Politică

DE CE E UN ABUZ NUMIREA PROCURORILOR ȘEFI DE CĂTRE PREȘEDINTE

În România, interese politice meschine au dus la elaborarea unei legislații aberante, potrivit căreia președintele țării are dreptul să numească în funcții procurorii șefi, cînd de fapt acest privilegiu ar trebui să-l aibă strict în cazul judecătorilor. Respectivele interese ar fi aparținut nou creatului binom SRI-DNA, în 2005. Nu o spunem noi, ci una dintre cele mai autoritare voci ale Dreptului autohton.Într-un material publicat aseară pe siteul juridice.co, fostul judecător la CEDO și la ÎCCJ, prof.univ.dr.Marin Voicu, președintele Asociației „Themis-Casatia” a foștilor judecători ai ÎCCJ, demontează riguros științific una dintre cele mai mari mascarade post-decembriste, care a dus la consolidarea statului-paralel: ridicarea procurorilor la rangul de egali ai judecătorilor. În fapt, atrage atenția universitarul, înfăptuirea justiției e atributul strict al judecătorilor, nu și al procurorilor.

”Faptul ca Ministerul Public si parchetele sunt incluse in capitolul din Constitutie, intitulat „Autoritatea judecatoreasca” nu poate induce interpretarea potrivit careia procurorii sunt, astfel, „afiliati” cadrului infaptuirii justitiei, care este atributul exclusiv al judecatorilor.
Conform acestei ordini constitutionale, puterea judecatoreasca este compusa numai din judecatori, singurii care realizeaza justitia, prin activitatea de judecata a proceselor.

De aceea, este inadmisibil sa se atribuie procurorilor si judecatorilor o „misiune comuna”, de la nivelul Presedintelui Romaniei cu prilejul numirii in functie, acreditandu-se oficial, in prezenta tacuta a inaltilor reprezentanti ai CCR, CSM, ICCJ, Ministerul Public, s.a., teza statutului unic si identic al celor doua profesii, desi au prerogative si misiuni total diferite.

Constitutia nu contine dispozitii privind admiterea si numirea in profesia de procuror, rezervandu-i, asadar, un statut legal si nu unul constitutional”scrie fostul magistrat.

El adaugă: ”In mai multe articole, publicate pe JURIDICE.ro si reunite in volumele I si II „Starea Justitiei”, Editura „Universul Juridic”- 2017, am formulat unele observatii critice asupra reglementarii din Legea nr. 303/2004 si sugestii pentru separarea deplina a statutului legal al procurorilor fata de cel al judecatorilor, in acord cu principiile instituite prin art. 124-126 si art. 131-132 din Constitutie si jurisprudenta CEDO. Din pacate, forma finala a Legii nr. 303/2004 este aproape aceeasi, accentuandu-se confuzia dintre cele doua profesii, fundamental diferite, confuzie marcata cu buna stiinta, de inalti demnitari ai Statului nostru de drept, democratic si social”.

Cine ar fi avut interesul întreținerii acestei confuzii privind statutul real al procurorilor?

Unii i-au spus Binomul.

Marian Voicu îi spune ”puterea executorie bicefală” din mandatele lui Băsescu:

”Dupa revizuirea Constitutiei, in octombrie 2003 prin Legea nr. 303/2004, modificata si completata substantial in 2005, spre a-i folosi puterii  executorie bicefale in urmatoarele doua mandate, s-a dat o reglementare aproape identica statutului judecatorilor si procurorilor, contrara ordinii constitutionale, instituita prin art. 126 si 132 din Constitutie, adaugandu-se norma in baza careia si procurorii sunt admisi/numiti in functie de Presedintele Romaniei si nu de CSM (!), reglementare care  a „legitimat”, astfel, si prerogativa Presedintelui de a numi procurori in anumite functii relevante de conducere, din Ministerul Public.

In acest cadru si in contextul circumstantelor interne si externe din sem. II/2017, reglementarea statutului judecatorilor si procurorilor a ramas, esentialmente, neschimbata, atat cu privire la admiterea-numirea in functie, cariera profesionala, interdictiile si incompatibilitatile, incetarea exercitarii functiei, pensia de serviciu, s.a., solutie urmarita, cu obstinatie, de Ministerul Public, sustinut energic de la cel mai inalt nivel politic si de stat.

In concluzie, dupa aceste succinte observatii, potrivit Constitutiei, numai judecatorii sunt numiti in functie de Presedintele Romaniei si devin inamovibili, procurorii neavand acest statut constitutional.

Prin Legea nr. 303/2004, amendata, substantial in 2005, s-a acordat acest „statut” si procurorilor, admiterea lor in functie si numirea fiind data in competenta Presedintelui Romaniei, toate celelalte competente ale statutului si carierei profesionale primind o reglementare comuna, acreditandu-se, contrar dispozitiei art. 131-132 din Constitutie, teza virala a misiunii unice, pe care s-au legitimat „parteneriate” si „protocoale comune”, indeosebi la nivelul ICCJ, Parchetul de pe langa ICCJ, CSM si alte autoritati publice.” mai spune magistratul.

Întreaga demonstrație o puteți urmări aici.

Autor: Bogdan Tiberiu Iacob

Sursa: InPolitics

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

 • Sa intelegem si noi, poporul chemat la urne si la toate celelalte prestatii cetatenesti, preponderent OBLIGATII, ca prin LEGEA asta….
  LEGEA nr. 303/2004, modificata si completata de “n” ori in 2005 !!!!!!
  s-a realizat procedura tactica de incadrare a PROCURILOR in randul MAGISTRATILOR, astfel incat PRESEDINTELE SA POATA FACE SI NUMIRILE DE PROCURORI NU NUMAI DE JUDECATORI, cunoscut fiind faptul ca JUDECATORUL JUDECA, PRONUNTA HOTARAREA JUDECATOREASCA DEFINITIVA SI IREVOCABILA, TEMEINICA, LEGALA SI CORECTA, IN BAZA PROBELOR ADMINISTRATE IN CAUZA, IN SPETELE PENALE SAU IN CELE PREV. DE LEGE, DE CATRE PROCURORI-PARTEA ACUZATORIE IN PROCES. Toate aceste modificari tactice au condus in timp, pas cu pas, la conturarea, dezvoltarea, intarirea, CONSOLIDAREA INSTITUTIEI PROCURORILOR, alias STATUL POLITIENESC, potrivit caruia nu PREZUMTIA DE NEVINOVATIE tine de principiu universal valabil, ci…INCARCERAREA, OBSTRUCTIONAREA, ABUZUL DE PUTERE, REALIZAREA STARII DE CAPTIVITATE A UNEI NATIUNI. DOVADA STAREA NATIEI in materie de condamnari la CEDO, ACHITARI, MEGADOSARE, INSTRAINAREA ACTIVELOR, PATRIMONIULUI APARTINAND UNEI TARI SUB OCHII DNA!!!!!!! Cum raspunde DNA impreuna cu toate celelate institutii abilitate ale statului la intrebarea care vizeaza ponderea in procent de 90% a CAPITALULUI STRAIN raportat la
  la procentul de 1% investitii din totalul investitiilor?!?!?! (fara autostrada, spital, venit pe cap de locuitor la niv. standardelor parteneriatelo strategice, avansuri exorbitante pt dotari cu echipamente militare neperformante, stiut fiind ca prin lume se poarta “nucleara”, “cinetica”, “plasmatica”, “laserul”. Devalizarea, defrisarea, dezbinarea, destructurarea, dezumanizarea. Desuveranizarea tarilor membre apartinind in regim colonial, global, structurilor UE-NATO, in fapt si in drept instaurarea acelei ordini mondiale bazate pe crearea UNUI GUVERN UNIC si a UNEI MASE DE MANEVRE AMORFE indusa in psihoinvolutie si zoombizare. Mind control, creier spalat, noaptea mintii, psihopatia unei civilizatii. FENOMENUL GLOBAL DE TIP CARACATITA. STAREA DE CAPTIVITATE PLANETARA. Si cum s-ar fi materializat instaurarea unei astfel de oranduiri, un altfel de “aceeasi Marie cu alta Palarie”, daca privim in timp si in spatiu, istoric, in absenta ridicarii ACUZARII prin PROCURORI, DIVIZII DE ELITA, DNA, la noi, experimental, la rang de VIRTUTE, STATUL POLITIENESC, insasi SLUJIREA, MARIREA SI INCHINAREA UMANITATII?! Tragic, trist, dureros, amar. Criminal. Din pacate, aceasta este realitatea pe care o traim in aceste vremuri, si dintotdeauna, pana la…”zidirea zidurilor Noului Ierusalim”, moment istoric, perceput in sensul de materializare a unei altfel de ere, a unui alt mod de viata pe planeta, un nivel nou de evolutie la toate niv., compatibil cu normele ce reglementeaza organizarea si functionarea Universului. Nimic nou sub soare. Nimic nu se pierde, totul se transforma (lg. transformarii maselor), transcende in energii de frecventa compatibile cu viata normala, legala, corecta, frumoasa, adevarata. Doamne ajuta sa intelegem cu totii pana la unul, oriunde ne-am afla, acest fenomen care se deruleaza sub ochii nostri, si impreuna de la cel mai mic pana la cel cel mai mare, cu incredere, credinta, speranta, in mod constient, sa imbratisam solutia potrivita, inteleapta, in directia evolutiei pasnice!!! si prospere!!! atat la niv. national, cat si la niv. mondial, planetar, intra, inter si extraplanetar, in virtutea armoniei universale!

 • va rog sa verificati, cercetati, analizati, investigati, instrumentati, daca “zidirea zidurilor noului ierusalim” reprez un cod care decripteaza maniera in care se procuce EVENIMENTUL, culisarea!!!! asta e! iar pt culisare e nevoie sa ne ridicam frecventa de vibratie potrivit invataturii sacre; facem noi, copilu’ nazbatios numit UMANITATE un pas, face/Facere! si Dumnezeu Creatorul Constiinta, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, Lumina din Lumina, Crezul!… o mie, un milion, miliarde de pasi! Instantaneu! Minunat!

  p.s.: in ecuatia asta, ce rol ar avea la niv. planetar, institutii de genul celor mentionate? Qui prodest? Sa se zideasca sau nu…?! NOM vs. Era Pacii. Cernerea.
  …sa judecam caci nu suntem ficusi, animalute de companie, robotei, omidute, palamide!

 • Ati observat? E din frecventa de vibratie, banda, unda; ideal sa fie constientizat MOMENTUL/EVENIMENT…va IMAGINATI cum s-ar efectua transcenderea?…luminos, pasnic, armonios, stralucitor!!!!!!! Asta in frecventa de vibratie inalta, preainalta, “de buna voie si nesiliti de nimeni”, “si la nunta mea a cazut o stea, soarele si luna mi-au tinut cununa”, pe fondul geometriei sacre. …Daca e prin frecventa de vibratie joasa, poc-poc, bum-bum, artificii de-ale lui X, strategii Y, alte promisiuni de genu’ “promitem sa eliberam tehnologia necesara umanitatii spre prosperitate, sanatate, armonie, evolutie pasnica…”, construim spitale, poduri, autostrazi, va promitem salarii, pensii, indemnizatii, conditii de viata decente, respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti, luna de pe cer, atunci Evenimentul/Moment Cosmic, va avea alte modalitati de manifestare, de neimaginat la niv. capacitatii actuale de ev. motivat de faptul ca, in continuare, planeta noastra Albastra, Pamant, Gaia, Geea, Terra, cum doreste fiecare sa o denumeasca in f.ctie de origini, semintii (rase dif., etnii, religii, confesiuni, ideologii, linii genealogice div. pure, modific. genetic, deviate prin hibridari contrare normelor universale, anomalii, specii, grupe sanguine, rh, regnuri, lanturi trofice, biotopuri, habitate, ecosisteme, AREALURI! etc.), prezinta interes, avand un rol important in UNIVERS.
  In concluzii: Accedem la un nou nivel de ev. net superior celor parcurse pana in prezent, de buna voie, clar ca buna ziua, constient, echilibrat, in deplinatatea facultatilor mintale sau cu bum-bum ?! Cu pace, corectii din mers, adaptare la mediu, echilibrari, recalibrari la toate niv., armonizare, cu deschidere?! ALEGEM! IMPERATIV IN CLIMAT DE PACE, LEGAL CF. CODEX UNIVERSAL / LEGEA DIVINA, CORECT, MORAL. Pai, stand cu capu-n pamant din motive de griji, nevoi, cocosati de megaobligatii, supraindatorari, slujiri, s’traiti!, etc. noi vedem lex la niv. terestru, or, lex terestru constituie parte integranta a lex universalis, impreuna alcatuind Legea Divina, de unde: Nimeni nu este mai presus de lege. Legea Divina. Trup, suflet, spirit, uniti in acelasi gand bun, frumos, luminos, elevat, preainalt!

Abonează-te la newsletter