Politică

CEO-ul Exxon se revoltă împotriva unei operaţiuni de fracturare hidraulică de lângă ferma sa, deoarece va duce la devalorizarea proprietăţii

exxon-ceoCa CEO ExxonMobil, Rex Tillerson se ocupă cu promovarea fracturării hidraulice ca principală cauză a boom-ului recent de petrol și gaze, precum și cu lupta împotriva oricăror măsuri de supraveghere sau reglementare în domeniu. Compania de petrol este cel mai mare producător de gaze naturale din SUA, specializându-se pe tehnologia de foraj prin fracturare hidraulică.

Exceptie face  situatia în care această metodă se practică în vecinătatea casei lui, în Denton County, Texas. Ferma în valoare de 5 milioane dolari a lui Tillerson ar putea fi afectată. Tillerson a acţionat în instanţă pentru a opri construirea unui turn de apă de 160 de metri lângă casa familiei sale. În proces sunt invocate multiple consecințe ale fracturării hidraulice…

Wall Street Journal menţionează faptul că turnul va furniza apă pentru un site de fracturare din apropiere, iar reclamanții susțin că proiectul ar cauza prea mult zgomot și trafic. Turnul de apă, deţinut de Cross Timbers Water Supply Corporation, “va vinde apă companiilor exploatatoare de petrol și gaze pentru fracturare [ sic ] în formațiunile de șist, ceea ce va duce la trafic cu camioane de mare tonaj pe FM 407, creând o pacoste de zgomot și pericole în trafic “, scrie în documentele de proces.
Deși numele lui Tillerson este în proces, un avocat care îl reprezintă a spus că preocuparea sa este devalorizarea proprietății sale, nu fracturarea hidraulică în mod special.

Când acționează în calitate de CEO Exxon, nu in calitate de proprietar, Tillerson sare imediat şi furtunos împotriza criticilor fracturării hidraulice şi a susţinatorilor vreunei reglementări. “Aceste regulamente disfuncționale împiedică redresarea economică, creșterea și competitivitatea la nivel mondial”, a spus el în 2012. Producţia de gaze naturale “este o tehnologie veche doar că se aplică cu unele tehnologii noi”, a declarat el într-un alt interviu. “Deci, riscurile sunt foarte ușor de gestionat.”

În regiunile de șist, locuitorii mai bogați au protestat împotriva fracking-ului din cauza multor efecte indirecte precum zgomotul dar şi împotriva contaminării apei şi riscului de cancer. Operațiunile petroliere marca Exxon și deversările rezultate scufundă nu numai valorile imobiliare, dar scufundă şi case, distrugând regiuni întregi. Exxon, care-l plătește pe Tillerson cu 40.3 milioane dolari, se ţine departe de încurcătura legală. Un purtător de cuvânt a declarat pentru WSJ că “Exxon nu are nicio implicare în proces.”

“Council of Canadians” a preluat initiaţiva de a-l ajuta pe Tillerson, trimitându-i un ghid al fracktivistului (al activistului impotriva fracturării).

La rândul său, Rep. Jared Polis (D-CO) l-a primit cu braţele deschise în clubul criticilor fracturării hidraulice: “Vreau să îl primim oficial pe Tillerson în ‘Society of Citizens Really Enraged When Encircled by Drilling’ (SCREWED – Societatea Cetăţenilor Foarte Înfuriaţi când sunt Înconjuraţi de Forare).  Acest grup select de cetăţeni normali se luptă de doi ani pentru a-şi proteja proprietatea, sănătatea comunităţilor şi mediul. Suntem entuziasmaţi să avem printre noi un CEO al unei corporaţii internaţionale exploatatoare de petrol şi gaze.”

Sursa: Stop fracturare