Politică

Casa lui Horea, o RUINĂ. Conacele grofilor maghiari, refăcute cu milioane de euro din banii publici!

casa_cizerCea mai veche casă tradiţională cu paie din Sălaj, aflată în patrimoniul naţional, e la un pas de prăbuşire. Este vorba de casa din Cizer în care se spune că a locuit celebrul personaj istoric Horea, transmite DIGI24, via Dan Tanasa


De ani buni, autorităţile locale încearcă, fără succes, să convingă Guvernul şi Consiliul Judeţean să dea bani pentru salvarea casei. Singura speranţă mai sunt acum fondurile europene.

Realizată din bârne de stejar rotunde, pe pietre mari de râu şi cu acoperiş de paie, casa din Cizer, de care se leagă numele celebrului personaj istoric Horea, este unică în ceea ce priveşte tehnicile de construcţie, spun specialiştii.

Construită la începutul secolului al XVIII-lea, a fost declarată monument istoric în 2004, însă de atunci s-a degradat tot mai mult de la o zi la alta.

„Repezintă Românimea din Ardeal, ceea ce nu prea s-a păstrat, a fost cea mai mare casă pe vremea aceea şi reprezintă meşteşugul ţăranului român”, spune Petru Galiş, profesor.

În schimb, Ministerul Culturii a cheltuit în perioada anilor 2011 – 2014 aproximativ 3,2 milioane de euro pentru renovarea și punerea în valoare a conacelor și castelelor secuiești din județele Covasna și Harghita. Suma se referă strict la conacele și castelele secuiești din cele două județe, însă astfel de monumente se regăsesc și în alte zone din Transilvania (documente aici).

Sursa: Adevarul despre daci, preluare dupa Dan Tanasa

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Puneti fratilor de-o claca si rugati tarani cu suflet sa dea niste paie….
    Toooot cu mana intinsa si cu batut la porti desenate pe zid care nu se vor deschide vreodata…

  • Sunt convins ca machidonii Becali, Tiriac, mostenitorii lui Patriciu, apoi Adrian Nastase, scriitorii de la Jilava, precum si alti “dinupaturica” ai Romaniei vor pune mana de la mana si vor restaura-o. Hai sa fim seriosi! De ce atata disperare!.. Urmasii grofilor e si ei, oameni! Are si urmasii grofilor dreptul la paduri, mosii arabile, conace, castele , facute de stramosii lor cu sudoarea celor ridicati de acest nesupus, Horia… Dupa cate ca a fost nesupus, acum sa-i mai si restaureze casa romanii?…

  • Din pacate cei in drept sa ia masuri ca asa ceva sa nu se intimple au mari probleme de sanatate (dureri in cot si direct in c-r)

Abonează-te la newsletter