Politică

Dan Diaconu: ”Reinstaurarea tiraniei”

Cineva îmi spunea că Ludovic Orban e obligat să conducă bine Guvernul şi să obţină performanţele dorite deoarece de acest rezultat depinde rezultatul alegerilor locale şi parlamentare. Iată o mostră de naivitate. Încă mai sunt oameni care se încăpăţânează să creadă că raţiunea are ceva de-a face cu politica, mai ales cu cea autohtonă. Nu, dragii mei, nu aşa merg lucrurile.



Ca să înţelegeţi voi porni de la cea mai evidentă realitate a momentului: rectificarea bugetară. Primul lucru care se vede din avion este uşurinţa cu care s-a asumat deficitul de 4.3%. De ce se face asta? Simplu, pentru că pot. Dacă PSD ar fi depăşit doar cu puţin ţinta de deficit, corul de bocitoare ar fi apărut instantaneu şi-ar fi arătat cât de dezastruoşi sunt „hoţii dă la PSD”. Când însă ticăloşia e pornită de la PNL&Plăvan totul e OK.

Probabil vă întrebaţi care-s motivele unei asemenea depăşiri. Pe scurt, aş spune foamea. Băieţii au venit la butoane şi vor să „mănâncă şi gura lor”. De-aia bagă adânc laba la borcanul cu miere. Mai ţineţi minte ce vă spuneam că vor face cu TVA-ul? Iată că s-a îndeplinit: echipa de şoc Cîţu-Orban a aprobat 3.4 mld lei pentru rambursări rapide de TVA. Asta fără verificări deoarece, nu-i aşa, mediul de afaceri trebuie ajutat. Ceva îmi spune că uşurătatea asta cu care se deschid baierele pungii ascunde o imensă foame de bani a clientelei de partid care abia aştepta să mai tragă un tun facil. Apoi mai avem, tot pe repede înainte 1.8 mld RON bani daţi la PNDL. Aici şmecheria e simplă: se cumpără primari la metru pentru asigurarea succesului la locale. Aşa veţi vedea cum, la momentul oportun, o grămadă de primari vor sări din barca care ia apă a PSD la noua vedetă politică PNL. Şi uite-aşa tocmai ce-am făcut 0.5% din PIB.

Dar nu-i numai asta. 0.65 mld. au fost alocaţi pentru cheltuieli discreţionare. Cu alte cuvinte, să aibă şi nea Ludo ceva în buzunar. Iar 2 mld au fost alocaţi pe repede înainte pe înzestrare militară. Era urgenţă, mai ales că Plăvanul trebuie să se-apuce să-şi achite nota de plată către Licurici. Şi uite-aşa am ajuns la 0.75% din PIB. Iată cum, privit aşa din avion ajungem la un deficit de 3.55%. Poate-mi veţi replica spunându-mi că nu poţi tăia aşa cu barosul cheltuielile. Eu cred că se poate. Suntem practic în decembrie, nu-i un capăt de ţară o rostogolire a plăţilor cu câteva zile pentru a trece în anul următor. Cel puţin în cazul TVA-ului – care în continuare e cea mai fraudată taxă – cred că se putea face o pauză. Şi-atunci de ce n-a putut Orban să facă asta?

E mult mai simplu să dai drumul larg baierelor pungii. Pe de-o parte urli că „odioasa moştenire”, iar pe partea cealaltă le arăţi alor tăi ce boier eşti. Şi nu doar lor, ci şi celor pe care trebuie să-i agăţi. C-aşa e-n sportul ăsta: cu ticăloşie, bani şi DeNeAu faci treaba să lunece corespunzător.

La capitolul venituri nu se mai încasează nimic din Licitaţia 5G. Aici e o chestie ceva mai încurcată. Pe de o parte Plăvanul i-a promis Licuriciului că nu achiziţionează nimic de la Huawei, astfel încât trebuie făcut un caiet de sarcini cu shepsis. De partea cealaltă, „băeţii” tocmai ce-au ajuns la borcanul cu miere şi-ar fi păcat să nu-şi tragă şi ei ceva din cele peste 2.5 mld estimate. De-aceea n-are sens să grăbească lucrurile. Tare mi-e că aşa, cu un blat frumuşel se vor decide nişte sume modice pentru 5G. Sau, cine ştie, poate că nu se va lua nimic dacă o parte din bani merg unde trebuie. Şi nu-i numai asta. Prin abrogarea OUG 114, o grămadă de bani de bani nu vor mai ajunge la Buget. Deh, are Sică bani, ce-i mai trebuie să ia de la sărăciile alea din energie, telecomunicaţii, bănci s.a.m.d.?

Şi pentru că tot am pronunţat numele DeNeA, poate că e util să vedem cum se fac treburile la modul profesionist. Pledoiu tocmai ce le-a cerut magistraţilor să-i spună pe repede-înainte dacă mai vor cu Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie sau, mai bine, cum era înainte, adică la DNA. Şi nu e numai asta. Pledoiu lucrează şi la o modalitate de reînviere a Protocoalelor cu SRI. Că doar aşa e cu justiţia de cumetrie. Vă întrebaţi de ce-i aşa o grabă? Păi Plăvanul a dat ordin să se anuleze absolut toate progresele din Justiţie prin asumarea răspunderii guvernului. Adică pe repede-înainte că aşa a promis Gauleiter-ul. Imaginaţi-vă ce ticăloşie! Mesajul e cât se poate de clar: porţia de democraţie vi s-a terminat, fraierilor!

La fiecare segment al guvernului se fac mişcări ample. Spre exemplu, înţeleg că întârzierea intervenţiei în cazul vasului cu oi are o altă miză, anume interzicerea exportului de animale vii. De ce se face asta? România devenise lider european, astfel încât trebuie să i se taie cumva craca de sub picioare. Cu toate că vânzarea de carne pare o chestie de progres şi de optimizare, în realitate e o doar un slogan ticălos menit a-i păcăli pe proşti. Pe de o parte n-ai infrastructură. Însă, cel mai important e să ştii că multe dintre oile care se cumpără în lumea arabă au ca destinaţie sacrificiul ritualic. La anumite sărbători ăia nu au nevoie de carne, ci de oaie pentru a fi sacrificată ritualic. N-o iau de la noi, o vor lua din altă parte. Italia, Franţa şi chiar Ţările Baltice sunt dornice de-o halcă din piaţa Orientului Mijlociu. Şi-o s-o ia fără mari probleme deoarece românilor li s-a ordonat să-şi tragă un glonţ în picior.

N-am timp să stau şi să inventariez fiecare şmecherie făcută de executivul lui Sică. Ceea ce vă spun e că li se rupe de performanţa economică sau de orice altceva. Calculul e simplu: PSD-ul urmează să fie ţinut în derivă, altă forţă politică nu există(în afara celor pe care le vor scoate securiştii pe bandă), iar propaganda tocmai ce-a primit o infuzie puternică de fonduri. De ce? Pentru că va avea de lucru. În ciuda dezastrului din economie, trepăduşii propagandişti o vor tura puternic cu odioasa moştenire, în timp ce golanii vor fura ca-n codru şi vor restaura statul poliţienesc. Revine „regimul coloneilor”, micuţilor.

Sarcina acestui guvern este aceea de a facilita numirile cozilor de topor în fruntea Parchetelor, de a-şi implementa oamenii la Curtea Constituţională şi de reinstaura teroarea. După ce se realizează aceşti paşi, chiar nu mai contează nimic deoarece statul va reintra pe „funcţionare automată”. Ăia care-şi pun speranţa în „răzbunarea la alegeri” dau dovadă de-o naivitate soră cu prostia. Pe cine veţi vota, micuţilor? Vă veţi răzbuna votând USR-ul? Sau vă puneţi în continuare speranţa în PSD? N-aţi auzit că PSD-ul se reformează? Deja a început-o de ieri seară cu numirea unui recrut al SRI în fruntea partidului. Doar nu credeţi că treaba rămâne nereformată dacă a ordonat Gauleiter-ul! Iar decât să votezi „PSD-ul reformat”, mai bine te-apuci să faci mici în faţa blocului.

Realitatea e simplă, oameni buni: s-a intrat în capcana fără ieşire. Tocmai ce, cu o largă majoritate, românii şi-au votat Guvernatorul-dictator făcând ceea ce-au făcut toată istoria, anume să se arunce de bunăvoie în groapa cu rahat. Acum, dacă tot a fost să fie aşa, cu frenezie mare, eu zic că e momentul să şi suferiţi, dragii moşului. Că, vorba englezului, nu există prânz gratis. Iar Plăvanul a tot halit câteva prânzuri grase, iar chelnerii au emis de multişor nota de plată. Hai, la muncă, fraierilor!

Autor: Dan Diaconu

Sursa: Trendurie economice