Politică

Criza continua – tensiunile se acutizeaza!

criza-financiaraEvolutia unui fenomen se poate anticipa daca-i cunosti cauzele si urmaresti evolutia acestora. Evolutia unui fenomen se mentine daca se conserva cauzele intacte, si evolutia lui se poate modifica actionand asupra elementelor care-l influenteaza. De multe ori cauzele sunt efecte ale altor cauze, formandu-se un asa numit “lant cauza-efect”.

De cand am deschis blogul mi-am propus sa ajung in pasi mici la “originea raului”, la cauza cauzelor. In cazul de fata criza mondiala si criza romaneasca sunt determinate de elemente care isi conserva evolutia, deci criza isi conserva ascensiunea.

Care sunt elementele care au favorizat criza?

O idee vehiculata si acceptata in lumea analistilor economici, este ca vinovata de criza globala este migrarea capitalului investitional de la populatie la bancheri, si directionarea investitiilor spre cheltuieli si investitii guvernamentale nerentabile sau chiar inutile.

Bancile imprumuta guvernele care fac cheltuieli nerentabile si acopera deficitele prin taxe si impozite, dobanzi majorate, asigurari exagerate etc.. Pe de alta parte guvernele lucreaza cu credite in loc sa faca acumulari si sa-si reduca costurile cu dobanzile. Guvernele sunt cei ma importanti clienti al bancilor comerciale.

Fiscalizarea populatiei mai mare decat cheltuielile guvernamentale vitale, impunerea de asigurari inutile sau dobanzi exagerate, fac sa se acumuleze capitalul in banci.

Aceasta spirala de concentrare a capitalului si finantarea de deficite guvernamentale, amplifica si mai mult criza.
Bancile au ajuns sa dicteze politicile guvernamentale prin santajarea guvernelor cu efectele unui eventual colaps finaciar-bancar, ce s-ar propaga ca un joc de domino si ar duce la eliminarea guvernantilor de la putere.

Pe de alta parte bancile, in goana dupa profit nu constientizeaza ca ne duc si se duc singure spre colaps. Criza este in ascensiune pentru ca sistemul bancar, “vaduva neagra” a economiei si-a intarit pozitia. In plina criza bancile, asigurarile si marele capital cu statut de pozitie dominanta si-au majorat profiturile.

Bilanţul anului trecut, încă marcat de criză

Bogaţii lumii, mai bogaţi cu peste 500 miliarde de dolari la sfârşitul lui 2013

Desi PIB-ul a crescut in multe tari consumul populatie nu s-a majorat.

In Romania

Voinea: Consumul nu a crescut în 2013 pentru că plusul de venituri s-a dus pe plata ratelor la bănci

“Consumul intern nu a crescut în acest an întrucât suplimentul de venituri rezultat din reîntregirea salariilor bugetarilor şi majorarea pensiilor s-a dus către plata ratelor la bănci, iar sistemul bancar nu a întors aceşti bani în economie, afirmă ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.”

“Este adevărat că au crescut veniturile şi nu a crescut consumul, dar… În opinia noastră banii suplimentari s-au dus către sistemul bancar, la plata ratelor la bănci, şi nu s-au mai întors, creditarea nu a funcţionat”, a explicat Voinea la emisiunea “După 20 de ani” difuzată duminică de ProTV.”

Profitul Electrica a crescut de 2,6 ori în prima jumătate a acestui an
Profitul Gazprom a crescut în trimestrul doi din 2013 la 6,2 miliarde de dolari
Asigurările auto au crescut cu 39% profitul Allianz-Țiriac, pe venituri în stagnare

Polarizarea economica duce la stagnare.

Sa presupunem la limita ca intr-o regiune ramane un singur proprietar. Ce motivatie ar avea populatia sa lupte sa dea cat mai mult, cand vor primii un salariu de subzistenta?

Aceasta situatie a eliminarii competitie la nivel de masa, a dus la evolutia lenta a comunismului. Este ca in sport, unde nu poti avea performanta mondiala daca nu ai competie interna puternica, si nu ai competitie interna puternica fara sport de masa dezvoltat.

Lupti cand exista competitie si vrei sa dovedesti ca esti mai bun decat vecinul.

Cand lupta este inutila abandonezi.

Tarile vestice au prosperat in perioada cand afacerile mici si mijlocii aveau o pondere mare in PIB, si sunt prospere tarile cu clasa mijlocie dezvoltata, respectiv cu polarizare redusa, situate in special in Nordul Europei.

Polarizarea redusa este consecinta unei etici a politicilor fiscale si de redistribuire, politici asigurate de o societate civila implicata puternic in viata publica si politica.

Tarile din sudul Europei cu o societate civila precara, au etica slaba, coruptie mare si performante mai reduse decat tarile din nordul Europei.

O societe care vrea sa aiba un viitor plin de speranta, trebuie sa se ocupe de intarirea societatii civile, de intarirea democratiei si a participarii cetatenilor la viata politica si administrativa.

Societatea civila asigura etica si conserva/apara o clasa mijlocie puternica, clasa mijlocie care asigura competitia si mobilizarea puternica a resurselor umane, ce valorifica eficient resursele materiale. Resursele umane sunt valorificate in tarile democrate.

O societate implicata poate functiona doar intr-un sistem administrativ descentralizat, cu atributii locale puternice. Intr-un stat puternic centralizat si implicat in afaceri participarea cetatenilor este imposibila.

Nici un mare finantator si nici o banca nu investeste in vise sau sperante neconvingatoare, considerate investiti cu risc ridicat. Bancherii prin natura functiei lor, acorda credite spre domenii fara risc sau cu risc minim, pentru ca administreaza banii actionarilor. Statul este clientul cel mai cautat de bancheri din cauza riscului scazut considerat zero.

Lantul cauza efect este implicarea cetatenilor la viata comunitatii, pentru asigurarea eticii, a dreptului lor de a decide in calitate de finantatori si beneficiari. Cand politicile sunt dictate de marele capital interesele cetatenilor devin neglijate si interesele finantatorilor devin politicii de stat.

In ce priveste Romania inca nu sunt semne ca oameni stiu incotro trebuie sa o ia societatea, si majoritatea o iau pe cont propriu spre vest. Din pacate si in vest lucrurile nu stau prea roz.

Trei din patru vest-europeni anticipeaza agravarea crizei in 2014. Francezii si germanii, cei mai pesimisti

Desi o ducem mai rau decat vesticii, romanii suntem printre cei optimisti. Ne-au prostit politicienii cu profesionalism, dovada ca nu sunt prosti! Sentimentul instabilitatii si al nesigurantei, daca este si insotit de aroganta, amplifica tensiunile intre guvernanti si cetateni. Politicienii nostrii dau dovada de o crasa aroganta, pentru ca stiu ca nu au adversari/competitori, stiu ca societatea fiind divizata/atomizata electoratul nu are pe cine alege. Aparitia unei alernative ar fi ca un bulgare de zapada in panta.

UPDATE: Dupa postarea subiectului am primit ca reactie un video care explica detaliat in 1.38 ore

Cei patru calareti ai apocalipsei!
(nu are conotati religioase sugerate de titlu)

Sursa: Decantarea ideilor