Politică

Când a pierdut de fapt PSD?

PSD nu a pierdut alegerile în 2019. Le pierduse deja în 2017 și în 2018, din cauza greșelilor proprii, greșeli neforțate, cum se zice în tenis. Au început prin a o mermeli cu numirea primului premier. Dragnea nu putea. O voia pe Sevile. A ajuns în cele din urmă la un compromis cu Securitatea: civilul de Grindeanu. Încă nu erau probleme, lumea le ierta tot. Luna de miere.



Pe urmă, în privința legilor pe justiție, a ales dintre toate variantele pe cea mai proastă: să anunțe că le dă și nu le-a dat. Și au ținut-o langa pe acest subiect doi ani de zile: uite, mîine le dăm. Să moară mama dacă nu le dăm mîine. Și nu le-au dat. Ori le dădeau, ori tăceau din gură. Au ales fix ce era mai prost.

Încă nu erau probleme, votanții lor le-au iertat și asta în primele luni. Luna de miere continua.

Însă apoi a venit primul pai care a început să rupă spinarea cămilei. La șase luni după victoria fulminantă a început să se întîmple adevăratul dezastru, muuuult mai detrimental decît proasta gestionare a legilor pe justiție: schimbarea premierilor.

Cum l-au schimbat pe Grindeanu, cum sondajele au făcut bum la vale. De la 17%-20% total populație, cît obținuseră în puternica victorie din 2016, la 11%. Au pierdut aproape jumătate de susținere într-o lună.

Ironia este că, înainte de asta, în trei luni de proteste masive din partea tefeleilor, nu pierduseră aproape nimic. Procentele se încăpățînau să stea acolo constant, în zona scorului oficial obținut la parlamentarele din 2016.

Cum însă l-au schimbat pe Grindeanu, acul sondajului a făcut fleoșc imediat. Acolo a fost adevăratul dezastru, nu la tefeleii cu luminițele lor de prost gust la iPhoane.

Apoi PSD și-a mai revenit un pic, fix cît să aibă de unde să cadă la loc, să facă loc pentru următoarea greșeală neforțată. Buum! la nici jumătate de an, au perseverat în dezastru. Să-l dăm jos și pe Tudose. Iar au scăzut, la fel de brusc, pînă la un neverosimil 5% din total populație.

Voi înțelegeți ? 5%. Doar 5%. Cum ar veni, doar o treime din ce obțineau cu fix un an în urmă. Adică un vestit minim istoric de vot din total populație, pe care nu-l mai atinseseră hăhăt din 2007, cînd la fel au avut proasta inspirație, împinși de la spate de vizionarul de Voiculescu, să-l suspende prima dată pe Băsescu.

Apoi votanții i-au mai iertat un pic din nou, și-au revenit înapoi spre 10%, doar ca să o comită din nou. Buuum! Referendumul pentru familie în octombrie 2018. Hai înapoi la 5%.

Și de-abia atunci, după cea mai recentă bîlbă catastrofală, le-a venit mintea pesediștilor înapoi la cap și s-au apucat să reconstruiască în comunicare, cu accent pe partea pozitivă, pe realizări.

Cum au făcut asta, cum linia a luat-o înapoi la deal. Doar că recuperau dintr-o groapă prea adîncă. În șase luni de zile, s-au întors înapoi la 11%, fix cît au luat oficial în alegeri (ATENȚIE! Toate procentele sînt din total populație cu drept de vot, ăia 18,2 milioane de români).

Deci? Deci concluzii.

În primul rînd, efortul de comunicare pozitivă din campanie nu a fost prost, cum clamează unii, care zic că PSD a pierdut că nu a pus suficient accentul pe campania negativă. Nicht. Nyet. Din contră : pe baza comunicării pozitive au crescut la loc. Daea. Daea everywhere. Roșii și irigații. Pensii și salarii.

Doar că au avut de recuperat un handicap atît de sever, de parcă s-ar fi chinuit să ia startul plecînd de la o linie de start diferită de a tuturor celorlalți, de undeva din fundul satului, la vreo sută de metri în spate față de tabăra anti-PSD. E greu să recuperezi dintr-o groapă de minim istoric, precum cea imediat de după referendumul pentru familie.

A doua concluzie? Singura cu adevărat importantă. PSD nu a pierdut în 2019, în campanie. Pierduse deja alegerile încă din 2017 și 2018, într-o succesiune simplă: jos Grindeanu – jos Tudose – referendum pentru familie.

Ca să înțelegeți: la începutul lui 2017, imediat după alegeri, Iohannis stătea dezastruos. Era la un minim istoric de încredere, mult sub Dragnea. Într-o jumătate de an, cum s-a apucat PSD să facă tîmpenii și să se împuște singur în picior, cum s-a restabilit ierarhia: Iohannis mult mult peste Dragnea.

Restul greșelilor? Da, evident, au contat și ele, dar nu atît de mult precum cele neforțate de care v-am spus mai sus.

Toată lumea insistă că PSD a pierdut din cauza marotei cu legile pentru justiție. E drept, insistența privind legile pentru justiție i-a întărîtat pe ceilalți, pe cei din tabăra anti-PSD, convertind vreo 7-8 puncte procentuale de nehotărîți în votanți muiePSD.

Dar PSD a pierdut mult mai mult în rîndul PROPRIULUI electorat pe mișcări de șovăială, lipsă de putere și decizie și infighting.

PSD dacă nu făcea greșelile neforțate nu-și dezamăgea propriul bazin electoral și n-ar fi avut de urcat la loc ditamai panta din groapa de 5%.

Evident, la asta s-au adăugat și cele 3 puncte procentuale ale trădării lui Ponta. Dacă nu pleca Ponta, ar fi fost probabil 11 + 3 = 14, adică nu cum mult sub cele 17 puncte procentuale pe care le-au obținut în 2016 și care au fost considerate o victorie excepțională.

Da, știu: după război mulți viteji se-arată.

Mai jos, graficul evoluției scorurilor PSD din 2006 încoace, ca să vedeți că

– PSD a mai trecut prin chestii de-astea

– în 2009 PSD avea cam 13% în sondaje, deci nu mult diferit de cele 11% cît a obținut acum, iar atunci nimeni nu urla că PSD e gata, pa, istorie, dinozaur, the way the dodo went

și mai ales că

– se cîntă cam prematur prohodul partidului, căci e partid puternic și și-a revenit de fiecare dată cînd Securitatea a încercat să-l transforme în următorul PNȚ-CD.

Precizare metodologică: cerculețele reprezintă rezultatul oficial obținut la respectivele runde de alegeri. Asta pentru a compara sondajele cu ce s-a întîmplat cu adevărat.

Precizare metodologică: repet din nou încă o dată pentru a doua oară: toate procentele, TOATE, absolut TOATE din acest grafic sînt din total populație. Repet: TOTAL POPULAȚIE. Să nu vă aud că veniți pe-aici să chelăcăiți că procentele e greșite, că vă … de numa numa.

Hai, că știu că vă pricepeți la sondaje. Sînteți buni. Sînteți foarte buni.

Autor: Mirel Palada

Sursa: Mirel Palada Facebook

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • A pierdut Romania, tocmai de COMISIA EUROPEANA A DECLANSAT TREI PROCEDURI DE INFRINGEMENT FARA DURERE, INTRISTARE, SUSPIN, FARA SA-I PESE ca finantarea aferenta implementarii proiectelor in speta s-a dus pe campanii electorale, referendumuri, studii de fezabilitate, parastudii, analize, investigatii, protocoale etc.

    p.s. drept sa va spun l-am visat in dimineata asta pe Coldea ca se simtea rau si varsa ceva verde, un fel de matasea broastei de-un verde mai inchis la culoare. O avea legatura cu schimbarea de paradigma care ne afecteaza pe toti de traim asemenea cosmaruri, ca de vis frumos… intr-o alta era, dimensiune, viata. Sanatate la toata suflarea!

  • Romanul are memoria scurta in primul rand. Dupa ce a mers pe usr, o profesoara cu salariul dublat s-a speriat cand si-a dat seama ca e f. posibil sa nu-l mai aiba ,si adio tichete de vacanta. Un muncitor a uitat ca acum are spor de vechime pe care-l poate pierde iar. Un angajat uitase ca tva-ul e scazut si creste iar. Iar doctorul cu un sfert de miliard pe luna ?

  • Raspunsul e cat se poate de simplu: atunci cand nu au suspendat Plavanul(desi aveau majoritatea cu care sa faca)!
    Dragnea si a PSD-ul n-au inteles deloc ca securistii-progresisti lupta cu toate tunurile ca intr-un joc de strategie, pt ca au avut atatea oportunitati sa-l suspende constitutional pe Plavan si sa numeasca un presedinte interimar, care sa faca toate numirile de care era nevoie, in Justitie si Servicii.

  • Suspendarea presedintelui echivala cu operatiunea de taiere a ombilicului cu nucleul dur al UE (gaze naturale, conducte, resurse felurite, actiuni vechi si noi, profit, putere, zona euro, zona NATO, Balcani, alianta euroasiatica, est cu vest, mere cu pere si alte alunele, tot o apa si-un pamant – fenomene la vedere) IGNORAND faptul ca tensiunea extrema generata de conflictele extreme, cutremurele politice, sociale, economice se propaga la niv scoartei terestre, straturilor atmosferice: cutremur, potop, predictibil fenomene de intensitate mai mare cu consecinta disparitiei unor teritorii, civilizatii, produsele experimentelor mutante, hibride, malefice, ideologii, strategii incompatibile cu Codul de Bune Practici Universale. Diversiunea politica practicata atat la niv national cat si international nu reprezinta decat o alta perdea de fum, paravan in spatele caruia se tes planuri in contextul carora fiinta umana este folosita doar ca vehicul, canal de comunicare intre specii superavansate din pdv tehnologic. Azimut. Se incearca scoaterea omului / neamului omenesc din uz, valea uzului cum lesne se poate interpreta. Solutia planetara tine de ocrotirea florii vietii in gradina cu petale, raze, preluarea problemei din partea octogonului in pace si buna intelegere. Nu-i nici gluma, nici SF, revelatie, da.