Analize și opinii Politică

Cersetori la usa guvernarii

Nu putini dintre edili, fie ei primari de municipii, orase, comune sau sate, sunt corupti, aroganti, incapabili sa puna mai presus de interesele personale si ale partidului pe care il reprezinta, interesul obstii pe care o admi­nistreaza. Exista primari care sunt realesi, mandat dupa mandat, in ciuda unor prestatii jalnice care ar trebui sa ii duca mai degraba pe bancile tribunalelor decat sa ii reconfirme intr-o functie cu care nu au nicio legatura. Traseismul parlamentar este surclasat doar de cel al edililor locali, unde la nivelul fiecarui judet se fac si se desfac, in Consiliile Locale si Ju­detene, noi si noi aliante. La fel de adevarat este, insa, faptul ca presiunile politice la adresa lor sunt uriase. Institutiile publice, gen DNA, Parchetul General, Corpul de Control al Guvernului, Ministerul Administratiei si Internelor, pot fi foarte convingatoare atunci cand interesele regimului o cer. Sa ne aducem aminte de guvernarea Nastase cand, in doar patru ani, numarul primarilor si al consilierilor locali si judeteni ai PSD se dublase. Modalitatea de convingere era mai mult decat eficienta: nu treceai in barca Puterii, nu mai primeai fonduri de la buget! Si nu puteai asfalta strazi, nu puteai face poduri, nu puteai sa raspunzi asteptarilor populatiei si sa iti respecti, macar partial, promisiunile electorale. Sunt de notorietate zilele de anticamera pe care alesii le faceau la Cozmanca sau Serban Mihailescu, cei care decideau dupa bunul plac soarta banilor publici.

In Romania anului 2011, in plin regim Basescu, situatia nu face nota discordanta. Ba mai mult, influentele politice in administratia publica sunt mai dure decat oricand. De aceasta data, Elena Udrea detine cheia accesului la banii publici. Depinde de “buna­vointa” sa daca banii publici se duc intr-un judet sau altul. Primarii Opozitiei primesc, in cel mai bun caz, firimituri, in timp ce edilii aflati in ecuatia Puterii nu simt aerul rece al austeritatii. Nu putini primari, consilieri locali si judeteni, cedeaza si trec la PDL. Unii sunt santajabili, altii, constienti de faptul ca fara fonduri publice consistente nu vor mai fi votati la ale­gerile care bat la usa.Compromisurile sunt astfel, pe masura. Migratia in administratie are sens unic: catre guvernare!

In aceeasi maniera vor proceda si liderii USL in cazul in care vor ajunge la Putere. Clientela de partid, increngatura intereselor politice din fiecare judet, nu pot fi estompate de declaratiile electorale ale lui Ponta si Antonescu, care nu ezita sa faca promisiuni peste promisiuni. Opozitia se da adversarul ne­conditionat al politizarii, al impartirii discretionare a fondurilor publice, a licitatilor trucate, a confiscarii institutiilor statului. Ca in secunda doi a preluarii guvernarii se vor comporta exact in aceeasi maniera ca si cei pe care ii critica acum vehement este o alta poveste. Care se pliaza perfect pe realitatea ultimilor 20 de ani. Una din ce in ce mai alarmanta.
Si iata cum primari, consilieri, sau simpli cetateni nu au alta varianta decat sa stea umili, cu mana intinsa, ca niste cersetori, la usa guvernarii.

Iulian Badea

sursa: cronicaromana.ro

Abonează-te la newsletter