Peste 300.000 de israelieni au protestat, sâmbătă, faţă de costul ridicat al vieţii. Sub presiunea străzii, o echipă formată din miniştri şi economişti încearcă să găsească soluţii.
Nemulţumiţi de costul ridicat al alimentelor şi al locuinţelor, sute de mii de israelieni au ieşit, sâmbătă, în stradă. Potrivit cotidianului “Haaretz”, 300.000 de persoane au protestat în Tel Aviv, 20.000 în Ierusalim, 3.000 în Kiryat Shmona, 5.000 în Modi’in, 1.000 în Hod Hasharon şi tot 1.000 în Eilat.
Pe 3 septembrie, organizatorii demonstraţiilor, majoritatea tineri din clasa de mijloc, plănuiesc o acţiune de protest în 50 de oraşe israeliene, la care sunt aşteptaţi circa 1.000.000 de oameni.
“E greu să trăieşti în ţara asta”
Manifestanţii au ca sursă de inspiraţie revoltele sociale din Orientul Mijlociu, dar, în loc să urmărească schimbarea regimului politic, ei cer guvernului de la Ierusalim să ia măsuri pentru reducerea costului vieţii, notează BBC. “Egiptul este aici”, “Oamenii înaintea profitului” şi “O întreagă generaţie cere un viitor” erau doar câteva dintre mesajele care se puteau citi pe mai multe pancarte afişate în timpul protestelor din Tel Aviv. “E greu să trăieşti în ţara asta”, se plângea, la Ierusalim, Eud Rotem, un student în vârstă de 26 de ani. “Muncim din greu şi nu ne putem permite o viaţă liniştită”, spunea şi un bărbat de 45 de ani din Tel Aviv.
Manifestanţii au cerut, printre altele, construirea unui număr ridicat de locuinţe pentru a le asigura un cost cât mai mic, majorarea salariului minim, impozitarea apartamentelor nelocuite şi învăţământ gratuit la toate nivelurile.
Începând din 2004, Israelul înregistrează o creştere economică anuală de circa 4,5%, iar rata şomajului a scăzut de la 11% la 6%. Populaţia este însă frustrată că nu a putut beneficia de pe urma creşterii economice şi reclamă inechitatea socială şi corupţia la nivel înalt.
Netanyahu: “Nu vom putea mulţumi pe toată lumea”
Premierul Benjamin Netanyahu a anunţat, ieri, crearea unei echipe economice care să găsească soluţii la problemele ridicate de manifestanţi. Din aceasta vor face parte 15 miniştri, dar şi economişti şi experţi din mediul academic. “Îi vom asculta pe toţi. Nu vom putea mulţumi pe toată lumea, dar vom avea un dialog real. Vom oferi soluţii reale, nu tratamente cosmetice”, a dat asigurări premierul israelian.
Echipa va fi condusă de profesorul Manuel Trachtenberg, şeful Comisiei de planificare şi buget a Consiliului pentru Învăţământ Superior. Potrivit unor surse guvernamentale, citate de “Haaretz”, Trachtenberg şi echipa vor urmări reducerea birocraţiei pe piaţa imobiliară, limitarea monopolurilor, creşterea gradului de acces la serviciile sociale şi diminuarea taxelor indirecte.
“Suntem încrezători că aceste demonstraţii ne vor ajuta să trecem prin parlament legislaţia necesară pentru a reduce preţurile locuinţelor şi ale bunurilor de larg consum”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Netanyahu, Mark Regev.
Dan Stancu
sursa: evz.ro
Grea este viaţa pentru oamenii de acolo.Terenul este ostil.Trebuiesc depuse eforturi imense de către oamenii de acolo pentru aşi asigura cele necesare.Mai ales că tensiunile politice sunt încă nerezolvate. “Gaura neagră” a umanităţii a fost şi rămâne religia de orice tip.