Pe timpul acestor ani de criză mondială, în Islanda s-a desfăşurat o revoluţie tăcută, paşnică ce a dus la eliberarea acestui mic stat de sub influenţa ocultei bancare mondiale. (Va rugam, trimiteti aceste informatii mai departe, impreuna putem invinge si noi sistemul corupt din Romania!)
În acest timp, în România, autorităţile repetau necontenit că singura soluţie pentru ţara noastră este un acord cu FMI, urmat de măsuri foarte dure de austeritate îndreptate împotriva populaţiei, pe care le ştim foarte bine, pentru că mulţi dintre noi le-am simţit pe propria piele.
Atunci când a fost vorba de revoltele din Tunisia, Egipt sau Libia, ori de mega înscenări de genul uciderii lui Osama Bin Laden, mass-media de pretutindeni şi de la noi nu au mai contenit cu relatările, reportajele şi dezbaterile televizate. În cazul Islandei însă a fost o tăcere totală.
Iată o traducere, care circulă pe Internet, a unui articol spaniol care prezintă derularea evenimentelor în cazul revoluţiei din Islanda:
În Islanda, ţara în care Guvernul a fost demis în totalitate, marile bănci au fost naţionalizate, s-a decis să nu se plătească datoria creată în Marea Britanie şi Olanda, din cauza politicii lor financiare rău intenţionate şi s-a creat un grup popular pentru a rescrie Constituţia.
Şi toate acestea paşnic. O revoluţie împotriva puterii care ne-a adus la criza actuală. De ce aceste fapte nu au devenit cunoscute de doi ani? Ce se întâmplă dacă alţi cetăţeni UE vor lua exemplu? Iată pe scurt, istoria evenimentelor:
2008. Se naţionalizează cea mai mare bancă din ţară. Se prăbuşeşte moneda, bursa îşi suspendă activitatea. Ţara este în stare de faliment.
2009. Protestele populare din faţa Parlamentului fac să fie convocate alegeri anticipate şi provoacă demisia primului-ministru şi a membrilor Guvernului în bloc. Continuă situaţia economica nefavorabilă. Printr-o lege se propune rambursarea datoriei către Marea Britanie şi Olanda având de plată suma de 3.500 de milioane de euro, o sumă pe care toate familiile islandeze să o plătească lunar pentru următorii 15 ani la 5,5% dobândă.
2010. Oamenii ajung să iasă în stradă şi cer ca această lege să fie supusă referendumului. În ianuarie 2010, preşedintele refuză să o ratifice şi anunţă că se va consulta poporul. La referendumul organizat în luna martie, 93% din voturi au fost împotriva acestei legi. Pentru toate acestea, Guvernul începe o anchetă pentru a rezolva responsabilităţile legale ale crizei. Începe arestarea mai multor bancheri seniori şi directori. Interpolul emite un ordin, şi toţi bancherii implicaţi, pleacă din ţară.
În acest context de criză, se alege o adunare pentru a elabora o nouă Constituţie care să includă lecţiile învăţate în urma crizei şi pentru a înlocui pe cea curentă, o copie a Constituţiei daneze. Pentru a face acest lucru, se merge direct la poporul suveran. Se aleg 25 cetăţeni fără afiliere politică, din 522 care şi-au depus candidaturile, pentru care era necesar să fie majori şi să aibă sprijinul a 30 de persoane. Adunarea constituţională începe activitatea în februarie 2011. Prezintă un proiect de Constituţie bazată pe recomandările poporului din diverse reuniuni din întreaga ţară. Noua Constituţie trebuie să fie aprobată de către actualul Parlament şi de cel care se va forma după alegerile legislative.
Aceasta este scurta istorie a Revoluţiei din Islanda: demisia Guvernului în bloc, naţionalizarea băncilor, un referendum pentru a permite oamenilor să decidă cu privire la deciziile economice, închisoare pentru cei responsabili pentru criză şi rescrierea Constituţiei de către cetăţeni. S-a menţionat acest lucru în mass-media europene? S-a comentat cu privire la acest lucru în talkshow-urile politice? S-au văzut imaginile evenimentelor la televizor?
Bineînţeles că nu. Poporul islandez a fost în măsură să dea o lecţie pentru toată Europa, să se împotrivească întregului sistem şi să ofere o lecţie de democraţie întregii lumi.
Sursa: YouTube
pentru a analiza cazul Islandei poate ar trebui să mai vedeți și alte surse.De ex.:
http://www.curierulnational.ro/Piata%20bursiera/2013-08-02/Al+doilea+faliment+al+Islandei%3F
presedintele nu ratifica legi, el le PROMULGA.. despre tratatele externe se spune ca se ratifica, si nu de presedinte !
Desi generos in idee, acest articol nu este bine documentat. Islanda VA plati datoriile spre depunatorii din UK si Olanda – care cumva sunt, in articol, amestecati cu statul si nu sunt identificati, cum e corect, cu micii depunatori care doreau o dobanda mai mare. Acest articol Reuters arata ce se va face: http://uk.reuters.com/article/2013/01/28/uk-iceland-icesave-idUKBRE90R0I720130128
De ani intregi citesc trebuie sa facem precum Argentina/Islanda etc.” si sa intoarcem spatele FMI si celorlalti. Cine spune asa ceva, in mod clar, nu este un avid cititor al stirilor economice. In Argentina, care a intors spatele FMI, inflatia actuala reala este de 25% dar guvernul a interzis prin lege publicarea ei, publicarea cifrei oficiale fiind pedepsita cu puscaria. Tot acolo, pentru ca bancnota locala nu mai are valoare, tranzactiile se fac in dolari. Solutia statului: baga in puscarie pe cei ce sunt prinsi. In Islanda, caderea guvernului nu a adus nicidecum lapte si miere – cum se sugereaza in articol, ci a fost greu, multi si-au pierdut locuintele, firmele au dat faliment s.a.m.d. Si daca islandezii, la fel ca si irlandezii (care au primit ajutoare) ies mai bine din aceasta criza e pentru ca demonstreaza rezilienta popoarelor nordice – nu stau la “una mica” si discuta cu “parerea mea” despre economie, ci isi sufleca mainile si fac ceea ce trebuie sa faca.
Lui Andi V.
Se prea poate că „nu a curs lapte și miere”, „ci a fost greu…”
Dar asta nu din cauza schimbărilor făcute, ci tocmai pentru că aceste schimbări n-au fost făcute mai devreme… Așa cum de altfel se întâmplă la noi, unde în câțiva ani vom termina de „vândut”…
Cu ce vom rămâne?
este adevarat aceste actiuni,dar sa tinem cont ca in Romania 99%din guvern detine puterea financiara a tarii care a fost furata,iar companiile in procentaj mare sint ale celor din guvern,vorbim de miliarde de dolari care pot fi confiscati si platite imprumuturile tarii si vor ajunge si bani pentru plata poporului si celor care lucreaza cu salarii de mizerie,returnarea datoriilor inapoi Romaniei de diferite tari va ajuta la recladirea industriei si agriculturii locale,constructia de drumuri,autostrazi ,fabrici si diferite industrii care la ora actuala sint oprite din functionare cu un scop bine gindit,vinzatorii tarii sa fie inchisi ,confiscate averile
Cu cât e mai mic un stat cu atât e mai ușoară o ”Revoluție Islandeză”. Nu e meritul Islandei că e un stat mic (ca populație). Grecia care este mult mai mare se chinuie din greu. Spania care e și mai mare nu reușește să ajungă acolo. Russia care este imensă nu va avea parte de așa ceva.
DA!
SOLICITATI PRIETENULUI MEU DE PE FB HORDUR TORFASON INFORMATII DESPRE REV.ISLANDEZA!