Analize și opinii Economie Politică

Cei zece care au ingropat Romania: Traian Basescu, Valeriu Stoica, Decebal Traian Remes, Radu Berceanu, Alexandru Athanasiu, Mugur Isarescu, Sorin Fodoreanu, Radu Sirbu, Ovidiu Grecea si Costin Borc

CEI ZECE CARE AU INGROPAT ROMANIA: Traian Basescu, Valeriu Stoica, Decebal Traian Remes, Radu Berceanu, Alexandru Athanasiu, Mugur Isarescu, Sorin Fodoreanu, Radu Sirbu, Ovidiu Grecea si Costin Borc

romania-totul-de-vanzare-e1472191665135

Cine controleaza trecutul, stapaneste viitorul. Cine stapaneste viitorul, detine trecutul. George Orwell demonstreaza un alt fapt important- cu cat stim mai multe despre trecut, cu atat vom sti mai multe despre viitor. Pentru ca daca exista un lant cauzal de evenimente, atunci viitorul este  de cele mai multe ori cauzat de trecut si de prezent.

Acest material reprezinta un demers argumentat, bazat pe surse jurnalistice citate la final si va demonstra, in cele ce urmeaza, punctual, faptul ca Memorandum-urile semnate de dl Basescu in calitatea de imputernicit al guvernului Romaniei in relatiile cu FMI si Banca Mondiala au produs efecte dintre cele mai grave (nu doar in privatizarile fortate din industrie, din sectorul bancar, in privarea agriculturii de resurse sub pretextul acelorasi economii pe care dl presedinte le ordona si azi, dar, cum ati putut observa, in starea caii ferate, a Metroului etc.). În mandatul 1997-2000, Băsescu a fost șeful echipei care s-a ocupat de administrarea banilor de la Banca Mondială, în toate guvernele CDR.

Personajele-cheie care, in cardasie cu Traian Basescu, au ingropat Romania sunt usor de identificat. Conform HG 374/1999, aparuta in Monitorul Oficial nr. 219/18 mai 1999, pe care el insusi o contrasemneaza, Traian Basescu conducea un comitet de coordonare, din care mai faceau parte Valeriu Stoica, Decebal Traian Remes, Radu Berceanu, Alexandru Athanasiu, Mugur Isarescu, Sorin Fodoreanu, Radu Sirbu, Ovidiu Grecea si Costin Borc.

COMPONENŢA
Comitetului de coordonare a implementării acordurilor
de împrumut PSAL şi PIBL (CCI)

1. Traian Băsescu – ministrul transporturilor, preşedintele CCI
2. Valeriu Stoica – ministrul justiţiei
3. Decebal Traian Remeş – ministrul finanţelor
4. Radu Berceanu – ministrul industriei şi comerţului
5. Alexandru Athanasiu – ministrul muncii şi protecţiei sociale
6. Mugur Isărescu – guvernatorul Băncii Naţionale a României
7. Sorin Fodoreanu – preşedintele Agenţiei Române de Dezvoltare
8. Radu Sârbu – preşedintele Consiliului de administraţie al Fondului Proprietăţii de Stat
9. Ovidiu Grecea – preşedintele Agenţiei de Valorificare a Activelor Bancare
10. Costin Borc – consilier al primului-ministru.

Există o explicație pentru duritatea cu care Traian Băsescu a lovit, după 2009, unele categorii defavorizate, dar și unele sectoare ale economiei. Pentru ca autoritățile să aibă acces la finanțările FMI și BM, Traian Băsescu a cerut, iar guvernele au acceptat, curbele de sacrificiu din acea perioadă, dar și măsuri cu impact pe termen lung, cum ar fi privatizarea Petrom în orice condiții.

Spre improspatarea memoriei

Traian Băsescu a câştigat campania electorală din 2009 folosind tema privatizării: ”Nu voi fi de acord să-i dau Sarea lui Voiculescu şi Poşta lui Vântu!”. Exact la zece ani după ce propunea, în 19 octombrie 1999, privatizarea Societăţii Naţionale de Transport Feroviar Marfă, a Companiei Naţionale a Apelor Minerale şi a… Companiei Naţionale a Sării. Tot Traian Băsescu se află în spatele altor privatizări importante: Alro, Alprom, Sidex, Banca Agricolă şi Petrom.

Traian Basescu fost împuternicit al României în relaţia cu FMI şi Banca Mondială pe toată durata guvernelor ţărăniste (Ciorbea, Vasile, Isărescu), negociind acordurile de privatizare şi apoi semnându-le alături de cei trei premieri. Acordul PSAL cu Banca Mondiala are o valoare de 300 milioane de dolari, alocati in doua transe de cite 150 milioane de dolari. Jurnalistul Eugen Zainea a descoperit, în anexa la Memorandumul cu FMI, semnat cu peste un an înainte ca Adrian Năstase să ajungă prim ministru, modul în care s-a impus României vinderea Petrom la un preţ dezavantajos.

Acordul, negociat şi semnat de Traian Băsescu, prevedea că: România va vinde, în funcţie de condiţiile pieţei, acţiunile statului la Petrom, astfel încât statul să deţină mai puţin de 50% din acţiunile cu drept de vot asociat. De asemenea, s-a stabilit vinderea a 25 la sută din capacitatea de producţie a Conel şi 20 la sută din distribuţie şi a 25 % din capacitatea de producţie a Romgaz. Consultantul pentru privatizare a fost ales tot din rândul băncilor străine, aşa cum prevede acordul amintit. Lăsând piaţa să acţioneze, dar obligând statul să vândă, s-a dat posibilitatea marilor investitori să scadă preţul, susţine Eugen Zainea.

Filmul destructurarii  economiei romanesti

Atunci cand a fost acuzat de segmente largi ale presei romanesti de faptul ca si-a pus semnatura pe documentele care obligau Romania la privatizarea principalelor companii din toate sectoarele, inclusive cel bancar (ALRO, ALPROM, SIDEX, PETROM, Banca Agricola, BCR etc.), in calitatea sa de Ministru al Transporturilor, dar si de imputernicit al guvernului in relatiile cu FMI si Banca Mondiala in toate cele trei guverne taraniste (Ciorbea, Radu Vasile si Isarescu) din perioada 1997-2000, semnand in aceasta calitate alaturi de primii ministri memorandum-urile cu FMI si Banca Mondiala si anexele PSAL 1 si PSAL 2 cu Banca Mondiala, dl Basescu a replicat printr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale prin care afirma complet nereal ca programul PSAL 1 a fost un program de evaluare a societatilor comerciale si de imbunatatire a mediului de afaceri.

PSAL 2, aprobat de guvernul Nastase, a fost, de fapt, programul de privatizare. Afirmatia nu este doar aiuritoare, ci de-a dreptul mincinoasa pe toate planurile. Nu numai pentru ca PSAL 1 a fost un program de privatizare care obliga Romania, inclusiv sub semnatura imputernicitului Traian Basescu la privatizarea a 64 de societati comerciale, pentru a primi diverse transe din acordurile de imprumut cu FMI si Banca Mondiala, dar si pentru ca programul PSAL 2 a fost elaborat de guvernul Isarescu si Banca Mondiala sub supravegherea dlui Basescu personal, care si semneaza diversele variante, prima varianta a programului PSAL 2 fiind datata 19 octombrie 1999, deci cu mai bine de un an inainte de alegerile in urma carora a devenit dl Nastase prim ministru.

Mai mult, pentru a demonstra ca Basescu minte cu sange rece, iata un fragment din presa zilei (spre ex., din “ziarul de Iasi” din 27.05.2000), din articolul care este intitulat chiar… Traian Basescu considera ca “sistemul mafiot” il impiedica sa coordoneze programul PSAL II! (Adica programul aprobat, chipurile, de guvernul Nastase ajuns la putere in decembrie 2000, dar pe care dl Basescu nu era lasat de „sistemul mafiot” sa-l coordoneze in…mai 2000!): “Am inceput sa lucram deja la PSAL II, care are componenta importanta pe zona sistemului bancar. Raportul de due dilligence la Banca Agricola si BCR s-a finalizat, insa spre deosebire de PSAL I, unde am avut acces la toate informatiile, ceea ce mi-a permis sa iau decizia corecta de inchidere a activitatii Bancorex, de aceasta data responsabilii de procesul de privatizare a celor doua banci din partea FPS refuza transmiterea de informatii cu privire la procesul de evaluare”, a precizat Basescu.

Se observa ca, in declaratia de presa din 27 mai 2000, dl Basescu preciza ca ”a inceput deja sa lucreze la PSAL 2”. Mai mult, in Anexa PSAL 2 la Memorandumul cu FMI si Banca Mondiala, inca in varianta din 19 octombrie 1999, se specifica faptul ca „Imprumutatul (Romania-nota autorului) a selectat si angajat banci de investitii (straine, nota autorului, Romania nemaiavand banci de investitii la acea ora, dupa privatizarea BRD), utilizand procedura de licitatie internationala, pentru a elabora un plan de privatizare si care sa realizeze vanzarea in vederea privatizarii a urmatoarelor societati: Societatea Nationala de Transport Feroviar Marfa, Compania Nationala a Sarii si Compania Nationala a Apei Minerale. (Capitolul II- Privatizarea si externalizarea intreprinderilor mari de stat).

La acelasi capitol, gasim si angajamentul: Imprumutatul a angajat, in urma unei licitatii internationale, o banca de investitii care sa faca recomandari asupra vanzarii actiunilor statului la Petrom. Pentru a considera vanzarea acceptabila Bancii (Mondiale-nota mea), aceasta va trebui sa aiba ca rezultat reducerea cotei detinute de stat la Petrom la mai putin de 50%. Se mai prevad explicit masuri foarte interesante, care merita sa ajunga sub ochii cititorului roman, ca sa se vada cine si cand a decis spulberarea proprietatii de stat, inclusiv asupra unor segmente strategice:

– imprumutatul va vinde, in functie de conditiile pietei (toate sublinierile apartin autorului articolului), actiunile statului la Petrom, astfel incat actiunile detinute de stat sa reprezinte mai putin de 50% din actiunile cu drept de vot asociat;

– imprumutatul va vinde, in functie de conditiile pietei, o componenta din capacitatea de productie a Conel care sa reprezinte cel putin 25% din capacitatea totala si o componenta care sa reprezinte 20% din capacitatea de distributie a Conel, ultima in functie de criteriile de performanta din anii anteriori;

– imprumutatul va vinde, in functie de conditiile pietei, o componenta a capacitatii de productie a Romgaz care sa reprezinte cel putin 25% din capacitate (nota mea-las cititorului ”placerea” de a interpreta ce reprezinta aceasta expresie si cum pot fi calificati aceia care, semnand un astfel de angajament, au azi nerusinarea sa vorbeasca de modul in care s-au instrainat rezervele naturale ale Romaniei!) si o componenta care sa reprezinte cel putin 20% din capacitatea de distributie a Romgaz, ultima in functie de criteriile de performanta din anii anteriori;

Au fost subliniate anumite lucruri esentiale pentru a intelege mecanismul pervers pus in miscare de aceste memorandum-uri si de anexele lor, cu atat mai mult cu cat, prin noul acord cu FMI, Romania, condusa de aceasta data de dl Basescu in calitate de presedinte, se angajeaza la instrainarea pachetelor minoritare pe care le mai detine la societati de maxima importanta (sau la parti semnificative ale acestor pachete).

Mecanismul este pervers pentru un motiv foarte simplu: fiindca ”investitorii” (cu precadere straini), stiind ca este vorba de conditii impuse de FMI si acceptate de Romania, vor dicta astfel de ”conditii ale pietei”, care sa-i avantajeze (adica preturile cele mai mici). Stiind ca, chiar daca in prima faza, statul nu va fi incantat, va fi nevoit ulterior sa accepte ”conditiile pietei”, piata care stie ca zisul stat, prin acordul cu FMI, si-a pus singur cutitul la gat. (Ca si in anii ’97-2000, ulterior, statul, reprezentat de alt guvern, dar statul fiind acelasi, cel roman, fiind nevoit sa accepte ”sfaturile” bancii internationale de investitii consultanta si…”conditiile pietei”).

Palma usturatoare primita de arogantul Boc, dupa ce s-a laudat ca pe pachetul minoritar de la Petrom va primi mai mult decat a primit Nastase pe pachetul majoritar este mai mult decat pilduitoare. ”Investitorii” sunt aceia care dicteaza ”conditiile pietei”, stiind ca guvernul are niste obligatii de care, pana la urma va trebui sa se achite. La cel mai mic pret!

De la Isarescu citire: “Gura bate fundul”- declaratii Traian Băsescu, în 1999 și 2000.

”Am suspendat cerința de a plăti prime de vacanță în sectorul public civil, am modificat dreptul general de acordare a plăților compensatorii, dat prin Ordonanța de Urgență 98 pentru a preveni orice alte plăți către noi solicitanți; începând cu 20 iulie, vom înceta plățile de ajutor de șomaj tehnic pentru personalul din industria de Apărare; și am revizuit noua lege a pensiilor de stat, astfel încât să limităm creșterea implicată în rata de înlocuire (aceasta va permite ca recorelarea pensiilor să continue în limitele cadrului bugetar existent)”.

In acelasi Memorandum care poarta semnătura lui Traian Băsescu, se precizează negru pe alb: ”In ceea ce priveste subventiile, am oprit programul cupoanelor pentru motorina pentru agricultura si am limitat suma totala a cupoanelor agricole la 4,3 trilioane lei; am redus subventiile bugetare pentru metroul din Bucuresti cu 36% in termeni reali; vom inchide 425 km de linii locale de cale ferata neprofitabile si 366 de statii CFR si vom reduce 123 de perechi de trenuri pe distanta scurta pana la sfarsitul lunii mai 2000 (ceea ce ne permite sa reducem subventiile pentru calea ferata cu aproximativ 8% in termeni reali); si proiectam ca cheltuiala cu subventiile pentru diferentele de pret sa fie diminuata cu 40% in termeni reali din cauza incetarii subventionarii pentru depozitarea graului si importul de pesticide”.

La acuzatiile ca pe semnatura sa s-au privatizat ALRO, PETROM si alte unitati de mare importanta ale economiei romanesti, Basescu a replicat printr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale prin care afirma complet nereal ca programul PSAL 1 a fost un program de evaluare a societatilor comerciale si de imbunatatire a mediului de afaceri. PSAL 2, aprobat de guvernul Nastase, ar fi fost, de fapt, programul de privatizare.

Ca atare, sa continuam trecerea in revista a documentelor care atesta ca institutia mentionata minte si dezinformeaza. Astfel, intr-un articol publicat in 7 august 1999 si intitulat “Romania intentioneaza sa incheie cu Banca Mondiala un acord PSAL 2”, Ziarul de Iasi relua declaratii de presa ale dlui Basescu pe aceasta tema, de care, observam, dl presedinte se cam face ca le-a uitat. Spicuim din declaratii: <<Actualul acord incheiat de Romania cu Banca Mondiala trebuie sa fie indeplinit pina la sfirsitul lunii martie a anului viitor. Obiectivul pe care il am in calitate de coordonator al acestui program – si am toate motivele sa cred ca vom reusi – este sa terminam realizarea acordului PSAL pina la sfirsitul lunii octombrie a acestui an (1999-nota autorului), urmind ca din noiembrie sa incepem negocierile cu Banca Mondiala pentru un acord PSAL 2, care sa fie finantat cu 500 milioane de dolari si care sa acopere tot anul 2000″, a declarat, vineri, Traian Basescu, ministrul Transporturilor, coordonator al programului PSAL.

Basescu spune ca PSAL 2 nu va mai fi “un acord de contractie” a economiei, ci unul de dezvoltare a acesteia. “Pina acum, toate acordurile cu Banca Mondiala au avut ca scop diminuarea pierderilor din economie. Imi propun ca PSAL 2 sa fie primul program de dezvoltare a economiei romanesti”, a precizat ministrul.Potrivit ministrului Transporturilor, acordul PSAL 2 va include obiective legate de privatizare a bancilor si de imbunatatirea mediului de afaceri. “PSAL 2 va fi o continuare a PSAL 1, pentru ca nu terminam reforma cu PSAL 1″, a mai spus Traian Basescu>>.

Pe dl Basescu il contrazice chiar Banca Mondiala, care emitea in iunie 2000 un comunicat prin care constata ca acordul PSAL 1 a fost indeplinit. Redam fragmente din acest comunicat, asa cum au fost ele prezentate tot de Ziarul de Iasi in data de 24 iunie 2000, in articolul intitulat ”Romania a finalizat programul PSAL”.

Biroul Bancii Mondiale din Romania a anuntat vineri ca programul PSAL a fost finalizat cu succes, iar noua transa din imprumutul in valoare de 300 de milioane de dolari este pe cale de a fi eliberata. Imprumutul a devenit efectiv pe 25 august 1999, data la care a fost eliberata prima transa, de 150 de milioane de dolari. “Anuntul despre finalizarea cu succes a programului PSAL constituie o recunoastere clara a angajamentului asumat de Guvern pentru realizarea unor reforme structurale reale. Speram sincer ca acest angajament va continua si in viitor, avindu-se in vedere obiectivele dificile care mai sint de atins”, a declarat Ziad Alahdad, seful Biroului Bancii Mondiale in Romania.

PSAL a avut patru componente, axate pe reforma bancara si privatizare, privatizarea societatilor de stat (sublinierea autorului), imbunatatirea mediului de afaceri din Romania si continuarea dezvoltarii programelor de protectie sociala pentru muncitorii disponibilizati. Reformele incluse in program au fost realizate in totalitate si in avans fata de termenul stabilit (sublinierea autorului) 30 iunie 2000.

PSAL a ajutat Guvernul in procesul de inchidere a celei mai mari banci de stat cu pierderi, in realizarea contractelor cu agenti de privatizare pentru 62 de intreprinderi mari de stat si in privatizarea a peste 1.500 de intreprinderi mici si mijlocii (sublinierea autorului)”, precizeaza comunicatul. “Transferul ultimei transe, de 150 de milioane de dolari, catre Ministerul Finantelor, urmeaza a fi facut in urmatoarele citeva zile, sub forma sprijinului pentru balanta de plati.“

Dupa cum s-a vazut in comunicatul Bancii Mondiale (in special in paragrafele subliniate), asa cum am afirmat si eu intr-un episod anterior, programul PSAL 1 a avut o componenta importanta de privatizare, ceea ce demonstreaza minciuna comunicatului Administratiei Prezidentiale, potrivit caruia acest program a fost doar un program de evaluare si ca de privatizare s-ar fi ocupat exclusiv programul PSAL 2 care (a doua minciuna!), ar fi fost semnat de guvernul Nastase.

Pentru a demonstra cu documente care nu pot fi contestate aceasta a doua minciuna, iata un fragment din Raportul Comisiei Senatoriale de ancheta a privatizarii PETROM, comisie infiintata prin Hotararea Senatului nr. 42 din 13 decembrie 2006 si condusa de senatorul Carol Dina, raport inregistrat sub nr. XLVI/50/19.06.2008. (Se observa ca aceasta Comisie senatoriala a fost constituita si si-a intocmit Raportul in timpul primului mandat prezidential al Dlui Basescu!).

Astfel, acest Raport, la Cap.IV (1.Prima etapa-Acordurile cu FMI si Banca Mondiala), stipuleaza: ”Programul PSAL, negociat cu Banca Mondiala, aprobat prin HG nr. 374/1999 (deci vorbim de guvernul Isarescu!-nota autorului) a prevazut ca o conditionalitate a acordarii imprumuturilor, printre altele si privatizarea SNP PETROM SA (Anexa I)”. Si mai departe, la acelasi capitol, se precizeaza: ”Aducerea la indeplinire a Planului de actiune pentru imbunatatirea mediului de afaceri-Anexa 2, Matricea PSAL 2-Propunerea de Program de Politici de Reforma (II Privatizarea si externalizarea intreprinderilor mari de stat), aprobat de fostul Prim Ministru domnul Mugur Isarescu si fostul Ministru domnul Traian Basescu s-a concretizat prin negocierea din anul 2000 cu Banca Mondiala prin care s-a convenit ca pentru eliberarea celei de-a doua transe de imprumut, Guvernul Romaniei sa ofere un pachet de cel putin 51% din actiunile SNP PETROM SA pentru privatizare, in acord cu planul de privatizare aprobat printr-o oferta competitionala (sublinierea autorului).”

Iar, ceva mai departe: ”In HG nr. 456/02.06.2000, planul de actiune pe anul 2000, la domeniul utilitati sectorul petrolier, a fost inclusa privatizarea SNP PETROM , in sensul adoptarii planului de privatizare, lansarea ofertei internationale de vanzare. Prin OUG nr. 71/24.08.2000 (deci dupa ce s-a lansat oferta de privatizare in timpul guvernului Isarescu si sub obladuirea ”responsabilului” Traian Basescu-nota autorului) s-a extins acordul de credit stand-by cu FMI”.

Iar, in finalul Pct. 1 din Cap. IV al Raportului se precizeaza: ”La 26.10.2000 (deci cu putin inaintea alegerilor-nota mea), este aprobata prin HG nr. 1014 strategia de privatizare pe anul 2000 (observati ca strategia de privatizare pe 2000 se aproba de guvernul Isarescu la sfarsitul anului!-nota autorului), in cadrul careia pentru SNP PETROM SA se prevedea majorarea capitalului social cu pana la 35%, cotarea actiunilor la bursele internationale , vanzarea catre salariati a unui pachet de pana la 10% s.a.”.

In sfarsit, pentru ca acelasi domn Basescu se da si azi de ceasul mortii de starea agriculturii si este scandalizat de pamanturile lasate in paragina, sa-i amintim ca intr-unul dintre Memorandum-urile care poarta semnatura domniei sale , se precizeaza negru pe alb: ”In ceea ce priveste subventiile, am oprit programul cupoanelor pentru motorina pentru agricultura si am limitat suma totala a cupoanelor agricole la 4,3 trilioane lei; am redus subventiile bugetare pentru metroul din Bucuresti cu 36% in termeni reali; vom inchide 425 km de linii locale de cale ferata neprofitabile si 366 de statii CFR si vom reduce 123 de perechi de trenuri pe distanta scurta pana la sfarsitul lunii mai 2000 (ceea ce ne permite sa reducem subventiile pentru calea ferata cu aproximativ 8% in termeni reali); si proiectam ca cheltuiala cu subventiile pentru diferentele de pret sa fie diminuata cu 40% in termeni reali din cauza incetarii subventionarii pentru depozitarea graului si importul de pesticide.

“In ceea ce priveste politicile de venituri, a trebuit de asemenea sa facem pasul dificil in vederea modificarii legislatiei din trecut pentru a depasi implicatiile lor nesustenabile pe partea de cheltuieli: am suspendat cerinta de a plati prime de vacanta in sectorul public civil, am modificat dreptul general de acordare a platilor compensatorii dat prin Ordonanta de Urgenta 98 pentru a preveni orice alte plati catre noi solicitanti; incepand cu 20 iulie, vom inceta platile de ajutor de somaj tehnic pentru personalul din industria de aparare; si am revizuit noua lege a pensiilor de stat astfel incat sa limitam cresterea implicata in rata de inlocuire (aceasta va permite ca recorelarea pensiilor sa continue in limitele cadrului bugetar existent)”.

O alta minciuna si diversiune a fost lansata de Basescu la televiziunea mogulului bun, fratele Paunescu. La iesirea dumisale de la B1, Traian Basescu a afirmat despre ”reevaluatul” Patriciu: ”Nimeni nu se indoieste ca dl. Patriciu nu e liberal, e un liberal pragmatic, daca a putut sa ia PETROMIDIA de la Nastase, a luat-o fara sa respire”.

Or, realitatea este cu totul alta, fiindca dl Patriciu nu a luat PETROMIDIA ”de la Nastase”! PETROMIDIA i-a fost data dlui Patriciu de guvernul Isarescu si de presedintele de atunci al Fondului Proprietatii de Stat, taranistul Radu Sarbu. Cand a venit dl Nastase la guvernare, dupa alegerile din anul 2000, a gasit PETROMIDIA privatizata. Mai précis, din data de 31 octombrie 2000, cand a fost semnat contractul (inaintea alegerilor parlamentare si, deci, inainte de Nastase…).

Bibliografie:

–  Hotărâre nr. 374 din 13/05/1999
– Hotărâre nr. 456 din 02/06/2000
– Hotărâre nr. 363 din 02/07/1998
– Hotărâre nr. 362 din 02/07/1998

Referinte:

–  Romania Libera, Năstase: Băsescu este cel care a semnat memorandumul cu Petromul, Boc minte

–  Ziarul de Iasi, Traian Basescu va ramine negociator-sef al Romaniei in relatia cu Banca Mondiala- Decizia ii apartine primului ministru, Mugur Isarescu

–  Jurnalul National, Alro şi Petrom, vîndute pe semnătura lui Băsescu

Bistrita News, PRIVATIZAREA FRAUDULOASA A PETROM-ului.(sute de miliarde de euro paguba pt. Romania)

DC News, Băsescu a comandat şi curbele de sacrificiu din timpul CDR. Vezi ce „tăia“ preşedintele în 1999, pentru a lua banii de la FMI

DC News, Privatizarea Petrom, bombă cu rază lungă de acţiune: benzina a ajuns la 6 lei/ litru

– Ziarul de Iasi, Traian Basescu va ramine negociator-sef al Romaniei in relatia cu Banca Mondiala

EPILOG:

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat luni că politicienii vor afla curând că pe pieţele financiare “gura bate fundul”, singura soluţie fiind dialogul, care ar trebui să domine discursul politic, iar cine nu îl stăpâneşte să plece, fără a avea pretenţia să-i scoată pe ceilalţi din casă, scrie Mediafax.

De ce si de cine va temeti, d-le Isarescu ? A cui este “casa” si cine sunt “ceilalti”?

sursa: gandeste.org

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

 • De Iliescu nimic! Asta a dezgropat ? …Glumiti? Mai sunt cel putin 10! Nastase unde e?

 • Mai animalelor, ca nu meritati sa va zic altfel….unde dracu a-ti mai vazut voi presedinti demisi infara loviturilor de stat; daca iese asta nimeni n-o sa mai tina cont de voi imbecililor…..ca de dat n-au de unde sa vadea, cretinilor…nu intelegeti ca singura putere pe care o are poporul e sa dea afara el insusi alesul(alesii)! In cele 12 ore de alegeri la fiecare 4-5 ani timpitilor….asta face toata diferenta………a-ti stat sub turci 300 de ani si v-au convins astia ca un an in plus o sa muriti………ce neispraviti…..asta meritati, boilor…….nu se poate asa ceva…….
  nu vedeti ca tot ce vra USL este sa opreasca dosarele penale, handicapatilor mintali ce sinteti! Romania este una din cele mai stabile tari din lume gratie Boc-Basescu… si daca o duceti prost e ca in mai ’90, cretini cum sinteti a-ti decis voi, destepti cum sinteti, ca economia de piata se invata in universitatile bolsevice de la Moscova…alienatilor mintali ce sinteti. Romania e mai stabila financiar decit Irelanda, Islanda, Spania, Grecia, Portugalia chiar Italia…….ce adunatura de alienati!….Nu trebuie sa existe nici o procedura de destituire pe perioada unui mandat, la nici un ales de popor……altfel e ca un lant de git in mina opozitiei…si incepe santajul…ce cretini!……….o sa inceapa presedintii sau primarii sa stie de frica opozitia incapabililor, in loc sa stie de frica voastra………………………boilor pe Basescu tot voi l-ati ales….de doua ori, imbecililor…….principil e:” eu l-am pus eu il dau jos” si nu cind li se „trezeste la altii”…..asta animalelor,….. este singura diferenta intre democratie si dictatura… de aici incepe diferenta dintre cele doua sisteme…….evolutia economica, nivelul de trai al poporului……v-ati vindut singurul atuu si n-ati luat nimic in schimb………..neispravitilor ce sinteti…….tara de cacat, popor de cacat…dar tara e buna numai ca are un defect: E POPULATA………..rusine!

 • Pentru Caratu: doua chestii!
  1. Rudotel
  2. Manual de gramatica pentru clasele primare
  In ordinea prioritatilor.
  In rest, da, mai e si Iliescu pe lista rusinii..

 • Prea stufoase materiale.Nu mai intereseaza pe nimeni.Cit timp unul ca”Caratu”isi permite sa arunce vrute si nevrute totul devine nul.Viitorul e neguros.
  Corect,omul e nevinovat dar nu realizeaza!

 • Practic ceea ce sustii tu e ca si cum ai zice, ai omorat mortul, o tara nu este condusa de un om, o tara nu locuita de un om.
  Romania a murit pentru ca suntem o mana de delasatori care am lasat pe alti sa faca ce vor, daca ar fi revolta in fiecare zi credeti ca nu ar conta mai mult decat sa ii plangem?

 • Lista vinovatilor ramane deschisa. In articol am venit cu date si detalii concrete despre cei 10. Daca doriti sa aduceti completari este de bun augur dar pentru a nu exista acuzati de superficialitate si spusele dvs duse in derizoriu – tehnica des intalnita in ultimii ani de catre oamenii politici si cei din jurul lor – va rugam sa aduceti si argumente, date, detalii, documente concrete disponibile spre analiza pentru toata lumea.

 • de ce se arunca cu noroi doar intr-o directie ?
  sunt ceva interese ? vreo directiva sau doar nu mai stiti alceva ?

 • Doar 10 ?
  Toţi sunt vinovaţi, nici unul nu a tinut cu poporul !
  Muncitorii dau tot salariul pe chirie !
  De unde bani, pentru hrană ?
  De unde bani, pentru medicamente ?
  De unde bani, pentru îmbrăcăminte ?
  De unde bani, pentru întreţinere sau pentru alte necesităţi ?
  Cu toţii au condamnat poporul la moarte, prin înfometare !
  Constituţia şi CEDO garantează dreptul la viaţa !
  Suntem în Legitimă Apărare !
  Luptaţi lupta cea dreaptă !

 • Nu ne dezicem.Vorba d-lui CIORAN ;Nu avem simtul libertatii-1934 scrisa
  Ne vaicarim ,plingem pe la portile europei, pe cind ea ar trebui sa plinga pe la noi.Habitam in somnolenta hibernarii si nu ne amintim de Dumnezeu, neam si tara, asa cum au facut-o stramosii nostri. Mai apropiat de noi ar fi actiunile generatiei 22 cind studentimea romana a tras semnalul de alarma.
  deasupra tuturor relelor este iudeo-masoneria care aplica legile atlmudului.
  Nu stau la vedere ci prin cozile de topor ale naemului ne ucid fara a realiza macar aceasta.
  Trist dragii mei conationali.
  Solutia? Lasind orgoliile la o parte,inarmati cu credinta in Dumnezeu acest Capitan-Corneliu Zelea Codreanu ,trebuie sa se nasca sau sa reinvie ca punindu-ne in miini simtul demnitatii nationare,in strada sa inlocuim aceasta plaga care ne-a fost construita
  Stam si ne plingem pe div mas-med (90% ocupata de evrei) si nu ne alaturam in fapta si actiune nucleelor de miscari nationaliste.
  Cautati si veti gasi. Implicati-va si nu ginditi prin stomac.
  Spiritul este fundamentul existentei noastre.
  Alfel suntem morti de vii.
  Cu dragoste crestineasca si de roman,un granicer-legionar.
  TRAIASCA ROMANIA.
  TRAIASCA LEGIUNEA SI CAPITANUL

 • Pt caratu-,D-na,d-le de ce te ascunzi sub anonimat cind arunci haznale de excremente pe care le-ai mincat de la adolescenta.

  Eu,leginar in structura fiintei mele am semnat toate comentariile cu nume si tel.
  Numai sobolanii rosii vorbesc din gauri si tomberoane.
  Priveste -ti sufletul si vezi daca esti crestin si roman in acelas timp.
  Altfel….
  Cu convenienta respectului.
  Sanda Alexandru tel o747946236

 • nu stiu cine a scris articolul asta USL-ist dar culmea….nu-l vad pe Iliutza, pe Constantinescu…pe marele Ciorbea…….ma mir ca Udrea nu intra aici…..Videanu l-ati iertat de data asta???? si Boc…Boc nu e dusman de clasa?? :))))))))))) cred ca pe articolul asta nu ai luat multi banutzi ;)

 • Pentru cei care vor sa inteleaga (Pro Intel ?!):Faceti abstract de articol si cititi doar BIBLIOGRAFIA, adica hotararile de guvern cu tot cu anexe.Cu atentie!

 • Basescu e cel mai tare om politic al Romaniei din toate timpurile. Din pacate doar impotriva propriului popor. A avut (si are) un asemenea aparat mediatic, incat chiar si acum daca Basescu se caca pe Magheru, iar la stiri apare asta, lumea ii injura pe stiristi cu sete. Ca adica de ce-au bagat ei nasul in kkt-ul d-lui presedinte. Asta e presa ???

 • Este o gluma proasta… Privatizarile CDR sunt niste umbre palide pe langa tunurile date de Nastase, de Musetescu si de DIP.

 • Parintii “groparilor” Ion Iliescu si Petre Roman, primul lor nascut Mugur Isarescu cu a sa politica monetara si bancara post decembrista,restul fratilor au jucat dupa muzica pusa de acest triou..

 • Se vede ca acest site are ca scop invatarea gramatici Romane si eu recunosc sunt agramat numi cere analize sintactice sau morfologice sun semi analfabet Ma retrag uranduva sa aveti in GASCA doar academicieni profesori se tot neamul de Literati cu multa carte si diplome fie si cumparate AS fi vrut sa cumpar si eu diploma din Taraba A Nastase dar lipsa banilor ma indepartat de lumea buna din politica de cumetrie Ilesciana.

 • pentru cei care va treziti vorbin pe langa subiect…..lasati-va de sportul asta….daca vrei sa lasi un comentariu…limiteaza-te la subiectul in discutie…..de asta am ajuns unde am ajuns ca noi romanii le stim pe toate si vorbim despre toate dar in nestire de cauza…si asa ne trebuie…ca noi in loc sa ne impunem punctul de vedere…avem grija altora :)

 • Daca credeti ca doar acesti 10 sunt vinovati pentru dezastrul tarii,atunci sunteti naivi!Intreaga clasa politica de dupa 89 e vinovata.Toti,fara deosebire au jecmanit tara mai rau decat hulitii fanarioti!

 • In sfarsit asist si eu la niste dezbateri al caror “ton” se ridica la standardele unor auditori care se respecta. Ca ma saturasem de limbaj suburban pe toate link.urile si pe Facebook.
  Va felicit pentru subiectele abordate si pentru documentarea impecabila !
  Voi reveni cu placere oricand.

 • daca nici cu documente in fata nu credeti… nu mai e nimic de facut…. basescu a avut sarcini de indeplinit de aia a fost sustinut din afara…
  bine ca n-au schimbat constitutia sa mai poata lua un mandat… sper sa nu-l mai vad in vreun guvern ori … prim ministru Doamne fereste

 • Nu te supăra admin, nu ai auzit că în România 60% sunt analfabeţi funcţionali? Cred că nici nu au citit materialul la care ai muncit sau l-au citit superficial. Am totuşi o întrebare: DNA de ce nu e interesată de materialul ăsta şi se ocupă doar de găinării??? Sau procurorul general, sau DIICOT, că nici nu le mai ştiu?

 • Multe s-au schimbat din 2012, data la care s-a scris acest articol, inclusiv rezonanta Schumann, care a crescut de la 7,8Hz, la 15-25Hz in 2014, atangand un varf de 36Hz zilele trecute, frecventa magnetica oscilanta care are loc in spectrul electromagnetic al Terrei, generata de schimbari electromagnetice ce au loc in miezul Pamantului si care afecteaza suprafata acestuia inclusiv fiintele, cercetatorii de la Institutul Heart Math (matematica inimii), punand pe seama ridicarii niv de constiinta a umanitatii, “coerenta” sustinuta indubitabil la niv galactic, ceea ce Nasa, are o retinere in a detalia, din motive, lesne de inteles, globalizate. Cu alte cuvinte, la ora actuala, si cercetatorii pot confirma, magnetosfera Terrei este schimbata in bine suprem din pdv vibrational, circumstanta care anihileaza tentativele strategice de insclavizare a umanitatii.
  Revenind la continutul articolului…ehei…intre timp Decebal Traian Remes a devoalat inscenarea in baza careia a fost intemnitat, locul domniei sale fiind preluat de un comisar pe agricultura in scopul implementarii politicilor agrare comunitare pliate pe “dezvolt. durabila si sustenabila ZONALA”, acelasi, preferat la conducerea guvernului tehnocrat renumit in eludari, deturnari, achizitii publice ilegale etc Auditu’?!?! Destine distruse. Inca unul, cel al Monicai Iacob Ritzi, intemnitata pt deturnare de fonduri publice in calit de ministru la turism fix in perioada campaniei elect pt europarlamentare a favoritei Eba al carei tatic a recunoscut public ca a inregistrat toate convorbirile, discutiile din biroul domniei sale, tot ce misca intern/extern, asa cum ii sta bine unui ofiter operativ care cunoaste campul tactic in situatiile extreme, atunci cand stii prea multe…inclusiv ca 60% suntem analfabeti functional, bizoni, masa de manevra, carne de tun etcetcetc A omis un lucru esential: poporul nu este inconstient, dimpotriva, este mult prea trezit.
  Cu alte cuvinte, impreuna, toti pt unul si unul pt toti, am realizat performanta istorica de a influenta vibrational magnetosfera Terrei, prin intermediul gandurilor si actiunilor noastre inalte, bune, pure, rafinate, elevate, cu mentiunea ca val de 83 Hz este recunoscuta oficial ca fiind cea mai puternica dintre cele sapte rezonante, in spectrul undelor cerebrale, identitate numerica aferente nr de cercuri din componenta “Florii Vietii”, nr. de piramide energetice existente in arealul/spatiul carpato-danubiano-pontic! Nimic nu-i intamplator in infinitul si minunatul univers! Zi frumoasa, binecuvantata!

 • apropos, cate penitenciare sunt prev a se construi??????????????…..fix 7….
  ……………………………….

  “Mantuieste Doamne, poporul Tau, si Binecuvanteaza Mostenirea Ta!”

 • MINCIUNI,MINCIUNI…asTA care scie e un PSD-IST care da toata vina pe altii…VINOVAT E NASTASE CU AI LUI… SA SE DUCA DRACULUI!

 • si noaptea prezidentiala, cand te culci cu un presedinte si te trezesti dimineata cu altul, tot minciuna?!(operativa din cauza de vizita la sov si de caseta compromitatoare, spaima adversarilor) si etc…


 • ” Ah! Cui ar fi trecut prin GAND
  Si-ar fi crezut vreodata
  Ca multi lipsi-vor in curand
  Din mandra noastra CEATA!
  Priviti! Din noua cati eram,
  Si cu SERGENTUL, zece,
  Ramas-am singur eu…si am
  In piept inima rece!

  Crud e cand intra prin STEJARI
  Naprasnica secure,
  De-abate toti COPACII MARI
  Din FALNICA PADURE!
  Dar vai de-a lumii neagra stea
  Cand moartea nemiloasa
  Ca-n CODRU VIU patrunde-n ea
  Si cand securea-i coasa!

  Atunci viteazul capitan,
  Cu-o larga brazda-n frunte,
  Striga voios: “Cine-i CURCAN,
  Sa fie SOIM DE MUNTE!”…
  Penes Curcanul, Vasile Alecsandri, Mircesti, august 1877

  ps:…ceva nou sub soare?!…