Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Ce prevede noua lege a sănătăţii. Cine nu-şi plăteşte asigurarea de sănătate va suporta cheltuielile medicale, chiar şi în situaţii de urgenţă

Cine nu-şi plăteşte asigurările de sănătate va suporta integral cheltuielile medicale, chiar şi în situaţii de urgenţă. Mai puţine case de asigurări de sănătate, spitale autonome din punct de vedere juridic şi un pachet de servicii medicale de bază, pentru asiguraţi. Aşa ar trebui să arate sistemul sanitar românesc, potrivit noii legi a sănătăţii. Noul proiect ar putea intra în dezbatere publică săptămâna aceasta, după ce va fi discutat în Guvern.

Potrivit noului proiect de lege, fiecare asigurat va beneficia, în baza contribuţiei la sănătate, de un pachet de servcii medicale de bază. Tot de la bugetul de stat va fi asigurat şi un pachet minim de servicii. Asta înseamnă asistenţă pentru bolile rare, pentru epidemii şi prevenţie medicală. Cei care NU plătesc asigurări de sănătate vor putea fi trataţi gratuit, în urgenţă, la camera de gardă.

“Cei care nu sunt asiguraţi pentru că nu au plătit sunt persoanele care din rea voinţă nu au făcut aceste plăţi. Ei vor trebui trataţi în regim de urgenţă dar ulterior banii aceştia va trebui recuperaţi” a precizat ministrul Sănătăţii.

Costuri suplimentare ar putea să suporte şi pacienţii care nu au grijă de sănătatea lor.

Deocamdată autorităţile nu au stabilit ce servicii va include pachetul de bază. Tot ce nu este inclus în acest pachet va fi suportat de asigurat, din fonduri proprii, sau printr-o asigurare facultativă încheiată cu un asigurător privat.

În funcţie de numărul de servicii incluse, asigurările facultative ar putea ajunge să coste trei, patru sute de euro pe an. Noua lege a sănătăţii ar putea intra de săptămâna aceasta în dezbatere publică, după ce va fi discutată în Guvern. La toamnă, proiectul ar trebui să treacă de Parlament.

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Asa suntem noi, prosti pana la capat. Am iesit in strada in iarna impotriva ACTA si a Legii Sanatatii. Acum Parlamentul a aprobat o lege, nu chiar ACTA, dar asemanatoare, providerii de internet trebuie sa tina inregistrari cu destinatarul mailurilor, la fel cei de telefonie, cu destinatarul si durata apelului. Cam aceeasi Marie dar cu alta palarie. Si toti am tacut din gura. Acum ni se baga pe gat o alta lege a sanatatii, asemanatoare primeia, afara de serviciul de urgenta care ramane cica asigurat de stat… Felicitari celor cu Rosia Montana si celor anti-Chevron ca au ramas statornici si mereu vigilent, in rest ne agitam ca Poanta a plagiat si ca ICR-ul nu-l va mai avea pe Patapizdevici – fiu de evreu sovietic care ne-a calcat in picioare 40 de ani …am fost iar deturnati si alienati…

Abonează-te la newsletter