Politică

Cand pestele mic inghite pestele mare

big_fish_little_fishIn politica, asa se intampla uneori. In Romania, chiar acum. Puterea UNPR creste exponential. Condus cu mana de fier, adica de general cu patru stele, de catre domnul Gabriel Oprea, UNPR, transformat in partid balama, ia de multe ori decizii, substituindu-se, de fapt, partidelor mari. Si fiindca ma refer la partidele mari, fac precizarea ca nu m-as mira daca, intr-o buna zi, respectiv in toamna acestui an, Gabriel Oprea s-ar numara, cum spun mai multe voci autorizate, printre candidatii eligibili la sefia PSD.

In general, in politica, unul sau mai multe partide mici graviteaza in jurul unui partid mare si, din cand in cand, schimba tabara. Prins in orbita unui partid mare, un partid mic nu are altceva de facut decat sa-si sprijine aliatul, oferindu-i voturi in Parlament sau voci, mai mult sau mai putin puternice, pe posturile de televiziune. In schimb, daca partidul mare este la putere, primeste posturi in administratia publica, isi poate promova, din cand in cand, cate o lege, pentru a fi credibil in ochii electoratului, si poate solicita, chiar, ca la alegeri sa se agate in trena partenerului, pe liste comune. Daca partidul puternic este in opozitie, aliatul sau solicita, si de obicei obtine, incheierea unor intelegeri scrise, care sunt sau nu facute publice si care vor deveni operationale, mai tarziu, atunci cand vor fi castigate alegerile. Si de aceasta data se intampla, deseori, ca unul dintre daruri – respectiv una dintre solicitari – sa fie prezenta pe liste comune.

Mai rar se intampla ca un partid mic sa poate influenta deciziile majore, intr-o asemenea masura incat sa-si joace pe degete aliatul. A facut-o de cateva ori UDMR. Dar niciodata UDMR nu a reusit ca, simultan, sa joace tontoroiul in capul tuturor formatiunilor mari. Asta face in prezent, cu un succes absolut remarcabil, UNPR.

In acest moment, UNPR nu mai reprezinta doar un simplu aliat al PSD. Dupa cum s-a vazut si dupa cum se va mai vedea, UNPR are capacitatea, invocand interesul national – termen omniprezent in discursul politic al partidului – sa pulverizeze, pur si simplu, o decizie sau un proiect al partidului majoritar, jucand de-a dreptul pe fata in tabara opozitiei. In acelasi timp si opozitia, in speta PNL, este, uneori, jucata pe degete de catre partidul domnului Gabriel Oprea.

Evident, lucrurile ar sta cu totul si cu totul altfel daca PNL ar refuza sa cocheteze cu Gabriel Oprea. Daca PNL ar sta ferm pe propriile picioare, continuand sa aplice lovituri dupa lovituri majoritatii parlamentare si asteptand rabdator ca o parte din electorat sa basculeze in sfera sa de influenta, atunci cel mai mare dar pe care il poate primi opozitia, respectiv venirea la guvernare, ar ajunge de la sine in posesia PNL. Numai ca PNL este nerabdator. Fie pentru ca unii vor puterea cat mai repede si cu orice pret, fie din motive reale, de siguranta si de interes national. Ce este drept este drept. Ne aflam intr-o situatie unica, in care, un ditamai prim-ministru se afla sub tirul, inca incrucisat, al procurorilor romani, efectiv la un pas de a fi trimis in judecata pentru infractiuni reale sau inchipuite. Niciunde insa in lumea civilizata, un prim-ministru, aflat in aceasta situatie si chiar daca ar fi victima manipularii justitiei, nu ramane in funcţie, ci preda stafeta altuia. Aceasta situatie, cu totul si cu totul speciala, ar putea fi inca o scuza pentru PNL, pus in situatia de a cocheta, mai mult decat este cazul, cu UNPR.

Asadar, partidul condus de domnul Gabriel Oprea, in acest moment, nu numai ca poate influenta decisiv pozitii politice si decizii politice ale PSD, cu care, formal, este aliat, dar poate face, si chiar face acelasi lucru, si cu PNL, partid cu care, formal, se afla in rivalitate. Si mai mult decat atat, iata ca, UNPR poate lua chiar initiativa. Convocand liderii partidelor politice in maniera in care un diriginte cheama la sedinta comitetul de parinti. Iar partidele se supun. Toate.

Motivele de mai sus, la care pot fi adaugate si altele, demonstreaza, cat se poate de elocvent, ca in acest moment, UNPR face jocurile. Si inghite, fara prea mare efort, halci intregi din cele mai importante partide din Romania. Pestele cel mic il inghite pe cel mare.

Autor: Sorin Rosca Stanescu

Sursa: Sorin Rosca Stanescu Blog