Analize și opinii Politică

Criza ne duce la al treilea război mondial? Se repeta povestea din 1929?

Peste 200 de obuze nord coreene au lovit un oras din Coreea de Sud. Un mort, 20 de răniti (atât se știe deocamdată). Armata sud coreeana e in alerta maxima. Mai multe detalii aici.

Tot criza din 1929, mizeria din Germania si datoriile externe imense ale poporului german au dus la izbucnirea celui de-al doilea război mondial. Situatia de acum are multe puncte comune. SUA cheltuieste imens fata de cat reuseste sa vândă. In 2017, datoria externa a SUA va ajunge la 100% din PIB. Poate chiar mai repede, pentru ca protectia sociala lansata de presedintele Obama in plina criza a slăbit mult rezistenta la boala a economiei americane. In loc sa facă economii, sa scadă cheltuielile publice si sa încurajeze firmele sa producă si sa exporte, Obama a început sa arunce banii pe prostii: protectia bătrânilor, tratament medical pentru americanii săraci – in general aiureli socialiste. Din cauza lor, falimentul Americii nu mai e o posibilitate îndepărtata, ci aproape o certitudine.

Războiul mondial – o solutie dură la criza datoriilor statelor.

Ar fi o solutie intr-adevăr dura, dar care poate rezolva câteva probleme grave:

  1. miscările sociale provocate de criza (pentru ca in timp de război, mai usurel cu manifestările sindicale)
  2. suprapopularea si îmbătrânirea populatiei (prin eliminarea excesului)
  3. in plus, războaiele au produs întotdeauna salturi tehnologice majore. Știinta avansează enorm in numai câtiva ani de război. Prin comparatie, in ultimii 20 de ani de lene occidentala, sute de milioane de oameni au invadat mall-urile, au cumpărat masiv toate prostiile, au irosit aiurea resursele de baza ale economiei globale, in schimb productivitatea muncii s-a plafonat.

Va ataca SUA Coreea de Nord?

Daca va considera ca este util, fără îndoială. Guvernele trebuie sa judece rational si matematic, ca si oamenii de afaceri. Mila și compasiunea nu au legătură cu o decizie ratională. SUA va cântări atent avantajele și dezavantajele unei asemenea solutii.

Rămâne să vedem care vor atârna mai greu în balanta lor (care nu e aceeasi cu a României).

autor: Mihai Giurgea

sursa: ziare.com

[update] SUA şi Coreea de Sud vor demara duminică manevre militare navale comune

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • La jumătatea secolului XX, a avut loc confruntarea între cele două mari puteri, SUA şi URSS, în bătălia Vietnamului.Americanii au pierdut! La început de secol XXI, ca să se aşeze lucurile de la început, şi de secol şi de mileniu, urmează o nouă confruntare între doi coloşi, acum SUA şi Rusia. Cu toată tehnologia pe care o au americanii, tare mă tem că vor câştiga iarăşi ruşii, sprijiniţi şi de statele arabe.La foametea şi şomajul din Rusia, un război în Coree, ar da un respiro, armatei ruse aflată fără obiectul muncii,(sic) şi garantez că zeci de mii de ofiţeri şi soldaţi ruşi se vor înrola mercenari la coreeni. Uite aşa scăpăm şi noi românii de armata a XIV-a din Transnistria, care cu siguranţă va pleca cu căţel şi cu purcel în orientul îndepărtat.Încurcă-i drace, că nouă românilor, bine ne face.Dar sper că mai există capete care gândesc pe această planetă şi nu se va întâmpla aşa ceva, adică un al treilea război mondial. Acest lucru nu va duce decât la o altă configuraţie a statelor de pe planetă.Adică unele vor deveni mai mari, iar altele vor dispărea.

  • SA NE FEREASCA DOMNUL SFANT DE O NOUA CONFLAGRATIE MONDIALA;SANTEM ANIHILATI DIN ORICARE PUNCT DE VEDERE SI DE LA ORICE ORIZONT.MAI BINE SA-I I-A DIVOLUL PE AI NOSTRI GUVERNANTI SI PARLAMENTARI.CEI CARE AU VANDUT TARA STRAINATATII(LA N.A.T.O.SI COMUNITATII EUROPENE)NU LE-AR MAI MURI MULTI IN FATA.ADIO.