Politică

Codrul a fost frate cu românul. Austriecii ne-au ras 280.000 de hectare de pădure în ultimii 10 ani

downloadHolzindustrie Schweighofer, compania austriacă de prelucrare a lemnului, care alimentează magazine de profil din UE, a fost acuzată de distrugerea celor mai mari păduri virgine din Europa, cumpărând cherestea provenită din defrişări ilegale, scrie cotidianul britanic The Guardian.

O investigaţie de doi ani a Agenţiei de Investigaţii de Mediu (Environmental Investigation Agency US – EIA, un ONG, relevă înregistrări cu oficiali de la Holzindustrie Schweighofer care negociază cumpărarea de cherestea ilegală de la investigatori sub acoperire. Investigatorii au filmat şi buşteni nemarcaţi în depozitele companiei, ceea ce încală legislaţia României.

Schweighofer este cel mai mare procesator de lemn din România, cu o cotă de piaţă de 40% din producţia anuală. Pădurile întinse din România, care găzduiesc bizoni, râşi şi urşi, s-au diminuat cu 280.000 de hectare în ultimii 10 ani, potrivit analizei datelor din satelit. O mare parte din aceaste suprafeţe au fost defrişate ilegal.

EIA estimează că aproximativ jumătate din cheresteaua produsă în Româna provine din defrişări ilegale, potrivit rapoartelor guvernamentale şi ONG-urilor locale. Cea mai mare parte din lemnul tăiat ilagal ajunge să fie prelucrat de austriecii de la Schweighofer.

Potrivit datelor fiscale obţinute de ONG, Schweighofer a cumpărat lemn de la peste 1000 de furnizori în 2014, ceea ce ar fi solicitat “eforturi extreme” pentru a exclude sursele ilegale. Compania are trei gatere şi două fabrici în România.

Investigatorii au urmărit un camion cu buşteni nemarcaţi, în nordul României, de la o pădure până la un depou cu un semn la intrare care peciza că este o proprietare a Schweighofer. Ulterior, buştenii au fost încărcaţi într-un tren. Marcarea este singurul mod de a afla dacă buştenii sunt dintr-o sursă legală, iar legea din România prevede că toţi copacii cu un diametru mai mare de 20 de centimetri trebuie marcaţi înainte de tăiere.

Să fie oare implicaţi şi cei din Neamţ, de pe Valea Muntelui ?!

Sursa: Jurnal Neamt