Analize și opinii Extern Politică

CIA somată să dezvăluie eventualele planuri de eliminare a lui Chavez

La câteva ore după anunţul morţii preşedintelui Venezuelei, Hugo Chavez, mai multe organizaţii neguvernamentale din domeniului apărării drepturilor omului din SUA şi din alte ţări au semnat o petiţie privind libertatea de informare, prin care au cerut CIA (Central Intelligence Agency) şi Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii să dea publicităţii orice documente vizând comploturile îndreptate împotriva liderului revoluţiei bolivariene, transmite RT.

Reprezentanţi ai organizaţiilor Partnership for Civil Justice Fund, ANSWER Coalition şi ai ziarului francez Liberation au solicitat publicarea oricăror documente, scrisori, fotografii, materiale audio şi video, informaţii operative ori depeşe diplomatice, care ar putea să se refere la planuri de asasinare a preşedintelui venezuelean, prin otrăvire sau orice alte mijloace.

De asemenea, guvernul de la Caracas a cerut anterior investigarea circumstanţelor în care Hugo Chavez s-a îmbolnăvit de cancer, în special dacă afecţiunea oncologică nu a fost provocată cumva de o substanţă toxică.

În ultimii doi ani, patru lideri din America Latină au fost diagnosticaţi cu cancer. Fernando Lugo ( ex-preşedintele Paraguay), Luis Inacio Lula da Silva (fostul preşedinte al Braziliei), Hugo Chavez (de acum defunctul preşedinte al Venezuelei) şi Cristina Fernandez de Kirchner (actualul preşedinte al Argentinei) au fost diagnosticaţi cu cancer relativ în aceeaşi perioadă, fapt ce a generat o serie de suspiciuni.

În plus, recent a fost exhumate rămăşiţele pământeşti ale fostului lider palestinian Yasser Arafat, la iniţiativa medicilor francezi şi a familiei, după ce o echipă de experţi elveţieni a detectat urme de plutoniu-210 radioactiv în efectele personale ale fostului preşedinte al ANP (Autoritatea Naţională Palestiniană). Decesul oficial al lui Chavez – unul din cei mai carismatici lideri din America Latină – a fost anunţat în noaptea de 5 spre 6 martie. Chavez a fost diagnosticat cu cancer acum doi ani. (sursa: incomemagazine.ro)


Abonează-te la newsletter