Premierul Chinei a intrat într-un litigiu de natură comercială cu Europa, avertizând că investigaţiile UE cu privire la panourile solare fabricate în China şi echipamentele de telecomunicaţii s-ar întoarce împotriva consumatorilor europeni, producându-le prejudicii. 0
Cele 27 state membre UE au impus, în această lună, taxe antidumping pentru importurile de panouri solare fabricate în China pentru a compensa ceea ce ei au numit “subvenţii nepotrivite”. Tot în această lună, UE a anunţat că va investiga dacă producătorii chinezi de echipamente de telecomunicaţii au primit şi ei un sprijin nepotrivit. “Deciziile referitoare la cele două tipuri de produse vor afecta industria din China, afacerile şi locurile de muncă şi vor afecta interesele vitale ale utilizatorilor şi consumatorilor europeni”, a declarat Li Keqiang, duminică, în drum spre Berlin, în prima sa vizită în străinătate de când a devenit prim-ministru. “Ne exprimăm opoziţia fermă”, a adăugat acesta, potrivit CNN.
Li nu a oferit niciun indiciu referitor la modul în care va acţiona Beijingul, însă comentariile sale au sporit îngrijorările potrivit cărora Guvernul ar putea face represalii asupra furnizorilor europeni de echipamente de telecomunicaţii care intenţionează să vândă în China.
Comentariile domnului Li arată pentru prima dată implicaţia conducerii din China în disputele comerciale şi vin după ce cazul panourilor solare – cea mai mare anchetă comercială din istoria UE – intră într-o fază critică.
UE trebuie să decidă înainte de 6 luni dacă vor merge mai departe cu propunerea lui Karel De Gucht, comisar pentru comerţ, de a impune taxe provizorii în medie de 47% la importurile de produse solare importate din China, sau vânzarea produselor sub preţul costurilor.
Statele membre ale UE au declarat că îşi vor prezenta reacţiile la această propunere până vineri. În timp ce termenul-limită se apropie, cei pro şi contra taxelor şi-au intensificat campaniile de lobby pentru a încerca să câştige peste Guvernele indecise.
Duminică se pare că votul a fost pe muchie de cuţit, cu mai multe persoane apropiate anchetei pretinzând că 15 din cele 27 de state membre s-au opus sarcinilor. Comisia a refuzat să confirme acest lucru.
Un purtător de cuvânt pentru De Gucht a declarat: “Comisia va lua notă” cu privire la poziţiile statelor membre. “În acest moment, orice măsură posibilă temporară reprezintă un răspuns de urgenţă pentru a reechilibra piaţa pentru companiile europene care se confruntă cu concurenţa neloială din partea industriei de panouri solare din China”, a adăugat el.
În conformitate cu normele UE, Comisia – nu statele membre – ia decizia finală privind taxele provizorii. Impunerea lor fără sprijinul majorităţii de la Guvernele naţionale ar fi o ruşine pentru De Gucht şi i-ar slăbi mâna asupra anchetei care se mişcă către un rezultat final în decembrie.
Greg Barker, ministrul britanic pentru energie şi schimbări climatice, a condus săptămâna trecută, la Bruxelles, un grup de directori din domeniul energetic, pentru a încerca să convingă Comisia să renunţe la ancheta panourilor solare. De asemenea, Philipp Rosler, ministrul Economiei din Germania, l-a îndemnat pe De Gucht să cadă de acord asupra unei soluţii.
China se confruntă cu nemulţumiri referitoare la mai multe industrii, de la energie verde la producţia de anvelope. Potrivit plângerilor, companiile chineze beneficiază de un sprijin nepotrivit din partea Guvernului, constând în acces ieftin la împrumuturi, energie şi terenuri.
Producătorii chinezi de panouri solare se confruntă cu dificultăţi financiare după ce stimulentele guvernamentale au determinat sute de producători să intre pe piaţă, scăzând preţurile. Taxele antidumping impuse de UE asupra panourilor solare din China sunt, în medie, de 47%.
În cazul echipamentelor telecom, UE a arătat săptămâna trecută că, dacă negocierile cu Beijingul eşuează, va deschide o investigaţie pentru a vedea dacă producătorii chinezi au beneficiat de un sprijin nepotrivit din partea Guvernului. Decizia ar putea determina creşterea tarifelor de import.
Europa şi China, pierderi uriaşe dacă încep un război comercial
La o conferinţă de presă organizată duminică seara la Berlin, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat: “Germania va depune toate eforturile pentru a face progrese reale în cazul acestor discuţii”.
Cancelarul german Angela Merkel a respins perspectiva unui război comercial chino-european, după ce l-a primit pentru prima oară la Berlin pe premierul Li Keqiang, cei doi lideri angajându-se să depăşească actualele dispute prin dialog.
Evocând diferendele dintre Uniunea Europeană şi China asupra panourilor solare şi a echipamentelor de telecomunicaţii, Angela Merkel a declarat că Berlinul şi Beijingul resping protecţionismul.
Presat de industriaşii germani, care ar avea mult de pierdut în cazul unui război comercial cu China, cancelarul a oferit asigurări că “va face totul pentru a găsi o soluţie prin discuţii şi a nu cădea într-un fel de confruntare care s-ar termina prin aplicarea de drepturi de vamă reciproce”. “Respingem asta. O să mă angajez, atât în calitate de şef de Guvern, cât şi la nivel european, vom angaja cât mai curând posibil discuţii intensive cu partea chineză”, a adăugat ea, vorbind despre “relaţiile foarte strânse” dintre Berlin şi Beijing.
Comerţul bilateral dintre UE şi China a atins 546 miliarde dolari în 2012, dar deficitul comercial al europenilor în această relaţie nu a încetat să crească, depăşind 122 miliarde de dolari. Germania este singura ţară din UE care este vizitată de premierul chinez, un semn că Beijingul doreşte să promoveze o relaţie specială cu cea mai mare economie europeană, apreciază analiştii.
Germania este de departe cel mai mare partener comercial european al Chinei. Piaţa chineză reprezintă un debuşeu esenţial pentru industria sa auto şi pentru maşinile unelte.
Schimburile comerciale dintre cele două ţări au atins 187 miliarde dolari în 2012.
Autor: Diana Mateescu
sursa: curierulnational.ro
Adauga comentariu