Conducerea postului din Atlanta (Georgia) a acceptat să-i ofere lui Lou Dobbs “pe degeaba” această sumă ca să renunţe la cele 18 luni de contract pe care le mai avea vedeta, în care ar fi fost foarte critic cu preşedintele SUA.
Opt milioane de dolari este compensaţia pe care conducerea televiziunii americane CNN i-a oferit-o realizatorului emisiunii “Lou Dobbs Tonight”, în care preşedintele Barack Obama era criticat seară de seară. Preţul plătit pentru demisie a fost considerat echitabil pentru păstrarea unor relaţii cordiale cu Casa Albă. care se află “în război” cu jurnaliştii ostili lui Obama. Potrivit unei surse a cotidianului The New York Post, mai marii CNN “voiau să scape de el” de mai multă vreme, însă demisia a survenit numai după mai multe certuri publice între vedeta postului şi directorul Jonathan Klein.
Acesta din urmă i-a reproşat lui Dobbs că promovează un tip de jurnalism militant, că se plasează în poziţia de adversar făţiş al lui Obama. Aproape la fiecare ediţie a “Lou Dobbs Tonight”, politici ale liderului SUA (precum poziţia sa în privinţa imigraţiei) sunt aspru criticate, dar atacurile nu se opresc la atâta. Dobbs a susţinut pe post aceeaşi idee cu a unor mass-media apropiate de republicani şi acuzate de “conspiraţionism” – anume că preşedintele SUA nu s-ar fi născut în Hawaii, aşadar nu ar fi avut dreptul să candideze. Klein ar dori ca CNN să adopte o poziţie neutră, prin care să se distanţeze de celelalte două mari televiziuni de ştiri din SUA, adesea acuzate de “partizanat”: Fox News (conservatoare, apropiată de Partidul Republican), respectiv MSNBC (liberală, apropiată de democraţi).
“Neutralitatea nu este stilul meu de a fi”
“Am încercat să mă acomodez modului lor de lucru cât de bine am putut, dar, aşa cum spun de mulţi ani, neutralitatea nu este stilul meu de a fi”, a declarat Louis Carl “Lou” Dobbs (64 de ani), după anunţarea oficială a demisiei. El a acceptat imediat oferta lui Klein de a-i achita opt milioane în schimbul demisiei, în locul celor 12 milioane pe care le-ar fi primit dacă ar fi continuat să lucreze pentru CNN în cele 18 luni de contract rămase.
Dobbs nu a comentat neînţelegerile cu Klein şi a apreciat deceniile petrecute la CNN drept o activitate “plăcută, prietenoasă şi profesionistă” şi a precizat că este liber să se alăture unei alte televiziuni.
Casa Albă, în război cu jurnaliştii
Aflat la Beijing, Obama nu s-a sfiit să facă aluzii privitoare la respectarea dreptului la libera exprimare de către autorităţile chineze.Se pare că tocmai la Casa Albă se află nişte colaboratori care se împacă foarte greu cu ideea că Obama nu mai este răsfăţatul mass-media, ca în campania din 2008. Teme precum indecizia preşedintelui privind suplimentarea trupelor din Afganistan ori situaţia dramatică a economiei sunt frecvent în atenţia mass-media, dar planurile sale de reformă în sănătate sunt cel mai criticate. Chiar directoarea de comunicare de la Casa Albă, Anita Dunn, ameninţa că “îi va trata ca pe nişte adversari” pe cei care se opun planurilor de reformă, cu trimitere directă la televiziunea Fox News
Bogdan MUNTEANU
sursa: gandul.info
Adauga comentariu