Politică

Ca un preşedinte de C.A.P., Kovesi la Bruxelles raportează creşterea „arestaţilor” la hectar

kovesiÎn general nu mă uit la televizor, dar marţi ca din întâmplare am deschis aparatul ca să o văd pe Kovesi, şefa DNA, dând raportul la Bruxeles privind MCV. Sincer am avut sentimentul că mă aflu în faţa unei foste preşedinte de C.A.P. din perioada comunistă raportând în faţa komisarilor sovietici de la Moscova, pardon Bruxelles, creşterea recoltărilor de „arestaţi” la hectar.

Limbajul de lemn promovat de Kovesi dezvăluie un procuror care nu cunoaşte realităţile româneşti şi în general cele umane, ci parcă doar execută ordine la comanda unor interese străine de România? Nu neg profesionalismul unor procurori DNA, dar gonflarea unei instituţii de forţă care nu înţelege mai nimic din mersul unei societăţi, politicii suverane şi a istoriei, oferind doar declaraţii cu numărul arestaţilor şi blocând numeroase procese economice devine malignă pentru România.

Declaraţiile lui Kovesi rupte din context puteau fi folosite în filmul „Toamna bobocilor” (1975), în care actriţa Draga Olteanu Matei joacă perfect şi antologic rolul unei preşedinte de C.A.P. şi activiste comuniste din anii 70. Corupția a reprezentat o problemă sistemică, a spus Laura Codruța Kovesi.

„Datele statistice confirmă creșterea eficienței DNA, în ultimii ani. În 2014, numărul persoanelor trimise în judecată de DNA s-a triplat față de anul 2006, iar cel al condamnărilor a crescut de 7 ori. Au fost, deja condamnați un fost prim-ministru, șase miniștri, 15 deputați și 5 senatori, a adăugat procurorul-șef al DNA. În ultimii șapte ani au fost trimiși în judecată 110 magistrați. Pedepsirea corupților nu e suficientă, trebuie îndepărtate cauzele care duc la corupție.

Este esențial ca acțiunea Justiției să nu fie blocată de reacția persoanelor vizate.Investigațiile DNA sunt privite cu speranță și încredere de societate, dar au mobilizat sistemul politicienilor, din toate partidele, și al oamenilor de afaceri care se simt amenințați și încearcă să-și păstreze controlul asupra resurselor publice. Au fost încercări repetate de a influența independența investigațiilor, prin inițiative de modificare a legilor anti-corupție, prin restrângerea instrumentelor folosite de procurori, prin propuneri abrupte de demitere a unor procurori cu funcții de conducere sau prin refuzul de a ridica imunitatea parlamentară. Majoritatea acestor încercări au eșuat doar datorită reacțiilor societății civile, dar și a partenerilor externi ai României. În primul rând a instituțiilor europene.”

Declaraţiile lui Kovesi exprimă o autosuficenţă instituţională, de parcă DNA nu ar fi o instituţie a statului român susţinută din taxele şi impozitele românilor, ci o megastructură paraşutată „din cosmos”, deasupra tuturor, a românilor şi ţării, cu acordul ambasadelor străine, iar procurorii nişte îngeri pogorâţi din ceruri. Mai nou, ne este şi interzis să avem o părere faţă de DNA şi magistraţi, ca cetăţeni în general, fiind acuzaţi astfel că perturbăm actul sfânt al justiţiei şi suntem trimişi la judecata CSM. Deci dreptul constituţional la libertatea de opinie a cetăţenilor în cazul Justiţiei a fost anulat. Kovesi se poartă de parcă nu ar fi fost numită în funcţie în urma unui compromis politic între politicieni şi instituţiile preşedintelui şi premierului.

Pentru un om numit politic, nu ales de popor puţină smerenie nu i-ar strica pentru corecta şi legala funcţionare a DNA. S-a creat sentimentul în societate că procurorii DNA sunt deasupra legii şi ţării, iar politicienii care de sute de ani sunt aleşii suveranităţii poporului şi conduc ţara, că ne place sau nu aşa funcţionează lumea de când s-a inventat societatea modernă, nu mai reprezintă nimic faţă de o instituţie de numiţi, nu de aleşi. Graba cu care se oferă puteri nebănuite unor procurori incompetenţi pentru a se raporta numărul de arestări la hectar la Bruxelles, ca pe vremea comuniştilor a dus la creşterea numărului de procese pe care statul român le pierde în instanţele internaţionale şi România e obligată de CEDO să plătească despăgubiri de sute de milioane de euro, tot din taxele şi impozitele românilor, (vezi cazul vameşilor de acum câţiva ani care au câştigat procesele cu statul pe toată linia) pentru ambiţia unui procuror şef, care pare să creadă că justiţia se face ca pe vremea lui Stalin de dragul interesului imaginii personale şi indicaţiilor ambasadelor marilor puteri. Consider că a venit vremea ca românii să nu mai plătească din buzunarul lor procesele pierdute la CEDO datorită unor procurori care îşi fac un titlu de glorie să aresteze cât mai mulţi români cu cătuşe la mâini în faţa camerelor de luat vederi, decât să instrumenteze mai întâi profesionist şi legal un dosar de cercetare şi trimitere în judecată. Kovesi trebuie să înțeleagă că cel mai mult contează calitatea și nu cantitatea actului de justiție în democrație.

Autor: Ionuţ Ţene

Sursa: Napoca News