Analize și opinii Politică

Coruptia poarta arma cu glont

Ministrul de Interne, Gabriel Berca, a recunoscut ca in verificarile de pana acum au fost depistati 52 de politisti detinatori de arme letale care au antecedente psihotice. Deci cel putin 52 de oameni puteau descarca oricand arma cu glont in cineva care ii enerva, fie in viata privata, fie in exercitiul functiunii. O tragedie precum aceea de la Perla era, de fapt, doar o chestiune de cand, nu de daca.

Dar cei 52 de politisti cu arme si cu probleme psihice sunt o picatura in marea celor 200 de mii de detinatori de arme letale din Romania. Putem fi atat de optimisti sau naivi incat sa ne imaginam ca toti sunt zdraveni la minte? Nu vreau sa ma gandesc ce rezultate ar putea avea un control la sange si printre ei. Ne va scuti probabil de socuri faptul ca un astfel de control extins va fi cu mult mai greu de facut decat in cazul politistilor.

Si avem astfel de probleme in conditiile in care legislatia romaneasca in domeniul armelor letale este una dintre cele mai dure din Europa. Teoretic, toti detinatorii de arme, chiar si cele netale, sunt puricati la sange inainte de a primi dreptul de a o utiliza. Teoretic, o asemena lege ar trebui sa fie o garantie ca suntem o tara sigura.

Practic nu e deloc asa. Nicio tara corupta pana in maduva oaselor nu poate fi o tara sigura. Nivelul urias de coruptie la care am ajuns anuleaza practic orice prevedere legala, oricat de drastica. Daca in Romaina exista orbi cu permis de conducere, ce mare lucru sa avem si psihopati cu arme letale. Daca un medic oftalmolog este in stare sa declare apt pentru condus un nevazator, de ce un medic psihiatru sau un psiholog n-ar califica normalitatea unui dement precum Vladan, daca pretul primit pentru acest certificat este multumitor.

Dar nu este vorba numai despre coruptia din sistemul sanitar. Este vorba si despre ticalosia sau indolenta celor care, ca in cazul Vladan, nu se impiedica de lipsa unui aviz pentru a da un permis de port arma. Fie ca sunt mituiti, fie ca sunt buni colegi, ei amorseaza poate inconstient, dar asta nu e o scuza, o bomba gata sa explodeze oricand. Ma intreb ce au pazit toti ministrii de Interne care au tot inceput reforma de la Vasile Blaga incoace. Si iar imi aduc aminte de vorbele premierului Ungureanu, venite probabil din informatiile directorului SIE Ungureanu, care avertiza ca in politia romana reforma nici macar nu a inceput.

Spuneam ca 52 de politisti sunt o picatura in marea celor 200 de mii de detinatori de arme letale. Aceasta este insa o parte cat de cat controlabila a fenomenului. Partea celor care, de bine de rau, au un permis pentru folosirea armei, deci o identitate declarata, un domiciliu si care pot fi, la o adica, identificati.

Dar daca numarul celor cu acte mai mult sau mai putin in regula ajunge la 200 de mii, ma tem ca al celor care au arme letale fara a fi trecut printr-un minim control si fara a fi inregistrati este cu mult mai mare. Pe piata neagra este foarte usor sa-ti procuri o arma letala. De ce atat de usor? Tot din cauza coruptiei pentru ca daca ar vrea politistii ar sti exact de unde sa ii ia pe traficantii de arme. Faptul ca nu o fac sugereaza fie incompetenta crasa, fie coruptie.

Sa nu ne amagim. Legislatia in domeniul armelor nu ne protejeaza. Pentru ca legile sunt eficiente pentru cei care pleaca de la premisa respectarii lor. Si nu ei sunt cei periculosi.

Autor: Ioana Ene
sursa: ziare.com

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Nu mai exagerati atat cu armele letale!Orce obiect ascutit poate fii folosit ca arma letala si folosit de orce psihopat!Haideti sa interzicem cutitele…..ca sunt prea multe!America e plina de arme si se intampla zilnic ce s-a intamplat la noi la coafor fara sa se mai faca atata tam tam!