Politică

Criza din UE schimba cursurile migratorii

Inca de la aparitie, Uniunea Europeana a fost un paradis pentru cei care isi cautau un refugiu din calea razboiului, a persecutiilor sau a saraciei din alte coturi ale lumii. Acum insa, cand Europa se confrunta cu ceea ce Angela Merkel a numit “cel mai dificil moment” de la terminarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, lucrurile au inceput sa se schimbe. Un alt val de imigranti paraseste continentul, fenomen care se va accentua, in cazul in care criza datoriilor din zona euro se adanceste, scrie The Guardian.

Zeci de mii de portughezi, greci sai irlandezi si-au parasit tarile de bastina in acest an, majoritatea dintre ei cautand un trai mai bun in emisfera sudica. Acelasi lucru s-a intamplat si cu Spania si Italia, tari care altadata erau pamantul fagaduintei pentru imigtantii din estul Europei sau din Asia si Africa.

Reporterii de la The Guardian au vorbit cu zeci de europeni care au emigrat sau care intentioneza sa o faca in scurt timp. Povestile lor au scos la iveala rute ale imigratiei dintre cele mai surprinzatoare: de la Lisabona la Luanda (capital Angolei), de la Dublin la Perth sau de la Barcelona la Buenos Aires.

In acest an, 2.500 de greci s-au mutat in Australia si alti 40.000 si-au exprimat intentia de a se muta catre sud. Biroul de statistica din Irlanda estimeaza, pe de alta parte, ca 50.000 de irlandezi au parasit deja tara in acest an, majoritatea indreptandu-se catre Australia si Statele Unite.

Rapoartele Ministerului de Externe de la Lisabona arata ca 10.000 de cetateni au parasit Portugalia pentru o tara bogata in resurse de petrol – Angola. La 31 octombrie, aproape 100.000 de portughezi erau inregistrati la consulatele din Luanda si Benguela, dublu fata de 2005. Portughezii emigreaza si in fostele colonii, ca Mozambique sau Brazilia.

Gonçalo Pires, un grafician care a parasit Lisabona pentru Rio de Janeiro, spune: “In Portugalia atmosfera este trista si nu exista niciun viitor. Aici, din contra, sunt o multime de oportunitati de angajare sau de afaceri.”

Joy Drosis, care a parasit Grecia pentru Australia, are cam aceleasi motive: “Trebuia sa fac ceva. Daca ramaneam in Grecia eram condamnata. Am noroc pentru ca stiu limba, multi greci nu o cunosc”, a povestit ea.

In Irlanda, 14,5% din populatie a ramas fara loc de munca, dupa 2008, cand piata imobiliara s-a prabusit. Anul trecut, 40.200 de irlandezi care detineau pasaport plecasera din tara, la care se adauga inca 27.700 de persoane, cu un an inainte. Potrivit statisticilor oficiale, irlandezii contituie cel mai mare grup de imigranti europeni, peste jumatate dintre cei care parasesc continentul provenind din aceasta tara.

sursA: incont.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Pe româneşte sau pe înţelesul tuturor, piaţa de consum europeană este saturată de produse, aşa că producţia stagnează şi oamenii nu au de muncă. Nu acelaşi lucru se poate spune de ţările amintite în articol. Ele de abia acum trec la consum. Aşa că, este nevoie de producţie de consum, asta presupune fabrici, respectiv locuri de muncă. Sunt curios ce se va întâmpla în aceste ţări, când vor ajunge şi ele la saturaţia pieţei de consum ?! Cel mai mare boom economic pe planetă, poate să-l creeze Rusia. Dacă ar avea un plan de civilizare şi modernizare a Siberiei, adică, infrastructură, locuinţe şi fabrici, ar crea din start zeci de milioane de locuri de muncă. Dar bănuiesc că ruşilor le lipsesc imprimanta de monedă, sau aşteaptă la rând la imprimanta FMI. Sau nu-i duce capul.

  • dA ASA ESTE rUSIA ESTE DE DEPARTECEA MAI BOGATA TARA DIN LUME…NU DEGEABA VROIA SA O OCUPE HITLER…IDEOLOGIA N-AVEA NICI O LEGATURA …DOVADA CA S-AU INTELES PERFECT CIND AUVRUT SA IMPARTA POLONIA …AFOSTVORBA DOAR DE “SPATIU VITAL” ADICA RESURSE SI TEREN ARABIL …CA SA SE POATA INMULTII NEMTALAII SI RUSII AVEAU DIN BELSUG AMINDOUA REURSELE …ACUM AU CELE MAI MARI RESURSE DE PETROL GAZE DIAMANTE,CARBUNE,ETC DIN LUME PRECUM SI CEA MAI MARE SUPRAFATA ARABILA DIN LUME ….PACAT CA NU STIU SA FACA CE-AU FACUT CHINEZII CU ECONOMIA LOR ….ORICUM DACAAMERICANII NUSE TREZESC SI CONTINUA CONCURENTA CU RUSII S-AR PUTEA SA VADA O ALIANTA RUS-O CHINEZ-O JAPONEZA CARE SA-I PUN IN CUR !MAI ALES CA IN FLANCUL LOR SUDIC ARGENTINA CHILE SI BRAZILIA TOCMAI SE PREGATESC SA LESUFLE IN LUMINARE ANTRENIND DUPA ELE INTREAGA AMERICA DE SUD CU RESURSELE EI IMENSE …..ORICUM VIITOAREA BATALIE SEVA DA INTRE EUROPA SI CHINA PE REURSELE AFRICII DE AICI SI REVOLUTIILE SPONTANE PRECUM CEA ROMANEASCA DIN NORDUL AFRICII FIINCACINE IL CONTROLEAZA CONTROLEAZA PENTRU INCEPUT SI PRINCIPALELE CAI DECOMUNICATII ALE ACESTOR BOGATII …!