Politică

CUM A AJUNS ZOLTAN TESZARI MOGULUL TV ”TOTAL”

RCS-Zoltan-TeszariAcum cîțiva ani, presa băsistă tuna și fulgera, cerînd reforme, după modelul celor operate în Rusia lui Putin, la nivelul unor mari trusturi de presă. Mai precis, patronii acestora, acuzați că făceau politică, afaceri și presă concomitent, să fie obligați să aleagă pentru un singur asemenea domeniu, în loc de trei.

O campanie care nu a rămas, în felul ei, fără ecou, mai ales că nu era chiar nejustificată.4

În prezent, majoritatea mogulilor de odinioară s-au conformat, nițel ajutați de DNA, ori de alte motive. Patriciu a falimentat, apoi a murit. Vîntu și Voiculescu au ajuns după gratii, Adamescu mai are un pic pînă acolo, Ghiță a intrat în penumbră, iar de frații Micula abia de se mai aude și exemplele pot continua. Un singur mogul pare netulburat și nu doar că face discrete jocuri politice cu al său trust de presă cu resurse aparent inepuizabile, dacă ne gîndim că DIGI a dat deja Cotrocenilor vreo doi ambasadori de mare calibru dintre jurnaliști. Dar, pe deasupra se pregătește și de extinderea afacerilor în stil mare.

Și tot prin intermediul vedetelor din dotarea postului.

Emisiunea lui Moise Guran, ”Biziday”, pare să pregătească, bunăoară, de pe acum opinia publică pentru marele boom de peste doi ani, cînd se liberalizează piața de energie și fiecare consumator din România va căpăta dreptul de a opta între mai mulți furnizori de curent electric. Dar, trebuie ales ”cu înțelepciune”. Așa se face că aseară, emisiunea în cauză informa, ”în treacăt”, românii că, dacă e să aleagă, RCS-RDS și E.ON practică cele mai mici tarife la curent de pe piață, mult sub cele ale Electricii Muntenia, bunăoară.

Pentru cei care nu știu, RCS-RDS e compania care deține atît cea mai mare rețea de abonați prin cablu, dar și trustul de presă DIGI.

Practic, doar o fabrică de televizoare îi mai lipsește mogulului Zoltan Teszari ca să dețină întreg lanțul de producție în televiziune: el creează programele necesare, el asigură curentul electric, tot el difuzarea pe cablu și, în fine, tot el își face și reclamă produselor, cu ajutorul neprecupețit al deontologilor din dotare, importați pe bani grei din cele patru zări ale media mioritice.

Autor: Bogdan Tiberiu Iacob

Sursa: In Politics

Abonează-te la newsletter