Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Cum interceptează SRI toate telefoanele- Să ne ascultaţi bine!

O afirmaţie făcută săptămâna trecută de şeful statului a trecut aproape neobservată. Traian Băsescu a spus la şedinţa de bilanţ pe 2011 a Serviciului Român de Informaţii că “statul român şi-a dezvoltat capacităţi de culegere de informaţii care fac puţin probabilă comiterea de infracţiuni importante fără ca acestea să nu ajungă în faţa justiţiei”. Dacă am trăi într-o democraţie autentică, afirmaţia preşedintelui nu ar nelinişti pe nimeni. Numai că, în România, au fost nenumărate cazuri în care serviciile secrete au fost acuzate de abuzuri, în special în domeniul interceptărilor telefonice.

Acuzaţiile privind folosirea acestei “tactici” de ascultare a te­lefoanelor s-au înmulţit în ultimii ani. S-au lansat acuzaţii, s-au făcut anchete, dar oficialii instituţiilor din sistemul securităţii naţionale au păstrat o tăcere suspectă. Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vântu, Claudiu Săftoiu, Sorin Roşca Stănescu, Constantin Bucur sunt doar câteva nume care se leagă de scandaluri privind interceptarea ilegală a tele­foanelor.

În urma unor investigaţii, ZIUAVECHE.ro a descoperit cu stupoa­re că, în momentul de faţă, cel mai important serviciu secret din Ro­mânia- SRI- este stăpânul absolut al interceptărilor telefonice cu sau fără mandat. Când spunem stăpâ­nul absolut ne referim la faptul că, pe lângă interceptările făcute în baza unui mandat şi cu sprijinul nemijlocit al angajaţilor compani­ilor de telefonie, SRI şi-a instalat în propriul centru tehnic serverele de management al interceptării şi consolele de administrare şi ope­rare ale tuturor firmelor care oferă servicii de comunicaţii, indiferent dacă este vorba de telefonie fixă sau mobilă. Cu alte cuvinte, SRI a pre­luat calculatoarele şi poate inter­cepta absolut toate comunicaţiile telefonice care au loc prin interme­diul operatorilor de la Romtelecom, Vodafone, Orange RCS-RDS, UPC etc. Singurul impediment l-ar pu­tea constitui doar numărul şi mărimea hard disk-urilor de stocare, dar la ce hard-uri există la ora ac­tuală, nu credem că asta e o proble­mă. Nimeni nu ştie la ora actuală cum le foloseşte, când şi pentru ce perioadă stochează SRI aceste in­terceptări telefonice făcute la nivel de miliarde de convorbiri telefonice. Pentru că acest lucru nu se face de ieri, de azi, ci din martie 2008. Şi acest lucru are şi o acoperire legală obţinută în baza unei Hotărâri se­crete a Consiliului Suprem de Apă­rare a Ţării din data 25 martie 2008 şi a unei decizii a preşedintelui Au­torităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANRC).

Serverele de interceptări si regimul de urgenţă

Potrivit prevederilor Deciziei nr. 258/2008, semnată de şeful ANRC, „furnizorii de reţele sau de servicii de comunicaţii electronice au obligaţia de a pune la dispozi­ţia autorităţii naţionale în materia interceptării comunicaţiilor (Serviciul Român de Informaţii -n.r.), desemnată potrivit reglementă­rilor legale în vigoare, serverele de management al interceptării şi consolele de administrare şi ope­rare pe care le deţin“. Aceste de­cizii s-au luat în febra pregătirilor Summit-ului NATO, care a avut loc în aprilie 2008 la Bucureşti. Şi pentru că nu erau suficiente cele două decizii, după doi ani, în 2010, apare un nou document emis de ANCOM, (DECIZIA nr.338 din 4 mai 2010 privind regimul de autorizare generală pentru fur­nizarea reţelelor şi a serviciilor de comunicaţii electronice), prin care operatorii de comunicaţii sunt înştiinţaţi, din nou, că “fur­nizorul de reţele sau de servicii de comunicaţii electronice va pune la dispoziţia autorităţii naţionale în materia interceptării comunicaţi­ilor, desemnată potrivit reglemen­tărilor legale în vigoare, serverele de management al interceptării şi consolele de administrare şi ope­rare pe care le deţine, în vederea asigurării funcţiei de interceptare legală a comunicaţiilor.”

Dacă în cazul Hotărârii CSAT din 25 martie 2008 nu putem co­menta prea multe, în cazul de­ciziilor emise de ANCOM, fosta ANRC, suntem curioşi de ce nu au fost supuse dezbaterii publice. Răspunsul l-a oferit chiar Dan Georgescu, preşedintele de atunci

al ANRC: adoptarea acestei deci­zii în regim de urgenţă s-a datorat Summit-ului NATO. „Sigur că a fost legată de Summit-ul NATO, noi am primit decizia CSAT şi a trebuit să punem în aplicare pen­tru că are putere de lege. Nu a existat consultare publică, pentru că nu se putea face. Când prin lege se stabileşte urgenţa şi termenul, procedura este modificată”, a de­clarat Georgescu.

Operatorii de telefonie mobilă se feresc să comenteze oficial acest subiect. În mare, toţi spun acelaşi lucru – ne supunem legii.

Un alt aspect interesant este acela că în şedinţa CSAT, din 25 martie 2008, când a fost adoptată acea hotărâre secretă, prin care operatorii de comunicaţii au fost obligaţi să predea serverele inter­ceptării SRI-ului, membrii CSAT au mai adoptat o hotărâre în urma căreia Serviciul Român de Informaţii a fost restructurat din temelii şi a căpătat puteri sporite. Un alt rezultat concret al transfor­mării SRI l-a constituit înfiinţarea Centrului Naţional CYBERINT, având misiunea asigurării capabilităţilor de prevenire, protecţie, reacţie şi management al conse­cinţelor în situaţia unor atacuri cibernetice.

Din acel moment, SRI a devenit stăpânul absolut al interceptărilor. Cu, sau fără mandat.

MONSAT-sistemul suprem de interceptări telefonice

Pentru cei care au impresia că pot fenta sistemul şi jonglează cu zeci de telefoane mobile şi cartele pre-pay pentru a-şi pierde urma şi a putea vorbi liniştiţi la telefon se înşeală. Dacă deveniţi o ţintă pentru serviciile secrete nu aveţi nici o şansă. Indiferent dacă folosiţi cele mai performante telefoane dotate cu sisteme de secretizare sau modificare a timbrului vocal. SRI dispune, în momentul de faţă, de cea mai înaltă tehnologie pusă la dispoziţie de partenerii americani, prin care e suficient să aibă o singură amprentă vocală, a subiectului, pentru a intercepta orice convorbire telefonică, indiferent de pe ce terminal se efectuează. Şi dacă mai speraţi că puteţi scăpa de urechea SRI-ului folosind terminale conectate direct la sistemele de comunicaţii prin satelit, vă înşelaţi. Pe data de 18 mai 2005, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a adoptat Hotărârea 045, catalogată strict secret de importanţă deosebită (SSID), prin care s-a aprobat realizarea Sistemului Naţional de Monitorizare a Comunicaţiilor prin Satelit-MONSAT. Sistemul are la bază o serie de proiecte realizate în ultimii ani în Statele Unite şi Europa. Reţeaua de sateliţi MONSAT de joasă altitudine la care SRI şi SIE au acces, nu sunt lansaţi de statul român, ci de cel american, în colaborare cu ţări europene. Serviciile de informaţii române “închiriază” acces la aceşti sateliţi pe baza unor înţelegeri între serviciile secrete ale ţărilor NATO. Sateliţii sunt folosiţi pentru interceptarea tuturor comunicaţiilor: telefonie, e-mail, fax, transfer bancar, radio şi emisii electro-magnetice extrem de slabe. Serviciul Român de Informaţii ne-a precizat, cu ceva timp în urmă, că nu poate furniza date despre acest sistem.

Acestea fiind spuse, nu mai putem decât să le urăm ofiţerilor SRI : Să ne ascultaţi bine !

autor: Doru Dragomir
sursa: ziuaveche.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Îmi pare rău tizule să văd că faci frecţii la un picior de lemn. Pentru cultura ta generală, dacă nu cumva ştii deja dar trebuie să creadă oamenii altceva, de când există telefonie digitală în lume, centralele sunt construite în aşa fel, ca să înregistreze “toate” convorbirile. Nu stă nimeni cu casca la ureche să asculte telefoanele, decât în cazuri excepţionale şi nici atunci. Serviciile noastre descarcă înregistrările telefonului matale, şi a doua zi când vin băieţii la serviciu, ascultă înregistrarea. De fapt nici nu le iau ei, le sunt livrate gata în baza softului obţinut de la amicii noştri de peste ocean, care sortează convorbirile în funcţie de nişte cuvinte cheie. În plus, am primit cadou de la acelaşi unchi Sam, şi softul care îţi identifică vocea indiferent că schimbi tu telefonul de pe care vorbeşti. Mai bine ai face un lobby puternic, cu toţi oamenii cinstiţi din această ţară, să se specifice în lege, interzicerea ascultării convorbirilor telefonice şi a “înregistrărilor” convorbirilor telefonice, fără mandat judecătoresc. Hai te bagi?! Că m-am săturat de constatori, ceea ce putem face fiecare dintre noi, dar de oameni care pot fi o portavoce a societăţii civile şi să lupte pentru ceva concret nu am auzit niciodată. Fii tu primul.

  • @ doru dascalu
    ce inseamna oameni cinstiti, cum faci diferenta intre oameni cinstiti si necinstiti…
    orice om are capacitatea de a fi necinstit la un moment dat…
    orice om poate avea (sub diverse circumstante) potential terorist…