Politică

Clasa mijlocie rurală este distrusă deliberat. Cazul Napolact

big_7b605e88a5b102d95c09958a5a1cc05bFriesland Campina (Napolact), al treilea producător de lactate la nivel mondial, își duce mai departe seria de măsuri prin care continuă distrugerea fermierilor din Ardeal. Pretenția lor, care a fost adusă la cunoștința fermierilor in mod ironic de pe data de 1 aprilie, este ca fiecare fermă să le predea minimum 500 de litri pe zi. Mai ales iarna şi la începutul primăverii, producţia de lapte este substanțial mai mică, astfel că zeci de producători care puteau să predea doar 3-400 de litri/zi au fost nevoiţi să-şi arunce laptele. Pagubele sunt greu surmontabile și multi proprietari se gândesc sa-și închidă fermele.

Deja firma olandeză care operează la noi sub sigla Napolact a închis câteva fabrici (cea mai celebra fiind cea care făcea brânză de Huedin şi cea de la Năsal, singură brânză cu mucegai roşu din lume), iar pretenţiile absurde ale UE asupra igienei laptelui au făcut că ţăranii care aveau doar câteva vaci să renunţe la ele. Acum atacul este asupra fermelor. A început încă din anul trecut, când Friesland a preferat să cumpere lapte din Ungaria. Acum au fost închise și centrele de colectare.

Numai fermele-gigant mai au şanse de supravieţuire, însă acestea au un impact asupra mediului natural şi asupra afacerilor din acea zona absolut dezastruos, iar produsul (laptele în acest caz) este de proastă calitate.

În acest timp, țările bogate ale UE subvenționează masiv litrul de lapte, care vine pe piață cu un preț ceva mai mic decât cel autohton.

Colonia este bună exclusiv ca piață de desfacere.

Politica multinaționalelor/concernelor de a distruge întreprinderile/fermele mici și mijlocii, precum și a UE (BE, FMI) de a termina cu țărănimea, au fost susținute la noi de TOATE guvernele României, cărora le este imposibil să iasă din paradigma neoliberală, care s-a dovedit catastrofala în toată lumea.
România rurala, aproape jumătate din populația tarii, este trădată și decimată deliberat de o clasă politică trădătoare și ignorată de “elite” iresponsabile, rupte de realitate.

Autor: Iulian Capsali

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Ce facem, cand ii scoatem pe toti dusmanii din tara, si cand le punem strangu’n gat la tradatori?

  • Articolul de mai sus este scris de Iulian Capsali, ipochimen ce se autopromovează de fiecare dată pe seama celor nouă copii. E admirabil să ai o familie mare, dar să te recomanzi de fiecare dată pornind de la aceasta e cam penibil.

    Câte ore pe zi să câte zile pe săptămână munceşte acest individ ţinând cont că alocă o mare parte a timpului pentru statul pe Facebook până la două-trei ore după miezul nopţii în el de fel de discuţii ? Cine-l finanţează pe acest specimen cu apucături de-a dreptul simptomatice ?

    De ce acest derbedeu nu face publică reţeta prin care poţi avea o familie numeroasă şi în acelaşi timp să poţi avea atât de mult timp liber ? Poate mai sunt şi alţii care doresc să ştie cum pot avea măcar 4-5 copii şi în acelaşi timp să-şi poată petrece viaţa pe FB.

  • Poate ca aveti o problema cu cel care scrie acest articol. Dar asta u face ca articolul sa fie mai putin adevarat sau problema sesizata sa fie mai mica!!! Din pacate acesta este adevarul!
    Si in plus, pentru ca sa vina si “cirasa de pe tort” Napolactul- firma mai mult ungureasca, a inteles ca in Cluj sanu mai colecteze lapein wee-end.
    Adica de ce nu ar da fermierii ordin vacutelor sa se atina de vinery pana luni :)
    Este bine totusi cain timp ce la Cluj se disponibilizeaza masiv, la Tragu Mures s-a mutat tot ce se putea muta din activitatea Napolact.Poate ca o sa ii spuna Mureslact. Sau variante in limba maghara.

  • La fel s-a intamplat si cu industria din Romania, va disparea tot ce face concurenta companiilor din UE, asta e capitalismul, dupa 25 de ani inca tot nu v-ati prins?