Politică

Cum se toacă banii din privatizare

Acordul cu FMI forţează România să înceapă vânzarea de acţiuni la companiile de stat.

Vânzarea unor companii de stat sau a unor părţi din acţiunile companiilor pe bursă ar putea aduce în câţiva ani, până la şapte miliarde de euro, mai puţin decât planul de privatizare al companiilor bulgăreşti, estimat la aproape 9 miliarde euro.

Statul va încasa miliarde de euro în următorii ani, prin cedarea unor participaţii la companiile deţinute, printre acestea aflându-se Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz, Romgaz şi Transelectrica. Mai mult, statul român va fi nevoit să grăbească listarea unor pachete de acţiuni la bursă ca urmare a înţelegerilor cu Fondul Monetar Internaţional, reprezentanţii acestei instituţii internaţionale solicitând în mod special privatizarea unor companii din domeniul energetic.

Acţiuni scoase la bursă
Numai din vânzarea unor pachete minoritare la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica suma cumulată obţinută s-ar putea ridica la 3,7 miliarde euro, iar dacă la această se mai adaugă şi banii proveniţi din privatizare la companii precum CFR Marfă, Tarom, RA APPS şi altele, suma bţinută ar putea ajunge la şapte miliarde euro. În scrisoarea de intenţie semnată cu FMI, se precizeză, de exemplu, că Guvernul va ceda cel mult 20% din acţiunile Tarom prin listare la Bursă sau prin vânzarea pachetului unui investitor strategic şi va vinde pachete minoritare de acţiuni la Petrom (10%), Transelectrica (15%), Transgaz (15%) şi Romgaz (15%).

„Statul va încasa câteva miliarde de euro din cedarea participaţiilor la toate companiile despre care se discută”, a declarat şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks.

De asemenea, referindu-se la privatizarea unor întreprinderi de stat, preşedintele Traian Băsescu, a afirmat la sfârşitul anului trecut că „din vânzarea unor companii sau a unor părţi a companiilor pe bursă, ar putea intra foarte mulţi bani, şase-şapte miliarde de euro”.

Privatizare pentru investiţii
Planuri similare de privatizare au şi alte ţări UE, părecum Polonia şi Bulgaria. Bulgaria are un plan la privatizare de 8,9 miliarde de euro din vânzarea de acţiuni la 40 de compnaii, iar Polonia are un plan de colectare de pe bursă de peste 10 miliarde de euro.

Unde ar urma însă să se ducă banii din privatizarea companiilor româneşti şi în ce scopuri vor fi utilizaţi? Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 113 din 2006, banii încasaţi din privatizari sunt îndreptaţi spre Fondul Naţional de Dezvoltare, aflat la dispoziţia Guvernului, iar sumele ar trebui utilizate pentru investiţii. Însă, există numeroase temeri că banii proveniţi din privatizări şi direcţionaţi spre Fondul de Dezvoltare vor fi utilizaţi doar pentru susţinerea investiţiilor. În perioada 2007-2008, 11 miliarde de lei proveniţi din privatizarea BCR şi a altor companii au fost utilizaţi de guvernanţi în scopuri neclare. Chiar şi Curtea de Conturi a constatat în raportul pe 2008, că repartizarea sumelor din acest fond nu a avut o direcţionare corectă, doar o mică parte, respectiv 504 milioane de euro fiind utilizaţi exclusiv pentru investiţii.

ROMULUS CRISTEA
sursa: romanialibera.ro