Lumea a treia este un termen politic care desemnează cu aproximaţie ţările în curs de dezvoltare, spre deosebire de ţările dezvoltate ale lumii occidentale.
Lumea a treia se caracterizează printr-o economie cu un venit mic pe cap de locuitor, dependentă de import pentru satisfacerea nevoilor primare de alimente şi bunuri de consum, prin slaba prezenţă a capitalului naţional, prin mari inegalităţi sociale din punctul de vedere al veniturilor, prin lacune de democraţie, prin omiprezenta clientelă politică, prin corupţie, prin degradarea instituţiilor statului şi lipsa de calitate a serviciilor sociale.
Sunt caracteristici care aproape ne-ar conduce la concluzia conform căreia România nu este departe de a fi considerată o ţară a lumii a treia, chiar dacă se mândreşte cu statutul ei de membru al Uniunii Europene.
M-aş fi ferit să vorbesc despre ţara mea ca o ţară a lumii a treia şi aş fi sperat că nu voi face niciodată acest lucru dacă ultimele zile nu m-ar fi pus în faţa unor dovezi importante în favoarea includerii României în această categorie rău famată a istoriei economice a secolului XX.
Prima dovadă este cazul Boldea.
Nu ştiu nici dacă ceea ce se spune despre această persoană este adevărat şi nici dacă a făcut ceea ce se spune că a făcut, dar ştiu că domnul Mihai Boldea nu este un cetăţean oarecare de pe stradă, ci este deputat şi fost adjunct al şefului grupului PDL în Camera Deputaţilor. Mai ştiu că este primul şi singurul membru al unui Parlament naţional care fuge din ţară ca un delincvent de drept comun, sustrăgându-se de la cercetare şi mai ştiu că instituţiile şi organele statului român şi-au dovedit cu prisosinţă lipsa de competenţă şi de autoritate. Dacă acestea nu ar fi fost îndeajuns pentru a dovedi nivelul de subdezvoltare instituţională a statului român ca şi calitatea mai mult decât discutabilă (mai corect, condamnabilă) a unora dintre aleşii noştri, am fost şi martorii implicării Preşedinţiei în “scoaterea din gaură de şarpe a lui Boldea” deşi, constituţional, o astfel de implicare nu este posibilă.
Demnitari acuzaţi de coordonarea unor grupuri infracţionale, sustragere de la cercetări prin plecarea din ţară, incompetenţă a instituţiilor de siguranţă a statului, încălcare a Constituţiei, nu sunt oare caracteristici ale lumii a treia?
A doua dovadă este concepţia de dezvoltare a turismului românesc.
Este o dovadă pe care o consider mai importantă şi mai gravă decât prima deoarece atestă înapoierea şi primitivismul modului de gândire a celor de la care aşteptăm cel mai mult, adică de la mediul privat de afaceri.
Patronii hotelurilor de pe litoral au hotărât că cel mai bun client este turistul român deoarece cheltuieşte mult din nechibzuinţă, nu pretinde o calitate superioară a serviciilor şi, în general, se mulţumeşte cu puţin şi prost.
În consecinţă, nu au nevoie de turiştii străini care vor servicii măcar la nivelul stelelor pretinse, care nu dau banii pe mititei şi bere, ba mai şi reclamă prin ţările lor necazurile pe care le-au avut pe plaja rău mirositoare şi plină de alge sau la toaleta unde nu curge apa la robinete, ci pe pereţii plini de mucegai.
Deci, patronii şi-au creat o proprie teorie a pieţei. Este teoria “autarhiei competiţionale”, adică teoria conform căreia beneficiul nu se obţine prin ridicarea calităţii pe o piaţă deschisă, ci prin scăderea calităţii pe o piaţă închisă. Este o teorie a defetismului competiţional care nu ne va duce niciodată la posibilitatea valorificării potenţialului pieţei libere europene. Este o teorie a incompetenţei provincialismului de care încă suferă o bună parte a businessului românesc, incapabil să se descurce într-o lume globalizată. Ar fi poate binevenită o iniţiativă a noului ministru al Turismului de a organiza un program de vacanţă nu numai pentru pensionari, dar şi pentru boschetari. Aceştia din urmă nu ar avea nevoie decât de un singur serviciu hotelier: boscheţi pe plaje. Ar fi o mană cerească pentru hotelieri.
Nu este şi această mentalitate de business tot o dovadă a lumii a treia din care începem să facem tot mai evident parte?
autor: Prof. univ. dr. Mircea Coşea
sursa: curierulnational.ro
Dar este normal ca “patronii” din turim sa gindeasca asa cita vreme au luat pe nimic acele hoteluri !Daca ei si neamul lor si-ar fi pus pielea la saramura ca sa aiba un hotel atunci sigur ar fi avut un alt comportament si o alta mentalitate …dar asa ….nici nu le pasa ! Si nu gindesc asa doar patronii din turism ci majoritatea patronilor din romania fiinca majoritatea au faut avere prin mijloace murdare fara sa le pese de angajati sau de datoria lor morala fata de societatea care le-a permis dobindirea unor bunuri pentru care in america ar fi muncit trei patru generatii…de aceea eu cred ca in romania va avea loc o noua revolutie plitica ….mai ales daca criza economica se adinceste …PENTRU CA ESTE INACCEPTABIL CA NOI SA DEVENIM PRIBEGII PLANETEI IN TIMP CE DE AURULU CUPRUL PETROLUL SI GAZELE ROMANESTI,CARE NE-AR FACE LA FEL DE BOGATI CA PE LOCUITORII MONACOULUI ,SA PROFITE O GASCA DE NEISPRAVITI ROMANI SI STRAINI ! IN FOND EI FURA DE LA MINE CETATEANROMAN ACESTE BUNURI IAR EU AM DREPTUL LA AUTOAPARARE CIND SINT SEFUIT SI UCIS DE UN REGIM FASCIST TRADATOR SI TILHAR …ORICE MIJLOACE PENTRU INLATURAREA UNUI ASTFEL DE REGIM DEVIN ABSOLUT LEGITIME SI CHIAR OBLIGATORII DIN PERSPECTIVA INTERESULUI NATIONAL DAR SI INDIVIDUAL …ASTA INLUMINA NORVEGIEI CARE A CREAT UN CONT IN BANCA PENTRU FIECARE CETATEAN NORVEGIAN IN CARE A VARSAT CITEVA ZECI DE MI DE EURO CE REPREZINTA VALOAREA ZACAMINTELOR DE PETROL DATE SPRE EXPLOATARE UNOR FIRME STRAINE …SI NOI CE FACEM CU AURUL,CUPRUL,GAZLE SIPETROLUL ROMANESC ? L-AM DAT DEGEABA ?PAI ASTA INSEAMNA SI INALTA TRADARE SI SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE SI ATAC LASUVERANITATEA NATIONALA A ROMANIEI SI PENTRU ASTFEL DE FAPTE PEDEAPSA AR TREBUII SA FIE GLONTUL ! RAPID SI FARA MARE TAM TAM ! ALTFEL, TOTI CEI CARE CRED CA SINT NEGOCIABILE TOATE ACESTE VALORI ,SAU VIETILE ROMANILOR CARE AU MURIT DE FOAME IN STARINATATE SAU S-AU SINUCIS DE DURERE,RUSINE SI NEPUTINTA IN TARA ,NU MERITA SA AJUNGA LA PUTERE SI SINT LA FEL DE TICALOSI CA ACEST REGIM FASCIST SI TRADATOR CARE STAOINESTE CA PE PROPIA LOR MOSIE ACEASTA TARA BOGATA DIN LUME A TREIA MAI INAPOIATA CA MUTE TARI AFRICANE !
1. Ati definit complet eronat conceptul de “lumea a 3a”, dar, intr-adevar, România se încdreaza perfect în lista tarilor nedezvoltate economic, cultural si social. Doar ignoranta noastra ne plaseaza in mintea noastra peste Thailanda, Botswana sau Brazilia. Cifrele nu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Third_World
2. Tarile din “lumea a 3a” definite ca tari in curs de dezvoltare stiu sa faca turism. Turismul este unul dintre motoarele dezvoltarii economiei in aceste zone, fiind foarte la indemana (e mai simplu sa aduci turisti bogati decat sa fabrici masini pe care sa le exporti…). In Romania, dupa cum spuneati, nu suntem in stare nici macar atata lucru
Termenul de “lumea a 3-a” se folosea in timpul razboiului rece pentru tari ce nu aveau alianta cu unul din polii de putere NATO-SUA lumea 1 sau URSS lumea 2. Chiar si in perioada aceea era considerat un termen simplist din cauza conflictelor de granita dintre China si URSS si alte aspecte geopolitice.
Romania nu e economie in dezvoltare e economie de frontiera (mai slab), termenul de in dezvoltare e dat de cresterea economica.
Din cauza legislatiei permisive, coruptiei, inexistenta unei politici de mediu etc. Romania e clasificata de grupurile de investitii internationale ca economie de frontiera. Cum e si Columbia sau Uzbekistan. Daca inta in acordul schengen probabil se schimbau lucrurile, dar acolo se joaca in alta liga.
http://www.nationsonline.org/oneworld/third_world_countries.htm
In timpul razboiului rece Romania a facut parte din lumea a doua, stat client al URSS.