Analize și opinii Politică

Cetăţenii contra Statului

Statul va capitula necondiţionat în faţa Cetăţenilor.

Şi totuşi, evenimentul cel mai important al săptămânii nu a fost mult discutata remaniere a Guvernului. A existat ceva cu mai multe semnificaţii decât această reglare de conturi în interiorul puterii.

Săptămâna trecută, Cetăţenii au câştigat o bătălie importantă împotriva Statului, atunci când membri ai Guvernului au anunţat că vor schimba normele de aplicare a Ordonanţei ce-şi propusese să umilească o jumătate de milion de oameni în faţa ghişeelor. Or fi existând niscaiva şoferi sau femei de serviciu plătiţi pe drepturi de autor sau PFA de câţiva angajatori abuzivi – să ne înţelegem, nu e la latitudinea angajaţilor să aleagă modalitatea prin care să fie plătiţi; la noi funcţionează principiul „Nu-ţi convine, cară-te!”. Dar imensa majoritate a celor loviţi de Stat sunt întreprinzători şi creatori, oameni liberi care şi-au luat destinele în propriile mâini. Oameni dinamici, curajoşi şi inteligenţi, cu spirit independent, oameni de care orice societate care vrea să progreseze are nevoie. Şi iată că ei cu câştigat! Presiunea publică şi mediatică a obligat Statul să se retragă învins de pe câmpul de bătaie.

Desigur, e doar o confruntare câştigată într-un război lung şi dur. Mai este mult de luptat până când Cetăţenii vor fi respectaţi cu adevărat de Statul pe care îl plătesc. Ceea ce ar însemna colectarea civilizată a taxelor, transparenţă perfectă în cheltuirea banilor şi calitatea serviciilor oferite de Stat – siguranţă publică, infrastructură, educaţie, sănătate şi aşa mai departe. Războiul se va sfârşi, desigur, prin capitularea necondiţionată a Statului în faţa Cetăţenilor, prin ocuparea primului de către cei din urmă. Dar, să fim realişti: asta nu se va întâmpla foarte curând. După pierderea primei bătălii, Statul deja s-a repliat: un proiect de modificare a Codului Fiscal pregăteşte o violentă lovitură de răspuns împotriva Cetăţenilor, care vor fi obligaţi, de anul viitor, să plătească biruri uriaşe pentru activităţile independente. Bombardamentul de răspuns pare devastator.

Să nu vă temeţi! În cele din urmă, Statul va pierde şi această bătălie. Şi ştiţi de ce? Pentru că recenta ordonanţă de umilire a oamenilor la ghişee i-a învăţat pe Cetăţeni să se organizeze. În România urmează să apară nu una, ci chiar mai multe Asociaţii ale plătitorilor de taxe şi impozite. Adică, Asociaţii ale Cetăţenilor. De aici înainte, Statului îi va fi cu mult mai greu. Şi sunt gata să pun pariu că noul plan de modificare a Codului Fiscal nu va deveni lege. Victoria va fi a Cetăţenilor.

P.S. Ieşind dintr-un local, preşedintele Băsescu ne spune că Domnia Sa nu pleacă capul în faţa crizei. Bine zice! Tot la fel Cetăţenii. Doar că ei mai fac şi altceva decât să se răcorească cu o duşcă la cârciuma din colţ.

Ovidiu Nahoi

sursa: adevarul.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • “L’etat c’est moi” spus de Ludovic al XVI-lea, a fost transformat în motto de conduită al politicienilor români.Fiecare dintre ei vor să fie “statul”.Dar nu ca să facă bine cetăţenilor, ci ca să se facă stăpâni pe averile statului.Sprijiniţi din spate, de către mass media favorabilă lor.Dar nici un bou nu-şi pune întrebarea, “şi dacă poporul român nu mai este la fel de prost”? Sau există semnale că tot 20 de milioane de proşti sunt ?