Politică

Cât de mult contează cu cine votăm?

alegeri_prezidentiale_2014_cine_sunt_cei_14_candidatiPrinși în febra campaniei electorale și bombardați cu mesaje mobilizatoare de genul “Tu decizi viitorul țării!” riscăm să nu mai vedem pădurea din cauza copacilor. Chiar contează cine ne conduce?

Pe termen scurt, nu prea, să ne relaxăm. Ca ritm anual de creștere (sau scădere), PIB-ul nostru se sincronizează cu PIB-ul țărilor vecine.

De ce? Pentru că dinamica economiilor sărace, inclusiv a noastră, este imprimată de evoluția economiilor dezvoltate. Cum ar zice socialiștii, avem binomul Centru-Periferie. Explicația este simplă: de la Centru vin banii! Atunci când în țară intră capital, se fac investiții, cresc veniturile, consumăm mai mult; dacă nu ne mai vin bani din exterior, atunci rămânem nemâncați. Exagerez, dar ați prins ideea, economia României este dependentă de capitalul extern (gândiți-vă de unde au băncile bani să dea credite) și, cumva, acest lucru este inevitabil și chiar dezirabil. O economie săracă are nevoie de capital pentru a-și crește productivitatea, de aceea investițiile străine sunt binevenite. Problemele apar, desigur, atunci când în loc de investiții străine primim fluxuri speculative, adică atunci când importăm inflația altora; atunci nu se creează locuri de muncă, atunci banii se risipesc și batem pasul pe loc. Dar asta este viața, nu stăm acum să facem teoria chibritului.

Trebuie să stăm cu mâna întinsă la băncile occidentale? – veți întreba. Nu, nu e musai. Dacă economia României ar fi un paradis fiscal sau măcar dacă am duce o politică responsabilă, de cultivare a capitalismului autentic prin impozite mici și birocrație redusă, atunci acumularea internă de capital ar crește. Dar așa ceva probabil nu se va întâmpla, politica responsabilă nu este “rentabilă”, credeți-mă pe cuvânt, nu stăm acum să explicăm.

Dar ce am spus mai sus nu înseamnă, totuși, că nu contează cu cine votăm. Ba da, contează, pe termen lung contează chiar foarte mult, dovadă România și Polonia care au plecat de la același nivel de trai în urmă cu un sfert de secol și acum le separă vreo 8000 de dolari pe cap de locuitor. Asta este, n-am avut noroc să fim guvernați ca polonezii.

Concluzia? Contează cu cine votați, dar asta nu trebuie să înfierbânte mințile nimănui. Schimbările bruște se produc extrem de rar. Rar schimbăm cu adevărat meniul, uneori avem parte de o mâncare puțin diferită, de cele mai multe ori (ne) alegem (cu) aceeași ciorbă reîncălzită. E nevoie de mai multe guverne succesive care să implementeze politici sănătoase pentru a crește substanțial nivelul de trai. Alegerile prezidențiale prezidențiale nu înseamnă mare brânză câtă vreme, cum ar spune un amic de-al meu de la Filosofie, societății românești îi lipsește un consens constituțional elementar favorabil dezvoltării.

Autor: Bogdan Glavan

Sursa: Logica economica


Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu