Politică

Cine răspândește #fakenews ?

În această perioadă agitatissimă putem vedea și cine răspândește așa-zisele „fake news”, adică „știri false”, în spațiul public românesc. Sigur, metoda pe care o propunem mai jos nu e infailibilă și nu îi vizează pe toți răspândacii, ci doar pe o mână dintre ei. Dar să vedem despre ce e vorba.

fake-news-invasion

Ieri a fost dat publicității un sondaj de opinie realizat în perioada 7-11 februarie de ISSPOL la cererea câtorva ONG-uri implicate în organizarea protestelor din Piața Victoriei. Sondajul privește chestiuni de actualitate, inclusiv opțiunea de vot și pe cine vede populația ca fiind vinovat / -ți de actuala criză politică. Probabil din cauză că rezultatele erau mai mult decât neconvenabile celor care au comandat sondajul, ele au fost prezentate într-o formă un pic „prelucrată”, adică:

– la întrebarea privitoare la intenția de vot au fost incluse și răspunsurile celor care au zis că „nu știu / nu răspund”, astfel încât opțiunea de vot pro-PSD era de numai 31%:

16730583_10154279175728244_4582253300147114537_n

– la întrebarea privitoare la „vinovații” de tensiunea politică de acum, la răspunsul „coaliția de guvernare” au fost băgați la grămadă Liviu Dragnea, guvernul, Min. Justiției, fostul ministru Iordache, astfel încât pe primul loc iese la mare distanță această nebuloasă numită „coaliția guvernamentală”, cu 52%,  și pe locul al doilea președintele Iohannis, cu 28%:

16708645_10154279175528244_4147766649093883109_n

Cum ar trebui să citim cifrele

Privind mai atenți cifrele observăm, așadar, că, de fapt, intenție de vot nu au prezentat decât 59% dintre respondenți, iar dintre aceștia:

– 52,5% ar vota PSD (nicidecum … 31%);
– 28,8% ar vota PNL;
– 11,8% ar vota USR;
– 3,3% ar vota ALDE;
– 1,7% ar vota PMP.

Așadar, PSD-ul nu doar că nu a scăzut în preferințele electoratului, ba dimpotrivă, a crescut masiv. De asemenea, un alt mare câștigător este PNL-ul, în timp ce „câștigul” USR este în marja de eroare. Pe scurt, alianța PSD+ALDE ar fi votată de cca. 55% din electorat (în creștere față de 11 decembrie) în timp ce o eventuală alianță PNL+USR ar fi votată de cca. 40% aflându-se, de asemenea, în creștere, dar tot insuficient pentru a putea guverna. Marele perdant al tensiunii politice pare a fi … PMP-ul, ceea ce este explicabil, dată fiind ambiguitatea cu care Traian Băsescu, figura cea mai vizibilă a acestui partid, s-a poziționat față de proteste. Traian Băsescu nu poate câștiga votanți de la stânga și pare să-și fi pierdut, din cauza ambiguității, și bruma de votanți de dreapta care l-au făcut să se salte, la limită, peste pragul electoral în 11 decembrie. Absența UDMR din acest sondaj nu trebuie să ne sperie, nu invalidează câtuși de puțin seriozitatea sondajului. N-are rost să complicăm prea mult explicațiile.

În concluzie, din punct de vedere jurnalistic un titlul corect atașat unei știri care comenta acest sondaj ar fi trebuit să sune cam așa:

– „PSD – neafectat de proteste”
– „PSD își domină adversarii în ciuda protestelor din ultima vreme”
– „PSD tot ar câștiga detașat alegerile, în ciuda gafei cu ordonanța”
– etc.

Să ne uităm și la întrebarea cealaltă. În slide-ul prezentat, într-un colțișor, sub forma unei note, observăm și cum au fost împărțite procentele din oala mai mare numită „coaliția de guvernare”: Liviu Dragnea – 24%, guvernul – 12%, alianța PSD-ALDE – 12%, Ministerul Justiției – 4%.

Cu alte cuvinte, dacă ar fi să facem clasamentul defalcat al tuturor factorilor luați în considerare, el ar arăta așa:

Vinovatul #1. Klaus Iohannis 28%
Vinovatul #2. Liviu Dragnea 24%
Vinovatul #3. Guvernul 12%
Vinovatul #4. Alianța PSD-ALDE 12%

Cu alte cuvinte, dintre toți cei care au o opinie, mult peste jumătate (57,7%) îi văd ca principali vinovați strict pe doi indivizi: Klaus Iohannis și Liviu Dragnea, cu ceva mai multe procente pentru Klaus Iohannis (dacă ponderăm ar fi peste 31% dintre cei care au o opinie).

Și în acest caz am putea să ne imaginăm cum ar trebui să sune titlurile articolelor în cazul unui jurnalism responsabil:

– „Iohannis și Dragnea – principalii vinovați pentru tensiunea politică”;
– „Iohannis indicat drept principalul vinovat pentru tensiunea politică, urmat la mică distanță de Dragnea”;
– „Românii cred că Iohannis și Dragnea ar trebui să îngroape securea războiului pentru ca tensiunile politice să ia sfârșit”;

Și acum să vedem cine răspândește știri false. QUALITY NEWS = FAKE NEWS.

În concluzie, ținând cont de demonstrația de mai sus, hai să vedem acum cine răspândește știri false în spațiul public:

– Hotnews: Sondaj independent: PSD este cotat cu 31%
– Realitatea.net: Sondaj independent: PSD este cotat cu 31% (probabil la fel de deontologic s-au comportat și pe sticlă)
– Ziare.com: PSD scade masiv în sondaje, ALDE n-ar mai intra în parlament
– Știri de Cluj: „PSD scăzut mult… opoziția nu urcă” (ba tocmai, că a urcat, dar nu suficient)
– Români Buni: PSD s-a prăbușit (de la 45% la 52%, da, halal prăbușire)
– Gândul.info: „31% au răspuns, însă, că ar vota cu PSD (faţă de un procent de aproximativ 45% obţinut în ultimele alegeri…)” (‘ai nu, zău…)
– KanalD: „PSD scade masiv în sondaje
– Republica.ro: „Dacă mâine ar fi alegeri PSD ar obține 31%” (da, și Partidul Nehotărâților 41%)
– Aktual24: cică „PSD a pierdut 15%” (mai treceți pe la clasele primare, tovarăși, să învățați adunarea și scăderea…)
etc. etc. etc.

Spre cinstea lor, nu am putut include (încă) pe lista asta „Libertatea”, „Cancan” sau „Wowbiz”, care s-ar putea să fie niște surse de știri mai credibile decât Hotnews et alii (ejusdem farinae). De unde putem trage concluzia că în jurnalismul românesc QUALITY NEWS = FAKE NEWS.

Autor: Lucian Sarbu

Sursa: Argumente si fapte

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Ce hazliu! Daca 41% din cei intrebati nu raspund, acest autor aiuritor doreste sa-i dea complet la o parte (sa se duca in Australia, de exemplu) numai ca sa iasa PSD cu 52% !!! Adica, mai pe romaneste, cine nu vrea sa-si mai dea votul in favoarea masei de hoti care s-au grupat in “partide” – este un non-cetatean, un zero statistic! Nu ma pot opri din ras !!!!!!!!!!!!!!!