Politică

Cine ingroapa pe cine?

25-taxe-shutterstock-24-465x390Este cat se poate de oficial. Presedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului Codul Fiscal. Asa prognozam ieri ca se va intampla. Replica lui Victor Ponta a fost dura. Atat la adresa lui Iohannis, cat si la adresa liberalilor. „Sa le fie tarana politica uşoara”, le-a transmis acesta. Pana una-alta, singurii care nu au reactionat oficial sunt liberalii. Incurcatura in care se gasesc este intr-adevar mare. Cum vor rezista la acest exercitiu, extrem de dur, de dresura, la care i-a supus presedintele?

PNL, cel putin in mod oficial, avea patru variante de reactie, imediat dupa ce Administratia Prezidentiala a transmis comunicatul privind respingerea noului Cod Fiscal. Liberalii puteau sa anunte ca se raliaza pozitiei presedintelui si ca au comis o mare eroare atunci cand au sustinut, in Parlament, importantul act normativ. Doi: Puteau sa explice faptul ca, intre momentul in care au votat in Parlament si cel de azi, au avut loc evenimente importante in Uniunea Europeana, generate de ultimele episoade ale odiseei grecesti. Si ca, schimbandu-se datele problemei, atat presedintele, cat si PNL, din ratiuni de interes national, nu mai sustin modificarile aduse Codului Fiscal, pentru ca ele ar putea pune in pericol stabilitatea financiara a tarii. Trei: PNL putea declare ca se abtine sa faca un comentariu, pana cand nu va avea loc o analiza a situatiei create, in interiorul staff-ului sau politic. In fine, patru: PNL putea declare ca va sustine, in continuare, noul Cod Fiscal, fiind consecvent cu votul dat in Parlament si in dezacord cu pozitia presedintelui. Alta varianta de reactie, cat de cat rationala, nu exista. Si, totusi, PNL a ales a cincea cale.

Al cincilea tip de reactie este un autogol pentru Partidul National Liberal. La cateva minute bune dupa ce opinia publica a luat cunostinta de comunicatul oficial emis de Palatul Cotroceni, in care Klaus Iohannis oferea intreg setul de explicatii si de rationamente care l-au condus la decizia luata, PNL a adoptat politica strutului. Purtatorul de cuvant PNL, domnul deputat Ionut Stroe, a facut-o pe niznaiul. Si nu in nume propriu. Ci in numele intregului partid. El a declarat ca asteapta impreuna cu intregul partid, pentru a se putea exprima, punctul de vedere al Palatul Cotroceni. Ignorand, cu desavarsire, faptul ca aceasta pozitie fusese deja exprimata. Pentru a-i intinde o mana de ajutor lui si Partidului National Liberal, a fost necesar ca, dupa distribuirea documentului oficial, Administratia Prezidentiala sa revina, de data asta printr-un printing, pentru a dat citire respectivului comunicat. Te doare capul!

Cum este posibil ca PNL sa nu aiba niciuna dintre reactiile rationale in raport cu o problema reala, de mare importanta, pentru natiunea romana? De ce a dat PNL in balbaiala? Pentru a incerca o explicatie, cat de cat plauzibila, a buimacelii din PNL, singurul demers logic ar fi sa prezumam – fara a avea insa nicio informatie sau proba in acest sens – ca presedintele Klaus Iohannis a inchis de cateva zile telefonul. A taiat firul scurt cu PNL. Moment in care, partidul s-a dezechilibrat. Simtindu-se ca un om usor turmentat, cu ochii legati, si obligat sa alerge pe sarma. Pacat! Strategii PNL, chiar fara vreun telefon scurt pe linia Cotroceni, ar fi trebuit sa observe ceea ce au observat, de cateva zile, mai multi analisti. Si anume ca, actul normativ pe care l-au votat in Parlament este in pericol. Si daca nu ar fi suferit de orbul gainii, atunci ar fi fost capabil acest partid sa elaboreze o strategie de raspuns.

Deci Klaus Iohannis a ingropat, pana una-alta, noul Cod Fiscal. Ingropand, in acest fel, una dintre cele mai importante initiative ale Guvernului Ponta. Iar PNL s-a ingropat pe sine.

Autor: Sorin Rosca Stanescu

Sursa: Sorin Rosca Stanescu Blog