Politică

Capitulări

basescu-ponta-antonescuBăsescu îi face cu ochiul lui Crin după ce, timp de un an, a părut că este alături de Ponta. De ce oare?

Pactul de coabitare va fi rupt după raportul MCV. Interesul lui Băsescu este ca în nici un caz acest raport să nu-l legitimeze pe Ponta pe tema justiției și, evident, nici pe zona Schengen. El ar trebui să consemneze o bilă albă în dreptul lui Băsescu și o bilă neagră în dreptul lui Ponta. Apoi, Băsescu ar urma să îl acuze pe Ponta că intervine în Justiție și că nu reușește să integreze România în Schengen (a făcut-o deja și o va mai face), acesta fiind principalul obiectiv de politică externă. În ciuda ofensivei diplomatice a premierului, ar spune Băsescu, Ponta nu a făcut decât să pericliteze statul de drept și viitorul României în Schengen. – A se vedea că, în realitate, Băsescu este acela care nu dorește un raport MCV realmente pozitiv, nici integrarea în Schengen, căci cele două reușite s-ar deconta în dreptul lui Ponta.

În privința raportului MCV, va conta foarte mult evaluarea acțiunilor lui Ponta. Un raport negativ îi va lăsa mână liberă lui Băsescu pentru a ataca pe tema justiției, inclusiv pentru a-i face lui Ponta dosar penal. Un raport mai degrabă pozitiv va limita acțiunile lui Băsescu împotriva lui Ponta și va ascuți lupta politică.

Unde este Crin? Crin a dezavuat pactul de coabitare și înțelegerile politice privind schimbarea procurorilor. Din punctul său de vedere, aceasta n-a fost decât o nouă încercare de politizare a justiției. Un răspuns de același tip, venit din partea MCV (un răspuns totuși prea puțin probabil, având în vedere termenii politici în care se poartă discuția), ar însemna foarte mult pentru Crin și pentru liberali, în timp ce Băsescu și Ponta ar fi puși în dificultate.

Presiunile la care a fost supus din partea PSD îl determină pe Crin să-și caute aliați. În plus, în privința raportului MCV, Crin are cea mai corectă poziție. Crin nu poate fi șantajat cu dosare, cel puțin n-a fost până acum. Băsescu a intuit foarte bine că liderul PNL are, în acest moment, cel mai bun capital.

Interesul principal al lui Băsescu a fost, timp de un an, să-l distrugă pe Ponta ca alternativă a PSD la prezidențiale. Nu se poate spune că a reușit, dar nici că a pierdut. Oricum, el va merge mai departe, încercând să-l atragă de partea sa pe Crin, având același obiectiv ca și în cazul lui Ponta, cu varianta de rezervă a susținerii lui Crin până la capăt, adică a capitulării lui Băsescu în fața lui Crin (soluția Blaga).

Cel mai probabil însă, va capitula mai întâi Ponta, tot în fața lui Crin.

Bine, mai e și strada, care nu și-a spus ultimul cuvânt, ba poate chiar de acum va începe să vorbească mai tare.

Autor: Arthur Suciu

Sursa: Arthur Suciu