Politică

Cu ocazia zilelor „Pride”, la Cluj s-a jucat un spectacol în care actori ce ironizează călugări taie ceapă pe o icoană cu Hristos

Jurnalistul Paul Andrei: ”Cu ce drept mai pretinzi toleranță, când voi faceți așa ceva?”



Luni a început la Cluj-Napoca Săptămâna Mândriei minorităților sexuale, în prima zi având loc trei evenimente: o expoziție de fotografii, o istorisire a poveștilor de viață ale homosexualilor și un spectacol de teatru. Acesta din urmă a stârnit reacții puternice din cauza conținutului provocator la adresa sentimentelor și simbolurilor creștine.

În cadrul reprezentației intitulate „Eu sunt. Și?”, jucate la „Casa Tranzit” din Cluj, actorii, îmbrăcați parțial în haine călugărești ortodoxe, au tăiat ceapă pe o icoană catolică reprezentându-L pe Iisus Hristos, folosită pe post de tavă. Totul pentru a aborda „problema identității sexuale prin prisma ambelor tabere (pro/contra) într-o cheie ironică”, pornind de la „situația lagărelor de concentrare pentru gay din Cecenia”, conform descrierii organizatorilor.

Spectacolul a declanșat un val de indignare în mediul on-line, dintre care cităm reacția jurnalistului Paul Gabriel Andrei, care a postat marți pe Facebook un îndemn la depunere de plângeri către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, pentru lezarea sentimentelor comunității creștine de către acest gen de manifestări.

„Toleranță? Toleranță zero. Cred că e cazul să nu o mai dăm de gard, scuzați-mi expresia. Până aici!

Suntem în iunie, o lună confiscată de mișcarea LGBTXYZ. Cu ocazia aceste luni se întâmplă tot felul de chestii “minunate”, cum ar fi Google care-și schimbă logo-ul în culorile curcubeului, Disneyland, tărâmul copiilor, care-și închiriază spațiile unor astfel de manifestări sau parade colorate pe tot globul pământesc.

Cu lucrurile acestea poți trăi, nu ne convin unora, dar putem trece peste. Oricum nu te poți opune unei “mașinării” cu asemenea motoare.

Dar hai să vedem două poze din prima zi de la Pride Cluj-Napoca. Trei bărbați și o domnișoară îmbrăcați în haina monahală mănâncă ceva, probabil pâine, de pe o icoană cu Iisus Hristos.

Pozele fac parte din spectacolul “Eu sunt. Și?” care a fost pus în scenă ieri, de la 20:00. Actorii sunt Oana Nemeș, Bogdan Gontineac, Paul Sebastian Popa și Dragoș Lupău; dramaturgie și concept: Dan Boldea; regia: Lorán Betty. Ca să cunoaștem oamenii implicați.

În programul spectacolului scrie că acesta “abordează problema identității sexuale prin prisma ambelor tabere (pro/contra) într-o cheie ironică și aproape autoironică. Spectacolul este un colaj de idei, rezultatul unei introspecții individuale și colective”

Deci ce vedem aici e ceva ironic, ne spun oamenii, nu trebuie să se simtă nimeni atacat, nicidecum nu asistăm la o blasfemie! Ei bine, ba da, eu mă simt atacat și tocmai am făcut o sesizare și la CNCD pentru așa mizerie. Aș sugera oricui să facă acest lucru. Adresa de mail a consiliului este support@cncd.org.ro.

Intrarea a fost liberă, doar copiilor sub 16 a fost interzisă. Sunt curios dacă a fost cineva la intrare să verifice vârsta participanților. Totodată aș fi curios să văd câți oameni au asistat la acest “show”, ar fi interesant. De ce nu, să vedem reportaje prin diferite publicații legate de aceste aspecte.

Cum să mai vii să pretinzi toleranță când voi faceți așa ceva? Cu ce drept te mai dai discriminat dacă tu iei la mișto simbolul cel mai de preț al creștinismului? Cum să mai acceptăm integrarea ta în mijlocul nostru dacă tu arăți că dai doi bani pe ceea ce noi respectăm mai mult?

Aștept o reacție virulentă din partea autorităților, din partea mass-mediei și din partea societății în fața acestor manifestări.

Așa ar fi normal. Dacă nu, atunci suntem toți complici. Aici nu e vorba că ești sau nu creștin, ci de capacitatea ta de a înțelege că așa ceva nu este normal, indiferent că ești ortodox, ateu, budhist, islamist sau ce mai vrei tu.

Respectă-mă ca să te respect!”, a scris jurnalistul Paul Gabriel Andrei pe contul personal de socializare.

În perioada 10-16 iunie se desfășoară Săptămâna Mândriei minorităților sexuale din Cluj-Napoca. Expoziții de fotografie, spectacole de teatru, filme documentare, jocuri și dezbateri, mese comunitare și petreceri fac parte din programul zilnic al manifestării minorităților sexuale din Cluj.

Dintre acestea, merită amintită seara de „Povești din anii 90”, joi la ora 18:00, la care participă Florin Buhuceanu, Péter Eckstein-Kovács, Ana Ciutu și Ilinca Micu, urmată două ore mai târziu de o dezbatere cu reprezentanții locali ai partidelor politice pe tema „Drepturi civile pentru comunitatea LGBTQ – vorbe sau fapte?”, precum și Marșul „Cluj Pride” desfășurat sâmbătă între orele 17-19 pe traseul Piața Unirii – Bulevardul Eroilor – Calea Dorobanților – Bulevardul 21 Decembrie 1989 – Piața Unirii, urmat duminică seara de o discuție cu Andreas Wolter, viceprimarul orașului Köln (Germania), înfrățit cu municipiul Cluj-Napoca, pe tema „Köln, exemplu de bune practici vis-a-vis de comunitatea LGBTQ”.

Prezența lui Peter Ekstein Kovacs, propus de USR pentru funcția de Avocat al Poporului, la acest gen de manifestări ale minorităților sexuale, a fost semnalată de ActiveNews într-un articol anterior.

Autor: Vlad Pârău

Sursa: Active News

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Trebuie pusa mina pe ciomag si rupte spinarile dezaxatilor homosexuali!Cu cit mai repede,cu atit mai bine!Romanii sunt crestini si nu se mai poate tolera aceasta bataie de joc la adresa lor!

  • Batjocorim crucile eroilor neamului omenesc, icoanele, moastele, sfidam principii sanatoase de viata, mintim de ingheata apele la propriu, ne mananca rusii cu fulgi cu toti, numa’ prietenosi si zdraveni la cap nu suntem la granita. Pericol public!