Analize și opinii Politică

Cine detine cu adevarat Romania

Scandalul telegramelor diplomatice americane dezvaluite de WikiLeaks a ajuns in Romania. Intr-o serie de telegrame ale ambasadei SUA la Bucuresti, datate 2006- 2009, diplomatii americani fac o radiografie dura realitatilor romanesti, remarcand impletirea simbiotica a politicului cu economicului.

Una din cele mai spectaculoase lecturi o constituie documentul intitulat “Banii sau politica: cine detine cu adevarat Romania?”. Acesta face o clasificare a “oligarhilor” romani, din care fac parte nume binecunoscute, precum Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vintu, Ioan Niculae, Gigi Becali. Clasamentul baronilor locali ii numeste pe Atilla Verestoy, fratii Micula, Ion Tiriac si Adrian Nastase.

WikiLeaks: Topul oligarhilor romani, in viziunea ambasadei SUA

Intre-un rezumat al documentului, plasat la inceputul acestuia, consilierul politic al ambasadei americane, Theodore Tanoue, spune ca, dupa 1989, “un mic grup de indivizi ce aveau legaturi cu regimul post-comunist si/sau omniprezenta Securitate”.

“In timp ce zeci de baroni regionali au aparut dupa 1989, un mic grup de oameni cu foarte multa putere continua sa exercite o influenta semnificativa asupra politicii din Romania”, continua analiza, publicata deHotnews.

“Nici unul dintre acestia nu este legat exclusiv de un singur partid, chiar daca unii dintre ei chiar sunt membri ai unor formatiuni politice”, subliniaza diplomatul american.

Tanoue precizeaza ca multi dintre oligarhii si baronii romani au legaturi subterane cu fosti ofiteri de securitate sau cu persoane din actualele servicii secrete si-si promoveaza propriile interese prin trusturile media pe care le detin.

Documentul a fost intocmit de absolventul Universitatii Indiana, Jeremy Stewart, in practica pe perioada verii in cadrul Sectiunii Politice a Ambasadei, si semnat de Mark Taplin, adjunctul ambasadorului SUA.

Cinci oligarhi romani si averile lor

Topul incepe cu Dan Costache “Dinu” Patriciu, care “practic controleaza esaloanele superioare din PNL si are o mare influenta asupra actualei puterii”, “are o legatura stransa cu fostul premier Adrian Nastase, persoana care detinea puterea atunci cand Patriciu a cumparat compania Rompetrol de la stat”.

Intr-o interventie telefonica la Realitatea Tv, Patriciu a comentat: “In ceea ce ma priveste, relatia cu politica nu numai ca nu mi-a folosit, dar m-a si impiedicat in viata de afaceri”, si “n-am donat sume partidelor, ci oamenilor”.

Patriciu este urmat de Dan Voiculescu, “declarat oficial un colaborator al Securitatii ce avea numele de cod “Felix”, dezvaluire ce l-a impiedicat sa detina functia de vice-premier”. “Pozitia sa din era comunista ca manager al unei companii sub acoperire a Securitatii sugereaza ca el era un ofiter cu grad inalt, nu doar un colaborator… Lui Voiculescu ii lipseste un program politic clar sau o ideologie si isi conduce partidul in mod oportunist… George Copos, un aliat al lui Voiculescu din Partidul Conservator si vice-premier are o avere de 420 de milioane de dolari si este de aceeasi factura ca si Voiculescu, desi averea sa a fost dobandita in principal pe baza industriei hoteliere”.

Sorin Ovidiu Vintu este mentionat pe locul trei al topului, iar acesta “nu are legaturi directe cu un singur partid politic, alegand, in schimb, sa le influenteze pe toate”. “Practicile sale de afaceri sunt controversate, si sunt, probabil, de natura infractionala”.

Ioan Niculae “intretine relatii bune cu toate partidele mari si guvernele anterioare, desi in trecut el era vazut ca unul dintre marii sponsori ai PSD. Inainte de 1989, Niculae ar fi actionat ca ofiter al Securitatii. Astazi, el detine cea mai mare companie agricola (InterAgro Group) precum si o companie de asigurari de top (ASIROM)”.

Pe locul cinci, George “Gigi” Becali, “al doilea cel mai popular politician din Romania dupa presedintele Traian Basescu”. “Se spune ca averea lui Gigi Becali provine din afacerile cu ovine ale tatalui sau de pe piata neagra care aduceau beneficii agentilor de Securitate, responsabili cu monitorizarea lui in perioada exilului din cauza asocierii lui cu Garda de Fier”.

WikiLeaks: Becali, cel mai popular politician roman, dupa Basescu

“In 2004 intr-un interviu dinainte de alegeri, Becali a recunoscut ca a primit aproximativ 150.000 de dolari de la familia sa atunci cand regimul lui Ceausescu a cazut. Dupa ce a lucrat in afacerea familiei de comert si iaurt in perioada comunista, Becali a inceput sa isi mareasca averea in 1990 exportand in Turcia camioane pline cu rulmenti cu bile, marfa care se pare ca ar fi fost furata, si importand blugi de proasta calitate de la un furnizor din Istanbul. Totusi, cea mai mare parte a averii sale provine din tranzactii imobiliare eficiente, unele dintre ele suspectate de manipulari dubioase din interior”, continua documentul, care mai apreciaza averea lui Becali la 950 de milioane de dolari in 2006.

Baronii locali, cu averi uriase

Ambasada SUA incepe topul baronilor locali cu Attila Verestoy, despre care, “in aprilie 2007, cotidianul Atac a publicat acuzatiile unui fost ofiter de Securitate, potrivit caruia Verestoy fusese recrutrat de catre Securitate in orasul sau natal, Odorheiul Secuiesc, in ciuda unei decizii din Octombrie 2006 ale CNSAS care indica ca Verestoy nu colaborase cu Securitatea”. “El a fost, de asemenea, implicat in cateva scandaluri politice… Averea sa este estimata la aproximativ 1,5 miliarde de dolari in 2006”.

Viorel si Ioan Micula, “adesea mentionati ca fratii din Bihor”, ii urmeaza lui Verestoy Attila. “Desi activi in afacerile media si hoteliere, ei se identifica cel mai mult cu grupul European Drinks & Food, companie cu o veche notorietate de practici de business dubioase si care a apelat in trecut la manipulare politica si economica pentru a obtine o pozitie avantajata pe piata (conform telegramei de referinta A). Fratii Micula se pare ca au legaturi cu toate partidele mari in Bihor…Averea lor neta a fost estimata la circa 770 milioane de dolari in 2006”.

Iulian Dascalu, “Regele Mallurilor”, “are de asemenea legaturi cu justitia, cu SRI-ul si cu Securitatea, fosti oficiali de rang inalt din toate acestea lucrand acum ca directori sau avand legaturi cu compania sa. Averea sa neta este estimata la aproximativ 120 milioane de dolari”.

Ion Tiriac “nu are legaturi oficiale cu niciun partid, desi este cunoscut ca a avut relatii apropiate cu PSD si cu fostul premier Adrian Nastase. In ciuda acestor legaturi, el mentine relatii bune cu toate guvernele si partidele si, spre deosebire de alte personaje, are o reputatie publica relativ pozitiva”.

Cu toate acestea, scrie Ambasada SUA, “dupa ce fiul sau a fost arestat pentru trafic de droguri, Tiriac este mentionat ca si-ar fi folosit banii si puterea pentru a curata numele fiului sau, avand ca rezultat o investigare a procurorilor de caz de catre fostul ministru al Justitiei Monica Macovei. Alta controversa, in 2005, a implicat uciderea ilegala de mistreti de catre vanatori invitati in Romania de Tiriac. Averea sa este estimata la aproximativ 1,5 miliarde de dolari in 2006”.

In fine, Ovidiu Tender, “un personaj legat de Securitate care si-a construit averea in afacerile cu petrol si a inselat guvernul roman cu circa 93 de milioane de dolari inainte de a fi trimis temporar dupa gratii, este exemplul perfect de fost ‘oligarh’ a carui influenta pare sa fi scazut ca urmare a unei investigatii DNA si a pierderii de sprijin politic”. “Averea neta a lui Ovidiu Tender este estimata la aproximativ 190 de milioane de dolari in 2006”.

Documentul se incheie cu un scurt comentariu, anume ca “jocul banilor si politicii in Romania este consistent, insa nu este static”.

“Influenta ‘Baronilor Locali’ s-a schimbat dupa alegerile din 2004 si dupa schimbarea guvernului din aprilie 2007. Nici ‘oligarhii’ romani nu au garantata o prezenta continua pe scena politica romaneasca, zguduita de presedintele Basescu care le-a oferit spate politic procurorilor de la DNA sa ancheteze coruptia la nivel inalt”.

Taubman, ingrijorat de influentele rusesti asupra oligarhilor

Ambasadorul american la Bucuresti, Nicholas Taubman, isi exprima ingrijorarea, in 2007, intr-o telegrama adresata adjunctului secretarului de stat pe probleme europene, Daniel Fried, in privinta influentei rusesti asupra oligarhilor romani.

“De asemenea, este ingrijoratoare marirea influentei oligarhilor din Romania si rolul lor ca unealta a intereselor rusesti”, scrie Taubman.

WikiLeaks: Oligarhii din Romania, uneltele Rusiei

Intr-o alta telegrama, Taubman preciza ca absenta presedintelui “Basescu pro-american din CSAT lasa loc producerii de actiuni daunatoare”. Acesta scria ca interesele Statelor Unite pot fi afectate de aceasta evolutie.

“Sunt semne care indica cresterea influentei oligarhilor influentati de Rusia pe probleme de politica energetica si energetica; dand inapoi in lupta anticoruptie si o derapare din ce in ce mai rapida a politicilor euro-centrice”, mai scrie ambasadorul american.

Ce jurnalist roman a furnizat informatii americanilor?

Dupa cateva zile de suspans, telegramele SUA dezvaluie identitatea ziaristului care a furnizat informatii privind societatea romaneasca. Intr-o telegrama din 2007, diplomatii americani relateaza o intalnire cu Bogdan Chirieac, pe atunci redactor-sef al cotidianului Gandul. “Chirieac a sustinut ca problemele cu bautura ale presedintelui s-au inrautatit”.

Bogdan Chirieac a mai relatat ca Vasile Dancu ar fi creierul din spatele operatiunii de suspendare a presedintelui si ca mogulii media se coordoneaza activ cu liderii opozitiei pentru campania de suspendare, iar Dinu Patriciu doreste sa-l ingenuncheze pe Traian Basescu.

“El a relatat ca directorul de comunicare Adriana Saftoiu a fost mustrata de presedinte pentru ca a dezvaluit jurnalistilor ca fosta sefa de cabinet si consiliera pe probleme politice Elena Udrea petrece ore in sir cu Traian Basescu in spatele usilor inchise. Doar cele mai puternice figuri din Partidul Democrat al lui Basescu, in special Ministrul de Interne Vasile Blaga si Ministrul Apararii Sorin Frunzaverde pareau sa aiba puterea sa tina partidul unit”.

“Chirieac, un apropiat al lui Geoana si a altor membri ai PSD, a vorbit in termeni pozitivi de rolul important a lui Geoana, subliniind ca, in sfarsit, liderul PSD si-a intrat in ritm ca figura politica si comunicator”, continua telegrama.

Procurorul Nastasiu le-a citit diplomatilor dintr-un dosar care ii mentiona pe Patriciu si Hayssam

Fostul procuror Ciprian Nastasiu le-a citit oficialilor americani dintr-un dosar in care Dinu Patriciu si Omar Hayssam erau investigati pentru importuri de petrol din Irak si spalare de bani, sustine sursa citata.

Intr-o telegrama din 2006, este relatata intalnirea dintre purtatorul de cuvant al Parchetului General de la acea vreme, Robert Cazanciuc, procurorul Ciprian Nastasiu si un reprezentant al ambasadei SUA. “Citind din dosar, Nastasiu a descris o operatiune condusa de Patriciu si Hayssam, din 2001-2004, care a implicat 25.000 de tone de petrol, certificate de origine false si spalare de bani in cel putin trei tari”.

“Desi nu a dat detalii, Nastasiu a declarat ca Patriciu si Hayssam sunt suspectati de implicare in traficul cu arme in legatura cu importurile de petrol din Irak”.

Basescu si FBI

In 2006, dupa vizita efectuata de directorul FBI Robert Muller in Romania, diplomatii americani scriau, intr-o telegrama secreta, ca “Basescu a comentat ca si el simte ca relatia poate fi extinsa si a subliniat ca ar dori sa vada o prezenta FBI in Romania la fel de robusta ca cea a CIA”.

Intalnirea directorului FBI cu premierul Tariceanu a prilejuit “surprinderea” prim-ministrului roman, la auzul vestii ca 90% din fraudele informatice care afecteaza site-ul e-Bay isi au originea in Romania: “Surprinderea lui Tariceanu a fost evidenta cand directorul a raportat ca 90% din criminalitatea informatica pe e-bay provine din Romania si ca Pay-Pal nu mai doreste sa faca afaceri cu Romania.”

In schimb, la intalnirea dintre directorul FBI si directorul SRI George Maior, acesta din urma a atras atentia asupra influentei rusesti din Romania: “Maior a indicat ‘interesul si influenta ruseasca asupra Romaniei aflate in crestere’ drept una din prioritatile securitatii interne ale Romaniei in viitorii ani, in special in domeniul energiei. O a treia prioritata a fost dezvoltarea de noi capacitati de a combate crima organizata notand ca ‘factorul rusesc’ este foarte prezent in crima organizata din Romania”.

Vizita lui Geoana la Moscova

Relatia lui Mircea Geoana cu Rusia constituie subiectul unei telegrame a ambasadei SUA din 2009.

“Un si mai mare mister este modul cum abordeaza Geoana Rusia. Geoana l-a criticat public pe Basescu pentru o pozitie prea dura fata de Moscova, cu argumentul ca Guvernul Romaniei trebuie sa nu permita ca disputele din politica externa pe anumite subiecte sa impiedice un dialog pe alte chestiuni. Desi Geoana se confrunta cu critici dupa dezvaluirea a doua vizite secrete la Moscova in 2009, campania sa n-a fost afectata de subiect. Calatoria cea mai recent dezvaluita a implicat faptul ca Geoana s-a dus la Moscova cu avionul oligarhului Sorin Ovidiu Vantu”, se arata textul acesteia.

Intr-o alta telegrama, tot din 2009, an electoral in Romania, americanii ii creioneaza portretul lui Geoana, caruia “criticii ii reproseaza … schimbarile dese de pozitie, populismul, indecizia si lipsa de substanta… Fostii asociati ii critica natura ranchiunoasa (incercand sa-i inlature pe majoritatea rivalilor politici interni), ambitia excesiva si lipsa de loialitate. Pentru unii, este un hibrid neplauzibil intre mecanica de tip american si flexibilitatea morala romaneasca.

Cu doi ani inainte de acest moment, Geoana se prezenta ambasadorului SUA drept “viitorul prim-ministru” si anunta ca va face o intelegere cu Basescu pe sase ani.

Geoana, doua intalniri cu Basescu inainte de suspendare – “Viziunea mea este mai mare decat a lui Basescu”

In 2007, ambasada SUA scria ca Mircea Geoana le-a marturisit diplomatilor americani ca s-a intalnit de doua ori in secret cu Basescu inainte de suspendarea din 2007 si ca partidul “l-ar omori” daca afla.

WikiLeaks: Geoana – “I am number one in Romania today”

“El a inceput prin a declara ca si-a dat toata silinta sa gaseasca o solutie amiabila prin care sa nu se ajunga la suspendarea presedintelui Basescu”, iar negocierile s-au concentrat pe trei teme majore, “inclusiv o intelegere ca PSD sa renunte la actiunea de suspendare a presedintelui in schimbul unor scuze publice din partea presedintelui, in care sa spuna ca – fiind bine intentionat – actiunile sale au intrecut, poate, masura; presedintele ar mai fi trebuit de asemenea “sa garanteze” ca a auzit mesajul Parlamentului si sa promita sa implice Parlamentul intr-un mod pozitiv.”

“Ultima parte a intelegerii, potrivit lui Geoana, ar fi fost acceptarea unui “Mare Proiect National”, care sa includa un efort de revizuire a constitutiei, introducerea votului uninominal, descentralizarea functiei publice, un plan accelerat de investitii in autostrazi, infrastructura si de crestere a capacitatii de absorbtie a fondurilor UE”.

Potrivit telegramei, “Geoana a adaugat ca este de departe mai bun decat oricare alt expert in probleme de politica externa din cabinetul Tariceanu si ca doreste sa-si puna expertiza in slujba Romaniei.

Geoana a fost citat, in mai multe telegrame, cu cateva fraze memorabile: “A precizat ca i-ar fi mult mai usor sa se relaxeze avand telecomanda guvernului in mana”, “Sunt numarul unu in Romania astazi, si sunt indreptatit sa-mi folosesc puterea”, si “Viziunea mea este mai mare decat a lui Basescu”.

Geoana: Un amalgam de informatii culese din diverse surse deschise, din presa romaneasca

Mircea Geoana a negat, prin telefon, la Antena3, ca ar fi mers cu avionul lui Vintu. Acestea sunt ” informatii tipice intoxicarii din partea statului roman. Cine putea sa-i spuna americanului? Este evident ca a fost servit. Cand scrie ambasadorul american, este o informatie oficiala. Cand scrie un stagiar din ambasada, este o informatie colaterala”, a comentat Geoana textul telegramei.

Basescu despre cazul Nastase: “Nu ma faceti sa dau drumul la dosare”

O telegrama din 2009, intitulata “O furtuna perfecta: coruptia, statul de drept si reforma justitiei se afla in prim-plan in Romania”, relateaza o replica interesanta, atribuita presedintelui Basescu, cu ocazia unei intalniri de la Cotroceni pentru a aproba un plan de actiuni care sa trateze reformele din sectorul justitiei. “Geoana si alti PSD-isti s-au plans ca dosarul Nastase este politic. Basescu ar fi replicat taios: ‘Nu ma faceti sa dau drumul la aceste dosare in public – fiecare dintre plangerile penale impotriva lui Nastase sunt de la oameni din partidul vostru, nu al meu'”.

Intr-o alta telegrama din 2009, oficialii americani relateaza o intalnire cu seful DNA, Daniel Morar, care a anuntat ca “ar trebui sa ne asteptam curand la inculpari ale unor persoane din DGIPI si DGA care au fost implicate intr-o serie de activitati de politie politica, inclusiv activitati de interceptari telefonice si de supraveghere. Aceste incalcari ale dreptului la viata privata au avut loc in ciuda faptului ca nu se desfasurau adevarate urmariri penale. Mai degraba, oamenii au facut acest lucru cu scopul de a obtine avantaje personale sau pentru a obtine informatie pentru a-i santaja pe altii. A fost socant ca, chiar si la doua decenii dupa disparitia regimului comunist, multe practici vechi continau inca. ‘Putem dovedi asta’, a adaugat el”.

Georgian Pop despre “persoanele proaste si lacome”

Deputatul PSD Georgian Pop face subiectul unei telegrame a ambasadei SUA din 2008. Acesta a povestit despre planurile PDL si PSD de formare a noului guvern de coalitie dupa alegerile recent incheiate: “Pop a confirmat ca o busculada a inceput intre membri PSD pentru a face parte din urmatorul executiv. Multe persoane ‘proaste si lacome’ din partid – in special cele care nu au reusit sa castige posturi in urma alegerilor – sperau sa obtina acces la pozitii si resurse guvernamentale (…) Alaturarea de PDL este ca si cum ai intra intr-o capcana pusa de presedintele Traian Basescu”.

Intr-o alta telegrama din 2008, apare scris ca “Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Energie din Camera Deputatilor si expertul PSD pe tema energiei, a spus oficialilor economici americani ca este ingrijorat de faptul ca Rusia isi foloseste puterea energetica sa manipuleze evenimentele politice din regiune”.

Achizitia de avioane, in mai multe telegrame

Achizitia, de catre Romania, a unor avioane, face subiectul mai multor depese diplomatice.

Este relatata o discutie Traian Basescu – Nicholas Taubman din 2007, in care Basescu i-ar fi spus ambasadorului american ca “atat timp cat va fi presedinte nu va avea loc alegerea unui avion de vanatoare european”.

“Ca raspuns la intrebarea ambasadorului legata de inlocuirea flotei de avioane de vanatoare, presedintele roman a spus imediat ca stia despre curentul de opinie din guvernul Tariceanu care favoriza un avion de vanatoare european in locul scenariului F-16 / JSF pe care Basescu si fostul ministru al Apararii Sorin Frunzaverde l-au sustinut puternic. Basescu a spus ca stie ce incearca sa faca ‘europenii’ si actualul guvern, dar ca atat timp cat va fi presedinte nu va avea loc alegerea unui avion de vanatoare european”.

In 2009, ambasada SUA scria Washingtonului ca “Parlamentarul PSD Georgian Pop le-a declarat consilierilor politici pe 26 februarie ca disputa verbala dintre Mircea Geoana si Ministrul Apararii Stanisoara asupra achizitionarii de avioane de lupta a fost doar o chestiune de ‘imagine politica’ inaintea anului electoral. Geoana este de fapt in favoarea achizitionarii avioanelor americane de lupta F-16, dar a vrut sa obtina niste puncte electorale contrazicandu-l pe Basescu in problema achizitionarii de echipamente militare in timpul unei crize financiare”.

Lazaroiu a aparat scurgerile de informatii din dosarul Noricai Nicolai

O telegrama diplomatica din 2007 nota: “Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu “a aparat tacticile dure ale presedintelui Basescu impotriva Noricai Nicolai, nominalizata la scaunul de ministru al Justitiei (inclusiv scugerea de informatii din dosarul sau personal si cererea la CNSAS pentru o nou opinie daca aceasta ar fi colaborat sau nu cu Securitatea) argumentand ca aceste tactici erau justificate de capacitatea Noricai Nicolai de a face rau sistemului judiciar.

“Lazaroiu a notat ca neajunsurile ei si conflictele de interese (inclusiv legaturi apropiate cu oligarhul Dinu Patriciu) erau un secret deschis in comunitatea judiciara”, se arata in telegrama.

“Lazaroiu a mai spus ca esecul PSD/PNL de a-l da jos pe Basescu in urma cu un an arata ca aceste formatiuni nu vor mai incerca aceasta mutare invocand articolul 95 din Constitutie care se refera la ‘savarsirea de fapte grave’. El a adaugat, totusi, ca in cel mai rau caz, oponentii lui Basescu ar putea urma calea articolului 96 care prevede ‘inalta tradare’, creand un scandal referitor la ‘afaceri externe’. Intrebat daca acest lucru se refera la cazul Haysaam, acesta a dat din cap ca da si a adaugat ca acest caz, desigur, ‘nu are niciun sens'”.

Lazaroiu: Asta fac toti ambasadorii si toata diplomatia face asta

Consilierul prezidential, Sebastian Lazaroiu, a remarcat, la Realitatea Tv, ca telegramele diplomatice americane releva o realitate obisnuita si ca el insusi a purtat discutii cu diplomatii SUA. “Asta fac toti ambasadorii, si toata diplomatia face asta. Probabil ca si diplomatii romani fac asta in tarile in care se afla…Eu am avut dscutii cu consilierul politic de la ambasada SUA, informatii publice pe care le analizam, treceam dincolo de mica birfa din presa. Era un om briliant, absolvent de stiinte politice”.

In ceea ce priveste mentionarea numelui sau intr-o telegrama pe tema suspendarii presedintelui Basescu, Lazaroiu a spus: “Nu era niciun secret, era o campanie de presa in perioada respectiva, care incerca sa-l agate pe presedinte de cazul Hayssam, erau jurnalisti grei, arata clar care era directia- ei voiau sa ajunga la acuzarea de inalta tradare, cu doua treimi din parlament; eu am spus care cred ca e pasul urmator, vazand campania de presa”.

Zona energetica, o tema reluata

In 2006, o telegrama a ambasadei SUA relateaza despre scandalul de spionaj ce i-a avut in centru pe Codrut Seres – ministrul Economiei, Zsolt Nagy – ministrul Comunicatiilor, Stamen Stancev – consultant bulgar si Vadim Benyatov – cetatean american. “Observam, totusi, ca sectorul energetic este in mod traditional unul dintre cele mai intens manipulate si predispuse la coruptie sectoare din economia Romaniei. Grupuri de interese de afaceri romanesti au incercat indelung sa controleze resursele energetice locale intr-o maniera care ar fi adus beneficii multor dinozauri industriali (inclusiv combinatelor chimice si de productie de ingrasaminte) care sunt competitive doar datorita energiei ieftine”, scria atunci ambasada.

“Ceea ce pare clar e ca presedintele Basescu a adoptat o alta linie populista care va avea rezonanta printre votantii romani. Au circulat zvonuri, reluate de Basescu insusi, ca doua dintre cele mai mari companii energetice romanesti, OMV/Petrom si Rompetrol, iau in calcul vanzarea de active semnificative unor companii energetice rusesti. Atat Basescu, cat si Tariceanu au aratat in intalniri private cu oficiali ai SUA ca sunt preocupati de o asemenea posibilitate”.

De asemenea, in 2008, ambasada SUA il citeaza pe Dinu Patriciu spunand ca KMG (KazMunaiGaz) ramane o companie de stat dominata de un dictator: “Presedintele Kazahstanului, Nazarbayev, a trimis cativa tineri kazahi in Marea Britanie si SUA pentru MBA-uri, si cultura lor se imbunatateste. Oricum, a spus Patriciu, KMG ramane o companie de stat dominata de un dictator.

Tot in 2008, ambasada SUA nota ca “Vosganian continua sa sustina relatii mai stranse cu Moscova si a minimalizat public faptul ca Romania plateste unul dintre cele mai mari preturi din Europa pentru importurile de gaze din Rusia”.

Presedintele Romaniei oferea in 2007 Egiptului expertiza in domeniul nuclear

Intr-o telegrama din 2007, intitulata “Presedintele Romaniei ofera Egiptului expertiza in domeniul nuclear”, diplomatii americani scriu ca ambasadorul roman in Egipt, Gheorghe Dumitru, “a spus ca in timpul intalnirii de 45 de minute a presedintelui Basescu cu Mubarak, Basescu a oferit asistenta romaneasca pentru a avansa obiectivele Egiptului in domeniul energiei nucleare. Potrivit lui Dumitru, Basescu i-a spus lui Mubarak ca Romania ar fi dispusa sa ofere pregatire oamenilor de stiinta egipteni in domeniul operarii centralelor nucleare la centrul national de pregatire de la Cernavoda, pe langa oferirea de burse pentru oamenii de stiinta egipteni la departamentul de studii nucleare al Universitatii din Bucuresti”.

Basescu ar mai fi spus ca “va astepta un raspuns formal al Guvernul Egiptului la oferta pe care nu a facut-o publica. Liderul roman a ascultat pozitiile egiptene la problemele regionale, cautand sa puna bazele pentru legaturi diplomatice si economice stranse in Cairo si in regiune. Resursele de gaz si energie sunt prioritare pe lista de posibile schimburi comerciale intre cele doua tari”.

Punctul cel mai de jos din campania prezidentiala a lui Basescu

Intr-o telegrama din 2009, intitulata “PNL il sprijina pe Geoana, izolandu-l si mai mult pe presedintele in exercitiu Basescu”, trimisa la Washington intre cele doua tururi la prezidentiale, se povesteste ceea ce diplomatii americani caracterizeaza drept “punctul cel mai de jos” al campaniei lui Basescu.

“Pentru moment, campania lui Basescu a atins, probabil, punctul cel mai de jos. Intr-una dintre putinele mutari gresite, presedintele in functie l-a determinat pe Antonescu sa se rupa definitiv de el, facand o nepotrivita referire in timpul unei dezbateri la suferinta indelungata si la sinuciderea sotiei lui Antonescu.

“Vicleanul Basescu trece astazi drept unul dintre cei mai abili politicieni de pe scena politica si este cunoscut pentru revenirile sale care ii asigura victorii pe ultima suta. Mai important, dupa retragerea previzibila a PSD din alianta guvernamentala cu PDL, Basescu controleaza intregul aparat guvernamental – inclusiv serviciile secrete – si cu siguranta va profita de orice slabiciune pe care Geoana ar putea sa o aiba. Pentru moment, Geoana nu poate pierde decat daca se petrece ceva neasteptat, dar nimic nu e sigur date fiind neajunsurile lui si abilitatea si tenacitatea lui Basescu”, se mai arata in telegrama.

Hrebenciuc il pregatea pe Titus Corlatean impotriva lui Basescu

O telegrama din 2007 dezvaluie un plan din interiorul PSD de a gasi un candidat suficient de puternic pentru a-l infrunta pe Basescu la prezidentiale, in paralel cu planul de suspendare a presedintelui. Acest candidat ar fi fost Titus Corlatean. “Hrebenciuc a insistat ca are in minte un potential “dark horse candidate” care l-ar putea infrunta cu succes pe Basescu intr-o batalie electorala pentru presedintie”.

“Hrebenciuc a insistat ca presedintele Basescu ar putea pune punct imediat crizei daca ar face o declaratie in favoarea revenirii la stabilitate si relatii pasnice intre presedinte, prim-ministru si Parlament. El a adaugat ca este ideea lui si nu viziunea partidului si ca n-a abordat inca tema cu presedintele PSD Geoana.

Hrebenciuc a spus ca se va intalni cu Geoana pentru a discuta ideea. El a comentat ca, desi a discutat informal cu cativa lideri PD, printre care fostul ministru de interne Blaga, fostul ministru al apararii Frunzaverde si primarul Bucurestiului Videanu, acesti trei lideri PD, fiind in mod clar in relatii incordate cu Basescu, nu s-au dovedit un canal util in sustinerea propunerii sale referitoare la o declaratie din partea presedintelui. El a adaugat ca s-a vazut si cu Elena Udrea, confidenta lui Basescu, la un restaurant, dar ca a fost refuzat”.

Ucrainenii, speriati de o eventuala lipire a R. Moldova de Romania, rezultand Romanova

Ambasada SUA din Kiev observa, in 2007, ca ucrainenii se tem de apropierea dintre Republica Moldova si Romania.

“Ucrainenii au constatat ca politicienii din Republica Moldova, promovand o politica pro-europeana, sustineau tacit intrarea Moldovei in UE prin Romania, cu posibilitatea ca Moldova de la dreapta Nistrului sa se uneasca, eventual, cu Romania, iar stanga Nistrului (Transnistria) sa revina la Ucraina. In loc sa fie absorbita de Romania, Moldova de la dreapta Nistrului s-ar putea uni cu Romania intr-o structura supra-nationala, ‘Romanova'”.

Intr-o alta telegrama, datand din 2009, se arata ca Bogdan Iaremenko, adjunctul sefului sectiei de politica externa a Secretariatului Prezidential, “ne-a spus ca Guvernul Ucrainei este preocupat ca actualul guvern din Romania incearca sa promoveze o politica a ‘Romaniei Mari’ care ar include parti din Ucraina, Ungaria si Moldova. El a concluzionat ca relatiile incordate cu Romania reprezentau o problema serioasa si a spus ca Guvernul Ucrainei “analiza optiunile” avute pentru a aborda inrautatirea relatiilor”.

O alta telegrama, din 2010, trece in revista plangerile ucrainene referitoare la Romania. “Cea mai insidioasa problema este suspiciunea Ucrainei in privinta unui sentiment iredentist romanesc, poate chiar o strategie, cu privire la regiunea Cernauti si partea sudica a regiunii Odesa, zone luate de Uniunea Sovietica de la Romania in 1940 si, din nou, in 1944. Unii observatori ucraineni atenti ne-au spus ca, in campania sa electorala din 2009, presedintele Romaniei Basescu a exploatat in mod regretabil nationalismul romanesc, inclusiv in privinta Ucrainei”.

Sursa: Ziare.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu