Politică

Care este cantitatea de petrol și gaze de sub Marea Neagră?

Răspunsul scurt: probabil foarte mare! Răspunsul lung: Depinde unde, la ce adâncimi, în ca cantități și tipuri de zăcăminte și – mai ales – depinde dacă depozitele vor fi vreodată localizate cu precizie.În funcție de toate aceste lucruri, o exploatare poate fi fezabilă sau nu. Un lucru este însă cert: concesionarii vor plăti, mai devreme sau mai târziu, atât cât li se cere!

Poate că vor lăsa la urmă unele exploatări mai riscante. Poate că vor încerca să negocieze, punctual, reduceri acolo unde operațiunile sunt mult prea dificile. Sau poate că, dimpotrivă, se vor bate să plătească oricât de mult în momentul în care prețul petrolului va fi iar sus.

Însă proprietarul resurselor – cetățenii României – vor avea confortul să negocieze prețul doar dacă pornesc de la maximum posibil și mai coboară doar atunci când este cazul, adică atunci când le sunt satisfăcute suficient interesele financiare, economice și strategice.

La cum arată legea offshore acum, cetățenii români promit să vândă cât se poate de ieftin pe termen nedefinit și să nu mai poată vreodată ridica pretenții la mai mult – nici ei nici copiii și nepoții lor.

Contează, desigur, și cât de mare este miza. Una este dacă abia completezi necesarul de import și eventual mai exporți câte ceva, cu totul altceva este când banii de acolo ar fi destui cât să schimbe substanțial în bine soarta națiunii.

Rezervele de gaze estimate până acum sunt undeva în jurul cifrei de 170-200 de miliarde de metri cubi, din care 100 de miliarde bine-documentate și atribuite. Strict pe baza acestei cifre, am făcut o estimare foarte aproximativă la 10 miliarde de euro a sumei care s-ar cuveni bugetului de stat în baza taxării directe a încasărilor, suplimentar față de redevențe, care la rândul lor sunt estimate la 2,8 miliarde de euro.

Dar asta e tot? Cu siguranță NU!

Cu rezervele de la începutul articolului, există un lucru pe care îl știe oricare petrolist offshore și cam oricine altcineva cât de cât preocupat de subiect: Cele mai mari și mai certe rezerve de petrol și gaze se găsesc la și aproape de vărsarea în mare a marilor fluvii.

 • Venezuela, posesoarea celor mai mari rezerve de petrol din lume, este situată la vărsarea fluviului Orinoco;
 • Golful Persic este la vărsarea țesăturii de râuri Tigru-Eufrat;
 • Golful Mexic este la vărsarea fluviului Mississippi;
 • Nigeria – unul dintre marii producători mondiali de petrol – controlează vărsarea fluviului Niger;
 • La vărsarea Nilului, în bazinul levantin al Mediteranei, s-au descoperit abia recent unele dintre cele mai mari zăcăminte de gaz offshore: Tamar (Israel, 2009, 200 mld. mc.), Leviathan (Israel, 2010, 450 mld. mc), Aphrodite (Cipru, 2011, 140 mld. mc), Zohr (Egipt, 2015, 850 mld. mc) – în total, 1600 de miliarde de metri cubi de gaze despre care abia acum 10 ani nu se știa mai nimic!
 • Legendarul petrol și gaz caspic este în aceeași situație. Petrol și gaze au fost exploatate în Azerbadjan și în jurul Mării Caspice încă de acum un secol, la fel ca în România. Însă descoperirile masive în larg au fost făcute abia în ultimii 20 de ani. Exploatarea Kashagan, cea mai mare rezervă de hidrocarburi din lume găsită în ultimele trei decenii, a fost descoperită abia în anul 2000. Sunt acolo 13 miliarde de barili de petrol, cam cât producția curentă a României multiplicată cu 450 de ani, care au transformat Kazahstanul dintr-o țară a lumii a treia într-una aproape prosperă: 1300 de kilometri de autostradă în doi ani!

Dunărea are un bazin și un debit aproape comparabile cu Volga, iar rezervele de hidrocarburi de la vărsare sunt deja demonstrate. Ce nu se știe încă este amploarea lor exactă – pentru că încă nu s-au făcut prospecțiuni suficiente, și probabil că nimeni nu are interesul să spună exact nici măcar ce se știe deja.

Cât de mari sunt resursele, cât de fezabilă este exploatarea, care sunt costurile și riscurile – toate acestea depind de factorii pe care i-am enumerat la început.

Însă un lucru este totuși destul de clar de pe acum: NIMENI – nici măcar țările lumii a treia fără luptă! – nu își dă resursele atât de ieftin pe cât ne pregătim să o facem noi, care nu avem nevoie să luptăm ci doar să votămMaaare act de curaj!

Într-un scenariu modest, este vorba doar de cele 200 de miliarde de metri cubi de gaze deja-anunțate, care chiar și ele pot aduce în plus la buget plus-minus 10 miliarde de euro față de ce s-a „parafat” deja. Cei 1000 de kilometri de autostradă lipsă!

Într-un scenariu optimist, poate că e vorba de mai mult de 1000 de miliarde de metri cubi de gaze și cine-știe-cât petrol, pe care ne pregătim să-l antamăm la preț de nimic, exact așa cum am făcut la privatizarea Petrom cu „consultanță internațională profesionistă”. În total, venituri ratate de 100 de miliarde de euro și mai bine, destul cât să achite toată datoria publică și tot să mai rămână ceva.

Nimeni nu stă cu petrolul și gazul ne-exploatate că nu s-ar găsi cine să i le scoată. Chiar și la dictatorii caraghioși sau sângeroși, chiar și la țările sub embargo, companiile petroliere stau la cozi. S-ar bucura ele la marje de 50%, dar le acceptă până la urmă și pe cele de 5-15%, uzuale în industrie.

Sursa: Riscograma

 

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

 • Motiv pt care se impune infiintarea Fondului Suveran de Investitii Nationale responsabil cu colectarea REDEVENTELOR, a taxelor, impozitelor reglementate la niv standardelor internationale in domeniu, a oricaror venituri NECESARE RENASTERII NATIONALE … minima decenta.

 • Analizand temporo-spatial, evenimentele in tema au legatura de cauzalitate cu energiile sacre in arealul CARPATO-DANUBIANO-PONTIC, vatra unei stravechi civilizatii, LOCUL omului primordial – Vf. OMU, insula serpilor …
  De data aceasta reglajul se impune a fi efectuat in rezonanta cu noile energii, in fapt si-n drept, aceleasi, dintotdeauna, in pace, prosperitatea tuturor, respectand drepturile si obligatiile corelative, cu precadere LEGEA LOCULUI! Legea divina. In caz contrar … reasezare tectonica prin interventia unor forte mai presus de capacitatea noastra de intelegere la stadiul actual de evolutie, deficitar in elementul primordial – componenta spirituala – ESENTIALA.

 • LAsa-ma cu “energiile sacre”…
  Unde le-ai vazut?
  Energia este putere exercitata in timp, care este forta actionand in spatiu si deci si in timp, care forta “vine” de undeva”.
  nu e nimic sacru in astfel de energie.
  ————–
  PETROLUL ESTE REGENERABIL.
  AUTO-REGENERABIL.
  Un izvor nesecat la care daca ai renuntat ai pierdut complet, indiferent de redevente, taxe, supra-taxe si altele.

 • Poti vorbi de energie necreat si energie creata.
  Pe cea de-a dou o poti masura, cerceta…
  Pe prima -NU.
  De aia ne-crestinii adica si cei care sint rataciti de Ortodoxie incearca sa rationalizeze totul fiindca nu pricep diferenta.

 • In Univers nimic nu se pierde, totul se transforma, respectiv, regenereaza, auto-regenereaza, demonstrat, confirmat stiintific. Si rama se auto-regenereaza (sectionati cu tot pacatu’ o rama si o sa constatati ca fiecare bucatica se auto-regenereaza). Miracolul viului. Energia vie. Universu-i VIU, planeta-i VIE, fiinta umana-i VIE, in speta, PETROLUL, ZACAMINTELE NATURALE, MINERALE si tot asa, in aceeasi nota, materia e VIE. Moare ca sa renasca din propria cenusa. Victorii de etapa. In speta de fata, analizand contextul, conditii de fond, forma, in ABSENTA INDUSTRIEI PETROCHIMICE (din motive arhicunoscute, mediatizate, dovedite, experimentate), singura alternativa viabila, durabila, sustenabila, rezida in ACUMULAREA in sensul COLECTARII veniturilor sub aspectul redeventelor, taxe, suprataxe etc stabilite in cond legale, temeinice, corecte cf sdandardelor internationale in domeniu si in materie, intr-un FOND NATIONAL GESTIONAT CU SIMT DE RASPUNDERE, EXPERTIZA care sa permita regenerarea, auto-regenerarea TARII (SUSTINEREA CHELTUIELILOR ocazionate cu mentinerea unui nivel de trai decent, la niv standardelor, in toate domeniile vietii sociale, ec, INVESTITII – functie de conditiile ACTUALE, FACTORI DE MEDIU, CLIMA, SITUATII DE CRIZA EC, POLITICA, JURIDICA, DEMOGRAFICA, MIGRATIE, EXPRES – SCHIMBARI CLIMATICE, MODIFICARI ale CAMPULUI MAGNETIC, ELECTRO-MAGNETIC … cu accent pe neutralizarea efectelor nocive generate de folosirea abuziva a energiei nucleare, de fenomenele deviante, patologice in context multiculturalist, atentat la evolutia normala, sanatoasa, armonioasa in arealul terestru, pamantean, planeta sacra. nu mai revad, corectez, cu scz de rigoare, zi frumoasa, multumesc,

 • Pai, gandim in termeni de “hidrocarburi”, aluminiu, otel, de free energy, surse alternative, regenerabile de energie … astfel incat sa ne mai tina PAMANTUL, indure Cerul, rabde Dumnezeu Constiinta Creatorul a toate cate sunt, stiute si nestiute, create si ne-create in infinitul Univers.

 • # fara vacanta parlamentara caci tara are nevoie de cugetul, inima si sufletul legiuitorului; cine paraseste barca-tara aflata la rascruce de drumuri, sa plece definitiv!

 • Cresterea ec reala rezulta din activitatea de productie, care productie se FACE prin capacitati, platforme, investitii, forta de munca calificata. In conditiile in care tara are in proprietate zacaminte naturale, minerale, in logica simpla a lucrurilor, beneficiaza si de ceea ce reprezinta fructele in sensul de venituri trecute, prezente, viitoare, cu ajutorul carora se realizeaza constituirea FONDULUI DE INVESTITII intr-o prima faza, urmand ca pe parcurs sa se materializeze in concret avantajele ec sustenabile realiz investitiilor, sustinerea resurselor umane deopotriva si cu precadere. Investim in educatie … actual, strategic in ed parenterala, educand parintii, copiii, dascalii in stiinta sexologiei, capatandu-le atentia intr-un domeniu absolut rupt de realitatea crunta pe care o traim. N-avem locuri de munca, cap de productie obiective, da’-nvatam cum sa facem sex de mici, la toate varstele, doar-doar ‘om uita de … papica, politica, justitie, economie, cercetare, cultura, arta, istorie, parteneriate strategice, ce suntem cu adevarat, de unde venim si incotro ne indreptam ca ?!… fiinte umane, ficusi, roboti, dobitoace, forme de viata mutante, deviante.

 • Un RAPORT intocmit de specialistii romani, inregistrat, semnat, datat, consemnat in cronici pentru manualul de istorie.
  …..
  Pentru tradatori: plimbari gratuite cu tomberonu’!

 • FONDUL SUVERAN DE DEZVOLTARE SI INVESTITII NATIONALE = PRIORITATEA NR. 1 A TARII. (CU KM. ZERO, MOMENTUL ZERO, DE ZERO AVEM PARTE!!!!!!!!!!!!!) ZERO BARAT PENTRU TARA, MULTE ZEROURI PENTRU TRADATORI.

  ACUM ORI NICIODATA!

  OPERATIUNEA “CERNEREA” – ALEGEREA GRAULUI DE NEGHINA. PATRIOTI VS TRADATORI

 • Dragilor, dragi, dragi, cu propriul FOND, NE INDREPTAM COLOANA VERTEBRALA si nu mai stam cu mana intinsa, cocosati la “mila” nimanui pentru SPONSORIZARI, FINANTARI … DUBIOASE, PROMISIUNI, DIRECTIVE, PROIECTE, PROGRAME STRATEGICE. Instrumentati, indosariati, incarcerati, condamnati pe viata la SCLAVIE.
  Un gand bun, o idee buna, un cuvant, o fapta buna, un zambet, o imbratisare sincera, un gest oricat de mic la temelia tarii.

Abonează-te la newsletter