Analize și opinii Politică

Cine conduce Romania?! Alina Mungiu: Boc, schimbat ”contra cost”, la “cererea” Bancii Mondiale

Politologul Alina Mungiu afirma într-un material dat azi publicității că demisia lui Boc și înlocuirea tuturor miniștrilor PDL din guvern a fost făcută la cererea Băncii Mondiale și a Comisiei Europene, ca o condiție obligatorie a acordării unor împrumuturi cumulînd șase miliarde de euro.

”Da, ne-au cerut sa curatam guvernarea in schimbul banilor (…) puteti cere in scris Bancii Mondiale la Bucuresti sa vedeti exact ce s-a angajat guvernul sa faca in urma functional review”.

Dezvăluirea apare în contextul în care România a negociat în luna ianuarie cu Banca Mondială o linie de credit de un miliard de euro pentru a susţine bugetul ţării. “România va trebui să îndeplinească anumite măsuri, aflate în prezent în discuţie. Durata liniei de credit poate fi de până la trei ani”, declara, acum cîteva săptămîni, Francois Rantrua, country manager pentru România al instituţiei bancare, citat de Bloomberg.

Împrumutul respectiv ar urma să fie dublat de un alt acord preventiv, cu FMI şi UE, prin care se pun la dispoziţia Guvernului fonduri de 5 miliarde de euro, pentru a fi accesate în cazul unor turbulenţe pe pieţele financiare, care va fi semnat luna aceasta, după obținerea liniei de credit de la BM.

Dezvăluirea Alinei Mungiu, dacă se confirmă, aruncă în aer teoria că Boc a fost sacrificat pe motiv de impopularitate, fapt care nu ar fi deranjat organismele internaționale, ci strict pentru incompetență. Pe de altă parte, scenariul explică și modul cel puțin surprinzător în care nucleul dur al PDL a acceptat fără scandal sacrificarea celor mai grei oameni, dar ridică, totodată, o problemă fierbinte: cît de mare ar fi fost dezastrul dacă România nu respecta promisiunea schimbării guvernului și rata cele 6 miliarde de euro? (B.T.I.)

sursA: inpolitics.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Citat: “Boc a fost sacrificat pe motiv de impopularitate, fapt care nu ar fi deranjat organismele internaționale, ci strict pentru incompetență”. Mie nu mi se pare ca se exclud aspectele. Normal ca din incompetenta au devenit impopulari, iar miscarile noastre de strada se rasfrang si asupra lor, pentru ca PPE i-a tinut in brate, iar cetatenii vestici ii iau la intrebari pe politicienii lor in mod frecvent si urma ca impopularitatea de la noi sa migreze si catre ei !

  • Presedintele va fi folosit si cand trebuie inlocuit,va fii inlocuit.Totul este f bine calculat pentru o lunga perioada de timp!