Politică

Criza refugiatilor. Disperata ca-si pierde functia, Merkel face promisiuni NEMAIAUZITE Turciei

fft99_mf572383Cancelarul german Angela Merkel, care se confrunta cu o scadere uriasa a popularitatii si cu critici din partea membrilor propriului partid, a ajuns in Turcia, unde promite marea cu sarea pentru ca turcii sa-si ia refugiatii inapoi, scrie presa germana.

Merkel este dur criticata pentru modul in care gestioneaza criza refugiatilor de unul dintre aliatii de la guvernare, vicepresedintele liberal Wolfgang Kubicki.

Cel putin asa declara vicepresedintele liberal Wolfgang Kubicki, pentru publicatia Die Welt.

„Daca doamna Merkel continua asa, nu mai ajunge anul 2017 ca si cancelar“, Kubicki, pentru publicatia Die Welt., citat de HotNews.ro. El a adaugat: „La un moment dat, politicienii se vor panica si instinctiv vor zice: Merkel trebuie sa plece, caci ea ne-a facut bucata“. Momentan, Merkel se afla la Ankara, unde ii momeste pe guvernantii turci sa ia refugiatii inapoi, in schimbul ajutoarelor financiare, a inlesnirilor de vize si a unei mai apropiate perspective ca Turcia sa intre in UE.

‘Cred ca am folosit criza prin care trecem, printr-o miscare foarte dezordonata si necontrolata de refugiati, pentru a ajunge la o cooperare mai stransa in multe probleme, atat intre Uniunea Europeana si Turcia, cat si intre Germania si Turcia’, a spus cancelarul, in conferinta de presa comuna cu omologul sau Ahmet Davutoglu, sustinuta la Palatul Dolmabahce din Istanbul, pe malul Bosforului.

Premierul turc a afirmat ca, desi s-au inregistrat progrese prin planul de actiune oferit de UE la summitul din saptamana aceasta, raman de rezolvat unele probleme.

‘In primul rand, impartirea poverii refugiatilor. Suma ajutorului este de importanta secundara. Ceea ce este important este vointa comuna de a aborda aceasta problema. Turcia a fost lasata singura in ultimii ani. Suntem satisfacuti ca au o mai buna abordare acum. Progresul constatat in materie de impartire (a acestei poveri) este foarte important’, a declarat Davutoglu, citat de Agerpres.

Tema liberalizarii vizelor pentru cetatenii turci ar trebui devansata pentru iulie 2016 in loc de anul 2017, in schimbul semnarii de catre Turcia a acordului de readmisie care ar permite returnarea migrantilor din Europa, a mai afirmat premierul Davutoglu.

Potrivit Angelei Merkel, ‘Germania este pregatita sa ofere sprijin’ in acest scop. ‘Daca vorbim despre problema liberalizarii vizelor, putem discuta in grupul de lucru germano-turc (…) despre posibilitati precise de a impulsiona facilitarea vizelor’, a declarat ea.

Popularitatea cancelarului a scazut in sondaje, iar evenimentele de ultima ora nu sunt de natura sa linisteasca spritele: un refugiat a fost ucis intr-o altercatie cu un alt refugiat, o candidata la primaria Koln-ului a fost injunghiata de un neamt somer, fost extremist de dreapta, unele lagare cu corturi n-au caldura si locatarii ameninta sa le dea foc, iar prognozele sumbre vorbesc de un milion si jumatate de imigranti in Germania, pana la finele acestui an. „Politica in sandale Birkenstock cuplata cu aroganta morala“ numeste atitudinea lui Merkel, politicianul FDP, Wolfgang Kubicki.

Atmosfera e impartita, in Germania. Pe de o parte ies in strada cetatenii care manifesta impotriva urii fata de straini. „Festivalul luminii“ ca si cca 8.000 de oameni care au constituit duminica un lant de lumini in zona Branderburger Tor vor sa arate ca Berlinul e un oras deschis si fara prejudecati xenofobe. Pe de alta parte, la granita Germaniei cu Austria, in localitatea Freilassing, o mie de demonstranti mobilizati de partidul nationalist AfD au manifestat contra politicii azilului practicate acum in Germania.

Sursa: Aktual24.ro