ce.
  Tendinta naturala a omului este “cu minimum de efort maximum de efect”. Omul va alege calea cea mai usoara spre profit (esenta capitalismului) si nu pe cea mai grea indiferent daca este morala sau nu, legala sau nu, asemenea fulgerului care isi gasestea calea prin mediul care opune cea mai slaba rezistenta. De aia fulgerul nu e sub forma de linie dreapta. Calea dreapta nu este si cea mai scurta intotdeauna.
  Poti acuza fulgerul ca nu a urmat “calea cea dreapta”?
  Liderii sunt singurii vinovati si nu poporul roman, nu poporul conduce ci liderii si de aia esti ales lider pentru ca se presupune ca ai mai multa intelepciune sa conduci pe drumul cel bun, norodul.
  Poporul nu este niciodata vinovat fiindca este popor.

  Mai aud in media diferiti domni care acuza poporul roman ca este las ca nu iese in strada. Nici un popor nu a iesit in strada decat in momentul in care foametea a ajuns un fenomen generalizat.
  In Egipt unii afirmau ca au iesit pentru libertate si democratie. Complet fals! Poporul nu iese pentru schimbarea unui regim ci pentru ca nu are ce manca.

 • Bravo Bogdan, ai pus punctul pe “i”.
  Eu nu ies inca in strada pentru ca:
  1. nu mi-e asa de foame cum le este la egipteni;
  2. lucrez la privat si nu imi permit sa lipsesc de la lucru.
  Dar stiu ca odata va trebui sa fac ceva, ca nu-i suport pe cei ce ne conduc. :|