Analize și opinii Politică

Criza de pana acum posibila avanpremiera la adevarata criza: criza monetara!

De mult prea mult timp se discuta despre actuala criza economica. Personal am fost surprinsa ca s-a trecut atat de usor peste adevarata stire din discursul Presedintelui in Parlament: Presedintele a recunoscut, anuntand iminenta intrare a Romaniei in incapacitate de plata daca circul politic continua cu interese meschine, de partid, pe spatele interesului national. Nu am fost si nu sunt fan al FMI sau al Acordurilor FMI cu Romania dar nu pot sa nu recunosc, fara patima politica, ca la situatia economica actuala, luand in considerare si contextul international, Romania nu prea are alte optiuni mai avantajoase. Nu am acceptat si nu accept ca Romania sa plece capul la orice masura propusa de FMI! Dar Romania nu se poate imprumuta, mai ieftin, din alta parte. Asta este realitatea, ca ne place sau nu ne place. Mai mult este greu sa se continue cu imprumuturile de pe piata interna, asa cum s-a intamplat pana acum, pentru simplul fapt ca nivelul expunerii bancilor  a ajuns la limita superioara de acceptabilitate. Sigur, exista fondurile europene si incapacitatea administratiei de a atrage mai mult din aceste fonduri, dar aceasta este o alta discutie, inclusiv greselile guvernului Traiceanu in a nu pregati administratia (asa cum au facut alte tari precum Spania si Portugalia spre exemplu) prin crearea unui corp de functionari publici specializati in atragerea fondurilor europene.

Revenind la criza economica mult discutata si atat de putin atenuata si datorita unor masuri economice tot atat de caraghioase ca si cei care le-au propus, sper sa ma insel. Dar, beneficiind totusi de experienta traita pe Wall Street (in timpul unei alte crize) si analizand realitatea economica din Romania reala nu cea vazuta la TV sau din fotoliile mult prea confortabile din Parlament sau din nu stiu ce minister, actuala criza este doar o incalzire pentru adevarata criza care este foarte posibil sa inceapa in ultima partea a anului 2011 cu sanse de durata pana in 2015, posibil si mai mult daca se continua cu amatorismul si heirupismul unor asa numiti oameni de stat ajunsi in mod accidental in asemenea pozitii decidente.

Ce se intampla in aceasta perioada nu este nimic altceva decat recunoasterea esecului sistemului din domeniul bancar (in special international) si cel monetar. Nimeni nu se intreaba cum au fost creati sau cum sunt creati banii? Nimeni nu se intreaba, desi ar trebui sa se intrebe, de ce la nivel international, in tari avansate precum SUA, UK, Franta, Germania, se acccepta ca o banca este “too big to fail” (lucru pe care l-am condamnat inca din 2001 in teza mea de doctorat privind falimentul sistemului bancar din 8 tari). Nu prea multa lumea se intreaba, desi ar trebui sa se intrebe, de rolul jucat de anumite instrumente financiare precum derivatele spre exemplu.  Adevarata criza este o criza monetara iar Romania risca sa fie din nou prinsa cu temele nefacute.

Intr-un post mai vechi sustineam necesitatea apropierii Romaniei de China, un jucator important si un vechi prieten al Romaniei. Atunci, ca si acum sustin ca avand in vedere realitatile economico-intrenationale, comertul extins cu China, India, Asia de Sud-Est si Asia de Nord-Est va fi solutia care ne va permite să depăsim performanta tărilor din Europa de Sud. Trebuie să acceptăm această provocare pentru că ea reprezintă şansa noastră. Avem curajul sa acceptam aceasta provocare? Daca da, si eu sustin ca da, o asemenea provocare trebuie acceptata imediat, atunci diplomatia romaneasca, inclusiv diplomatia economica (daca mai avem asa ceva si la misiunile economice nu sunt trimise numai pilele sau cunostintele nu stiu cui?!) trebuie sa lucreze mult mai intens in acest sens.

Este evident ca in momentul de fata dictatura non valorilor a pus stapanire pe aceasta tara, ca nu exista un sistem meritocratic care sa te lase sa reusesti avand la baza ceea ce ai invatat, “ce ai in cap” cum imi spunea tot timpul bunica mea, ci multi, mult prea multi, sunt cocotati sau se cocoata in tot felul de functii importante din acest stat datorita jocurilor de culise si a grupurilor mafiote care sunt cancerul societatii romanesti, ca sistemul de invatamant este asa cum este, ca peste tot unde intorci privirea vezi asa zise modele pe care, nici in ruptul capului, nu le doresti sa fie model pentru copilul tau, ca daca nu esti de acord cu sistemul atunci “te infundam noi, iti aratam noi tie” etc etc.

Criza economica nu se rezolva si nu se va rezolva prin declaratii populise, prin decizii irationale care nu au nicio legatura cu realitatea economico-sociala actuala, cu prioritatile economico-strategice pe care ar trebui sa le aiba acum acest guvern. Cu tot regretul pentru simplul fapt ca este din Prahova, si oricat de atasata si mandra sunt eu de locurile natale, Roberta Anastase nu este Romania!

Criza economica va fi rezolvata de un singur lucru: INCREDERE, incredere pe care Romania trebuie sa  o prezinte  investitorilor straini si romani, incredere in sistemul bancar, incredere ca guvernantii si Palamentul nu schimba legea de la o zi la alta sau ca au gresit cand au votat intr-una numit fel. Poate acum, in fata iminentei intrarii in incapacitate de plata a tarii, vor intelege odata pentru totdeauna ca in mediul de afaceri este nevoie de stabilitate si predictibilitate legislativaincredere ca nu ai la varful clasei politice papusari, pampalai si oameni total iresponsabili si slab profesionisti care nu stiu decat sa se ascunda dupa vorbe si declaratii care mai de care demne de persoane care trebuiesc internate la un anumit spital decat sa fie in pozitii de decizie in aceasta tara, oameni asa zis de stat care practic nu au curajul sa demonstreze, prin fapte, ca au responsabilitatea sa propuna, sa promoveze si sa isi asume masuri care pot fi nepopulare pe termen scurt dar care sunt oxigen pentru economie, care pot sa stopeze criza economica care se  transforma in criza sociala si cirza institutionala.

Daca se continua asa, este doar o problema de timp pana cand Romania va prezenta risc ridicat si poate intra in incapacitate de plata, in faliment, asa cum s-a intamplat cu alte tari din Europa….si atunci sa ii vad pe toti acesti asa zis oameni de stat pe unde vor scoate camasa si ce scuze penibile vor mai gasi cand nici acum in ceasul al 12-lea nu se trezesc si continua cu acelasi circ ieftin dambovitean.

Si mai cred ca si criza morala in care Romania a fost tarata se rezolva tot de si prin INCREDERE. Incredere ca in aceasta tara poti sa iti intemeiezi o familie si te poti realiza profesional pentru si prin ceea ce esti tu NU a cui pila esti, ce grup de interese reprezinti sau cum te cheama. Oare pana cand??? Oare chiar nu mai e nimic de facut? Nu credeti ca timpul actiunii a sosit?!

sursa: anabirchall.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu