Politică

Când vorbește mutu …..

photo_verybig_174910De ce se plimbă Iohannis

Iohannis, mutu, cum îi spune o țară întreagă, era recunoscut ca președintele care tace și se plimbă. Cele  două ”calități” ale sale sunt cunoscute și de necontestat. Plimbările lui, sau ”vizitele oficiale” cum îi place lui să le declare, au toate câte un scop, chiar dacă altul decât cel declarat oficial, dar scop. Prima lui vizită în SUA a avut drept scop primirea firmanului, a direcției de deplasare și bineînțeles depunerea jurământului de credință. Vizita în Franța a avut ca scop demonstrarea apucăturilor lipsite de eleganță ale domnului Iohannis, cea din Serbia a fost planificată  pentru  a-i da ocazia consilierului de taină să mai ațipească.

Vizita în Israel din Martie nu s-a desfășurat așa doar  ca să plângă la zid  sau să lase un bilețel cu dorința de a fi ales în al doilea mandat, ci pentru a i se spune ce poate sau nu poate să facă doamna Kovesi cu colegii din Mossad care  cică o spionau și ce anume au voie să spună despre ei, ca să îi facă și ei imagine, dar să nu o strice nici pe a ”spionilor”. Și imediat după întoarcerea în țară, au fost ”arestați” cei patru evangheliști care de fapt erau trei, Luca și Matei. E drept,  cele mai multe vizite au avut ca scop  însă,   scoaterea în lume a primei profesoare norocoase din România și a genunchilor de capră… neagră, simbolul Carpaților.  După toate aceste vizite, mai mult sau mai puțin, dar de cele multe ori mai puțin, benefice românilor, cu sau fără rost, dar  mai mult fără, domnul președinte păstra o tăcere nu doar proverbială ci și justificată: nici nu știa și nici nu avea ce să spună, pentru că fie era umilitor să spună că a fost chemat la ordin, fie nu putea spune că a plecat pentru că nu știe ce să facă la Cotroceni și nu poate face față problemelor de conducere reală a țării.

Mai bine tăcea

Ei bine, domnul Iohannis, cel care știe să tacă atât de bine, cred  că știe el de ce tace.  Mai bine să fie enervant și să îl certe românii că nu spune nimic, decât că  spune prostii. Cine l-a pus domnule să dea el explicații și să se laude cu vizita în Bulgaria și marea victorie, crearea marii flote a Mării Negre? Este clar pentru toată lumea că ideea creării unei flote NATO în Marea Neagră nu aparține nici României, cu atât mai puțin lui Iohannis, el a primit mutarea în plic, el a fost pus să ceară, să propună acest plan, ca să nu spună lumea că SUA vrea să își parcheze navele  într-o zonă în care nu prea are ce căuta conform tratatelor internaționale. Dar dacă statele riverane o cer, așa cum ”cetățenii sectorului patru” i-au cerut lui Piedone să candideze la primărie sau cum deținuții din pușcării ”au cerut” menținerea șefului ANP în funcție, atunci NATO, adică SUA nu au ce face și în virtutea art 5 se sacrifică. Ei bine, domnul Iohannis nu a putut să nu ceară ajutorul NATO pentru un plan de supraveghere și practic înarmare a Mării Negre, mai ales că i s-a cerut să ceară asta, numai că a vorbit așa cum vorbește el, fără să îl înțeleagă nimeni. După ce s-a dus în Bulgaria și a discutat despre un plan de securizare a Mării Negre fără a specifica la ce anume se referă, vine acasă și declară că a căzut de acord cu oficialii bulgari  pentru înființarea unei flote a NATO în  Marea Neagră.

Reacție surpriză

Numai că  premierul bulgar, auzind ce vrea domnul Iohannis,  neagă un asemenea acord. Surpriză totală, pentru că atât SUA cât și Iohannis, crezuseră că OFICIALII BULGARI, LUAȚI PRIN SURPRINDERE NU VOR NEGA, DE TEAMĂ SĂ NU CREEZE UN CONFLICT DIPLOMATIC și vor înghiți gălușca. Țeapă! Conducerea Bulgariei a pus înainte de orice interesele țării,  neacceptând jocul murdar al partenerilor și a  respins  categoric și ferm orice idee de a vedea nave militare americane spionând plajele de nudiști din Bulgaria. Știind că orice prezență a unei nave americane în Marea Neagră ar constitui nu doar o provocare la adresa Rusiei ci și un real pericol pentru toate țările riverane, Bulgaria a respins un asemenea plan. Domnul Iohannis, cel care a vorbit când trebuia să tacă, acum dă vina pe comunicare, vezi Doamne, nu s-a înțeles bine ce a vrut el să spună, că el de fapt dorea o cooperare în cadrul unor exerciții  între flotele militare ale României, Bulgariei și Turciei. Hai să fim serioși, care flotă militară română? Păi ce noi avem flotă? Poate cea a traficanților de calcan, că cele două fregate care fac mândria marinei militare române sunt lansate la apă pe rând, ca să nu se scufunde amândouă odată, când una e pe apă, cealaltă e la ”modernizat”, adică în reparații capitale. Asta o știu și Bulgarii și mai știu că aplicațiile navale comune româno-bulgaro-turce ar însemna că Turcia și Bulgaria să pună la dispoziție navele, iar România apele. Iar pentru exerciții militare comune nu era nevoie de discuții între președinți, toate celelalte s-au făcut până acum prin MApN, MAE și structurile NATO. De când discută președintele statului planificarea unor exerciții militare? Penibil! După un președinte care a făcut să dispară o flotă fără urmă, acum avem unul care inventează flote care nu există. Domnule ce noroc pe România, să fie condusă de magicieni. Dacă ”ideea președintelui Iohannis” ar fi dar roade, s-ar fi constatat apoi că de fapt nu prea avem cu ce contribui și am fi cerut ajutor prietenilor strategici care ar fi permanentizat astfel prezența ” rățoilor bucătari”  în Marea Neagră. De altfel domnul Cioloș proaspăt chemat pentru instrucțiuni în SUA, tocmai anunțase, complementar, ”dorința” României de a face lustrui bocancii a 5000 de militari americani. Asta după ce fusesem asigurați, ca și în cazul refugiaților, că în România nu vor fi decât câteva sute de militari americani. Cei de pe navele militare se iau în calcul? De altfel, sub un pretext sau altul, prezența navelor americane  în Marea Neagră nu mai este o surpriză pentru nimeni, dar ei voiau să facă din asta nu doar un obicei, ci o obligație. Indiferent că Bulgarii au spus una și au decis alta, din cauză  că s-au lăsat intimidați de ruși sau le-au făcut jocul pentru a face NATO de râs, Iohannis a dat dovadă de o lipsă crasă de cunoaștere  a diplomației și jocurilor politice ca și a procedurilor diplomatice, care au făcut din el, dar și din România, un subiect de zeflemea în diplomația europeană.

Gafă, inconștiență sau…..?

Acum domnul Iohannis se dă de ceasul morții pentru că în dorința sa de a arăta Licuriciului cât de umil poate să fie  și românilor ce mare ”strateg” și apărător al granițelor este, în loc să îi lase mai întâi pe specialiști să discute planul, să stabilească detaliile și el să meargă –dacă ținea neapărat să iasă în față- doar la final la semnarea protocoalelor, s-a grăbit să anunțe el  ceea ce nu era de fapt nici stabilit și nici măcar discutat. Flota NATO a Mării Negre era doar în capul lui și al Licuriciului iar  bulgarii nu și-au dat acordul pentru așa ceva. Acum nu numai că s-au făcut de râs și au ridicat rușilor mingea la fileu, dar au compromis total orice proiect în acest sens și i-au supărat și pe turci, care –în paranteză fie spus, prin 2010, pe vremea lui Iuscenko, lucrau  la un plan de apărare comună Turcia-Rusia-Ucraina în Marea Neagră. Bineînțeles că colegilor americani nu le-a convenit și așa a fost schimbată direcția Ucrainei iar Iuscenko debarcat. Vă mai amintiți discuțiile dintre Ambasadorul SUA în Ucraina și madam  Nulland,  pe timpul ”euromaidanului”? Vă amintiți celebrul Fuck the UE? E momentul să vă reamintiți dacă ați uitat. Nimic nu e întâmplător. Ei bine, SUA a preluat ideea unei flote de apărare a Mării Negre, dar au schimbat jucătorii și direcția. Ce ne-am face dacă ne-am trezi acum  cu un ruso-maidan la contrapartidă? Spuneam acum ceva timp că domnul Iohannis trebuie să fie atent să nu se  transforme Marea Neagră în Marea Roșie. Văd că nu numai că nu încearcă sa evite, dar chiar lucrează intens la această transformare. Ale cui interese le urmărește domnul Iohannis, că ale României în nici un caz.

Și Iohannis minte, nu e așa?

Degeaba declară domnul Iohannis că el de fapt voia doar exerciții navale comune, căci pe data de 12 Mai, declara sus și tare într-o conferință de presă comună cu secretarul general NATO,  că la summitul de la Varșovia România dorește să creeze  „cadrul unei prezente aliate navale permanente la Marea Neagra”mai bine spus, să oficializeze inițiativa.  De fapt și domnul Stolenberg declarase cu aceeași ocazie că „Am crescut prezența în Marea Neagra și am făcut acest lucru pentru ca am căzut de acord ca după anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia și destabilizarea din estul Ucrainei, unde Rusia îi susține pe separatiști, am decis să implemntăm acest sistem de reasigurare în partea estică a Alianței. Ca parte din această acțiune de reasigurare face parte și CREȘTEREA FORȚEI NAVALE în Marea Neagra.

Am discutat cu președintele cum vom proceda exact și ce putem face pentru a ne asigura că avem o prezență militară suficientă atât terestru cât și pe mare dar în același timp trebuie să înțelegem că este o legătură strânsă între   prezența militară și abilitatea de a creste apărarea comună iar NATO este pregătită să întărească această forță”,

Se mai îndoiește cineva asupra inițiatorului și intențiilor reale? Ce exerciții comune, ce cooperare maritimă, se dorește o forță navală SUA , denumită eufemistic NATO, în Marea Neagră.

Dacă vreți o ultimă și supremă dovadă că Iohannis a comis o gafă diplomatică și că de fapt intenția era crearea unei flote NATO în Marea Neagră, nu cum spune acum, că voia doar exerciții comune româno-bulgare, vă recomand să citiți Prioritățile strategice ale MApN, postate pe site-ul Guvernului, unde la capitolul„Constituirea de structuri multinaționale pe teritoriul” găsim următorul text care nu lasă loc de nici o interpretare: ”Lansarea inițiativei pentru constituirea unei Grupări navale NATO în Marea Neagră, denumita generic Flotila Aliată in Marea Neagră / Black Sea Flotilla”. Așa era trecut pe site-ul guvernului la data postării documentului. Acum, după izbucnirea scandalului s-a schimbat modificarea, la capitolul respectiv scrie ” demersuri pentru constituirea unei grupări navale în Marea Neagră, după modelul grupărilor navale NATO”. Deci se refac documente ca să salveze aparențele.

Că era vorba de nave militare americane și nu românești, o dovedește și faptul că la rubrica costuri privind inițiativa, era și încă este  trecut”FĂRĂ COSTURI”, ceea ce înseamnă că era vorba de navele altora, nu ale României, pentru că nu poți concepe o astfel de inițiativă fără costuri. Ei bine, Iohannis a ținut să lanseze el inițiativa, ca să se laude el cu un mare succes, dar a făcut-o în stil propriu, nu pas cu pas cum se laudă, ci ciobănește, ca la Jina. Iar acum spune că : „Nu creează nimeni o flotă NATO, asta este o prostie. NATO nu poate și nu dorește să întrețină o flotă proprie în Marea Neagră (…) inițiativa vizează exerciții, training comun al forțelor navale..”

Cum creează Iohannis o flotă proprie fără costuri, numai el știe. Până acum se spune că Băsescu este cel mai mincinos președinte. Ei nu, Iohannis nu este de acord.

Tot răul ”spre bine”

Cine credeți că va fi găsit vinovat pentru eșecul demersului lui Iohannis? Ghici ghicitoarea mea. Pun pariu că SIE, mai concret domnul MRU care categoric nu are nici o vină aici, dar prostia lui Iohannis a venit la timp pentru a regla cearta dintre MRU și Kovesi iar acum nimeni nu îl va mai învinui pe Iohannis că l-a demis pe șeful SIE. Adevărul e că oricât ar da alții vina pe consilieri, miniștri, sau șefi de servicii secrete, în fapt toată lumea știe că Iohannis este cel care a vrut să facă acea vizită chiar dacă i s-a spus că nu este așa protocolul, chiar dacă i s-a spus că trebuie mai întâi discutat între specialiști, el a vrut să meargă, ca să pună în aplicare planul partenerului strategic și să ia o bilă albă de la el. Tot el s-a grăbit să anunțe că au căzut de acord, deși nu avea nimic concret, i s-a părut lui că e bine să se împăuneze crezând că bulgarii nu vor nega și nu vor refuza cererea SUA. A mai crezut el că bulgarii sunt ca românii și îi vor înghiți toate fițele și prostiile, pentru că el este Iohannis. Uite că s-a înșelat, iar prostia lui va duce la căderea unor capete care nu au nici o vină, pentru că este știut că el nu ascultă de nimeni. Decât de Licurici. Se pare că fără să vrea, dintr-o prostie, încercând să se afirme drept ”salvatorul națiunilor de la Marea Neagră”, domnul Iohannis a reușit să rezolve problema MRU Kovesi, fără să vrea, fabricându-și un motiv de a-l demite pe incomod. La barza chioară…

Una peste alta, românii trebuie să știe ce vor: vor să îl audă pe Iohannis vorbind, sau  nu, pentru că iată, când vorbește spune numai prostii  și creează conflicte diplomatice. Atâta știe, atâta face, el săracu nu are nici o vină.

Referinte:

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20994694-vrea-obtina-romania-summitul-crucial-nato-din-iulie-mandatul-validat-urmatoarea-sedinta-csat.htm

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20730713-romania-vrea-flota-nato-marea-neagra.htm

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21085633-klaus-iohannis-nu-creeaza-nimeni-flota-nato-asa-numita-initiativa-navala-care-prezentat-liderilor-bulgari-referea-colaborare-zona-exercitiilor-comune.htm

http://gov.ro/fisiere/programe_fisiere/16-01-15-07-42-39MApN_Plan_strategic.pdf

Autor: Col. (r) Marin Neacşu

Sursa: In cuiul catarii

Abonează-te la newsletter