Politică

Cum se pregătește România de Brexit?

După șocul anunțării Brexitului, Europa își revine și se gândește la oportunități. Construiește Uniuni cu mai multe ”viteze”, face planuri pentru a aduce noi state în Uniune, numai România este atentă doar la ce mai zic Gâdea și Rareș Bogdan despre politica dâmbovițeană.

eu-63985_960_720

Lumea se schimbă, mai exact lumea s-a schimbat de ceva ani încoace și politica mare nu se mai face la București, nici măcar formal. Este mai important ce zic Junker și Tusk decât ce zic Iohannis și Grindeanu, chiar dacă suntem tentați să credem că proximitatea dă și importanța personajului. O decizie votată de Parlamentul European se aplică mai mult ca sigur și în România pe când în Parlamentul de la București sunt zeci de legi votate care nu produc efecte.

Care sunt efectele Brexitului

Marea Britanie este fără doar și poate o forță la nivel mondial, nu doar european, și cel mai de încredere aliat al Statelor Unite. Anglia a fost tot timpul factorul de echilibru european între cele două puteri continentale Franța și Germania. Acum, fără englezi, este din nou ”loc de joacă” pentru germani și francezi.

Pentru Statele Unite este o mare problemă Brexitul pentru că principalul lor pilon în Uniunea Europeană era Marea Britanie, acum trebuie să se bazeze pe state ca Polonia și România, care nu au nici pe departe aceeași influență.

Astfel, aflăm de noi militari americani trimiși în România, Polonia și statele baltice, de încă o tranșă de F16, de centrala nucleară în Polonia și de tot felul de alte facilități americane.

Rusia și China joacă și ele Brexitul fiecare în stitul ei. China vrea un parteneriat cu Marea Britanie și acces la Commonwealth. pe când Rusia joacă la două capete. Își dorește relații comerciale bune cu britanicii, dar și ridicarea sancțiunilor puse de UE.

Franța și Germania sunt ocupate cu alegerile prezidențiale respectiv parlamentare, dar își fac timp să se și lupte pe moștenirea englezească. Centrul economic de la Londra trebuie să se mute într-un stat UE iar Frankfurt și Paris se luptă pentru companiile cu sediile centrale în capitala Marii Britanii.

Noi ce facem?

România tratează foarte serios jocul geopolitic atât în UE cât și în afara Uniunii. Iohannis a fost la Roma și ne-a spus că totul o sa fie ok, că nu există Europă cu două viteze, sunt, de fapt, 28 de viteze și România e pe locul 27 la egalitate cu locul 28. A venit de la întânirea Consiliului European atât de radios încât am crezut că a câștigat la loto în Italia și că vara asta pleacă în vacanță pe banii lui, dar de fapt, nu, a venit să ne mintă că totul va fi bine.

Răspunsul la întrebarea noi ce facem este mereu simplu când vorbim de politică externă, facem ce ne spun alții. În ceea ce privește Brexitul, mai marii noștri au hotărât că de Brexit să facem ceea ce facem în timpul Campionatului Mondial de fotbal, ne uităm la televizor și cine are, mănâncă și semințe.

Autor: Alexandru David